Braziliaan/Belg, geboren op 1 januari 1982 in Realengo (Brazilië). 1,89 meter – 85 kilo. Profiel: de zelfverzekerde.

J oão Carlos Pinto Chaves: “Nu pas voel ik me echt thuis in België, mijn familie is helemaal ingeburgerd, mijn vrouw en kinderen zijn heel gelukkig. Dan ben ik ook gelukkig. We bezitten allen een Belgisch paspoort. Mijn dochtertje van zes spreekt perfect Vlaams en gaat naar een Vlaamse school. Mijn vrouw leert de taal nu ook en heeft intussen al een hoop Belgische vrienden gemaakt. Ze kan nu geregeld een koffietje gaan drinken in plaats van thuis te zitten. Het geluk van mijn gezin komt altijd op de eerste plaats. Elke zomer opnieuw krijg ik wel een aanbod uit Rusland of Oekraïne, maar dat overweeg ik niet eens … hoewel ik er meer dan het dubbele van bij Genk kan verdienen.

“Ik ben er nu 28, maar mijn dromen – zoals spelen in de Ligue 1 – geef ik nooit op. Een mens moet dromen en ambities hebben. Zonder streefdoel ben je dood. Anderzijds: hoe ouder je wordt, hoe meer je met bepaalde zaken rekening gaat houden. Tot voor een paar jaar aasde ik op een transfer naar een topcompetitie, maar als ik nu bij Genk een goed aanbod krijg, blijf ik. Mijn dochtertje smeekte me al om niet wéér te verhuizen, ze is gelukkig nu.

“Alleen dat klimaat in België, daar raak ik maar niet aan gewend. Daarom daalt mijn vormpeil steevast tijdens de wintermaanden. Ik voel me dan veel slapper en mijn voeten en handen doen constant pijn. Echt waar. Ik heb al allerlei zalfjes en middeltjes gebruikt, maar het gevoel verdwijnt volledig uit mijn ledematen wanneer het koud is.

“De geboorte van mijn dochter was het belangrijkste moment in mijn leven. Tot dan toe, in Bulgarije, leefde ik van dag tot dag. Ik was totaal niet met de toekomst bezig en deed waar ik zin in had. Een kindje verandert die attitude, ik draag nu verantwoordelijkheid. Ik ben een vrij strenge vader, maar ik spendeer ook veel tijd met mijn kinderen. Dan leg ik mijn gsm af en gaat mijn aandacht honderd procent naar hen. Ik vind het belangrijk dat we veel samen zijn. Verder probeer ik hen bepaalde waarden mee te geven, zoals: geniet van de simpele dingen. In een speelgoedwinkel is het bijvoorbeeld niet altijd de duurste pop die de beste of mooiste is.

“Bij Genk ontferm ik me over de jongeren. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe belangrijk vertrouwen is voor een speler. Toen ik als achttienjarige met Romario in de ploeg stond en hij me complimenten gaf, groeide ik ook ineens met twintig centimeter. Zelfvertrouwen is cruciaal voor een topsporter. Ik moet zeggen dat ik daar nooit problemen mee kende: eigenlijk twijfel ik zelden aan mezelf. Ik maak liever een fout dan dat ik iets niet probeer. Zoals de meeste Brazilianen ben ik gelovig, mijn lot ligt in handen van God. Hij beslist. Akkoord, je moet er wel voor werken, je krijgt niets voor niets, maar tegenslagen moet je overwinnen. Move on.

“De Bijbel is mijn enige gids, die heb ik heel vaak bij me. Bepaalde passages ken ik uit het hoofd, voornamelijk de psalmen van Salomon. Moeilijk te vertalen vanuit het Braziliaans. De belangrijkste boodschap is dat als je vertrouwen schenkt in God, hij dat vertrouwen zal terugschenken. Daar put je kracht uit. Soms herlees ik die psalmen voor een wedstrijd of om me door een minder moment te helpen.”

door matthias stockmans

“Zonder streefdoel ben je dood.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content