Het zijn niet alleen geliefden die vandaag, op Valentijnsdag, met elkaar aan tafel schuiven. Ook Jean-Marie Philips en Alain Courtois doen het – samen. Onlangs hadden ze al een korte ontmoeting. Philips : “We hebben gezegd wat we van elkaar denken. We zullen nooit samen op vakantie gaan, maar zolang hij mij niet aanvalt, en zeker niet onder de gordel, zal ik dat ook niet doen.”

Philips stoort zich uitermate aan de profileringsdrang van Courtois. Na zijn ontslag bij Anderlecht stapte die in de politiek. Dat werd een grote mislukking en nu probeert hij op alle mogelijke manieren in het voetbal terug te keren. Philips echter klopte hem in december met ruim verschil in de strijd voor het CEO-schap van de KBVB. Per 1 april neemt hij die functie op als adjunct (van secretaris-generaal Jean-Paul Houben) en per 1 september definitief. Sindsdien echter haalt vooral Courtois slag om slinger het nieuws als de man die probeert het WK 2018 naar België en Nederland te halen. Voor Philips moeten de puntjes weer op de i.

Philips : “Als François De Keersmaecker de koning is en ik de eerste minister, dan is Courtois de minister van Buitenlandse Zaken. Zo’n minister blíjft ondergeschikt aan de koning en de premier. Drie maanden geleden heeft het uitvoerend comité beslist dat de KBVB het project-WK 2018 steunt. Ook ik heb toen voor Courtois gestemd als drager van dat project. Maar Alain is iemand die in de media móét komen : ik heb daar geen probleem mee zolang hij dat niet doet namens de KBVB, want dan komt hij op mijn terrein. Dat heb ik onlangs ook gezegd in het uitvoerend comité : dat ik geen mélange des genreswilde, of dat ik anders opstapte.”

Courtois lobbyde ook voor de functie van commerciële topman van de KBVB. Ook daar greep hij vorige week naast de hoofdprijs, dit keer ten gunste van Wilfried Delanghe, nota bene zijn commercieel directeur tijdens Euro 2000. Dat maakte Courtois kwaad. Sommigen zien in zijn nieuwe profileringsdrang ook een manoeuvre van Roger Vanden Stock en Michel D’Hooghe om hem naar het bondsvoorzitterschap te loodsen. Beide clubvoorzitters, achter de schermen nog steeds mach-tige bondslui, steunden ook al zijn CEO-kandidatuur. Het is amper een publiek geheim dat De Keersmaecker niemand overtuigt als nieuwe voorzitter.

“Maar”, zegt Philips, “volgens de traditie komt de voorzitter uit het uitvoerend comité. Courtois maakt daar geen deel van uit. Hij was wel de CEO-kandidaat van de grote personages die u noemt. Toch zijn ze niet in hun opzet geslaagd. Zijn ze dan zo machtig ? Een halfuur voor die verkiezing kwam Courtois mij zeggen dat er in de coulissen contacten waren om ons alle twee in de bond te krijgen. Met mij was daar nooit over gesproken, dus heb ik het gewoon op een stemming laten aankomen. Met het gekende resultaat.”

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content