Een jaar geleden hernam Laurent Ciman, de 21-jarige stopper van Charleroi, de competitie na een schorsing van twee maanden. Reden van die schorsing : Ciman was betrapt op het gebruik van cannabis. “Soms”, zegt zijn vader Robert, “vraagt hij zich af of dat voorval hem niet levenslang zal achtervolgen. Langs de ene kant is het goed dat hij de affaire niet vergeet, en het is belangrijk dat hij er lessen uit heeft getrokken. Langs de andere kant : begaan we niet allemaal jeugdzonden ?”

Die jeugdzonde. Het was de zomer van 2005 en Laurent Ciman had net zijn diploma secundair onderwijs behaald en dat moest gevierd worden met de vrienden en vriendinnen uit de klas. Ze aten een hapje, ze dronken een glas, nadien ging er een jointje rond, Ciman nam ook enkele trekken.

De gevolgen. Twee weken later speelde Charleroi een wedstrijd om de Intertoto. Coach Jacky Matthijssen nam Ciman mee. Hij zat de hele tijd op de bank, maar zijn naam kwam voor op het scheidsrechtersblad en hij werd uitgeloot voor een dopingcontrole. 0,02 nanogram in zijn bloed en een schorsing van twee maanden.

Mentaal is hij erbovenop, verzekert vader Ciman. “Laurent heeft ook meteen de volle verantwoordelijkheid opgenomen. Hij zocht meteen de clubdokter en Mogi Bayat op. Het was een incident. Laurent is geen jointroker. Hij zal van tijd tot tijd wel eens een Bacardi drinken, maar daar stopt het. Hij is niet bij de pakken blijven neerzitten.”

Na zijn schorsing keerde hij vlug terug. Ibrahim Kargbo en Thierry Siquet waren vertrokken, er kwamen dus plaatsen vrij in het centrum van de verdediging van Charleroi. En de club bood hem een contract aan tot 2010. “Toen hebben we er wel een manager – Youri Selak – bijgehaald”, vertelt zijn vader. “Zelf heb ik in eerste provinciale gevoetbald, maar dat niveau is niet te vergelijken met dat van de eerste klasse. Trouwens, het voetbal zelf is ook veranderd.”

Niet alleen bij Charleroi brak Ciman door. Hij maakt ook deel uit van de nationale beloften, die zich kwalificeerden voor de eindronde van het EK. “Het is nog zeven maanden, dus vraag me nu niet of Laurent Ciman in de selectie zal zitten”, zegt bondscoach Jean-François de Sart. “Met Nicolas Lombaerts en Thomas Vermaelen is er veel concurrentie in het centrum van de defensie. Maar hij is polyvalent, dat speelt in zijn voordeel. Ik heb veel waardering voor zijn engagement, maar in het uitverdedigen kan hij nog verbeteren.”

Laurent Ciman staat alvast nu al verder dan zijn vader had verwacht. “Zelf heeft mijn zoon er altijd van gedroomd profvoetballer te worden, maar ik was al blij toen hij voor Olympic Charleroi speelde.” Daar werkte hij zes maanden samen met Patrick Thairet. Daar plukte Sporting Charleroi hem weg. Thairet : “Dat gebeurde in het kader van een akkoord dat maar één jaar heeft geduurd. Sporting betaalde het loon van vijf speler van Olympic en mocht in ruil daarvoor een speler kiezen. Ze kozen voor Laurent Ciman.”

STEPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content