Belg, geboren op 12 mei 1985 in Mechelen. 1,93 m, 84 kg. Geanalyseerd door Franky Van der Elst.

F ranky Van der Elst: “Een speler met veel mogelijkheden, voor wie het toch allemaal snel ging na amper twee seizoenen én een goed debuut bij STVV. Simaeys is een voetballer zonder complexen, iemand die vrij vlot scoorde toen hij op het middenveld werd uitgespeeld. Hij bleef ook altijd heel nederig en toont een grote werkkracht. Ik vermoed dat hij, door zijn relatieve polyvalentie, voor de rest van zijn loopbaan zal blijven pendelen tussen verdediging en middenveld. In principe is hij goed vergelijkbaar met Clement en Simons.

“Voor hemzelf is het natuurlijk beter zich op één vaste positie volledig te kunnen fixeren. Dan denk ik toch eerder aan een rol centraal op het middenveld, als een goede dienende speler voor de verdediging, het doorgeefluik. Hij kan van daar ook infiltreren, want hij beschikt toch over een grote motor met een stevig loopvermogen. Hij heeft een goede plaatsing en genoeg voetballende bagage. Simaeys is duidelijk meer dan alleen een brekerstype. Maar ook niet om te zeggen dat hij vanuit die positie een volledig elftal kan sturen. Hij heeft wel de neiging het spel naar zich toe te trekken. Ook verbaal en communicatief is hij telkens prominent aanwezig.

“Simaeys is een intelligente jongen, hoor ik. Ik vermoed dat hij op termijn wel graag zou willen uitgroeien tot een leider. Hij straalt dat op het veld toch uit. Een bepaalde geldingsdrang. Vanuit de huidige hiërarchie denk ik niet dat hij daar al aanspraak op kan maken. Hij liet al goeie dingen zien, maar daarvoor is toch nog heel wat meer nodig.

“Vooral als Simaeys achterin wordt geposteerd en in een wat grotere ruimte komt te staan, één tegen één, dan heb ik vaak het gevoel dat de inschatting nog een probleem vormt. Je moet er dan ook wel eens uitkomen langs de kant en dan je wendbaarheid ietwat meer aanspreken. Dat is alleszins nog niet optimaal.

“De conditionele basis is goed. Zijn troef ligt vooral in de recupererende sector, Simaeys blijft iemand die voor het evenwicht en de balans moet zorgen. Je moet hem nog wat respijt geven. Hij is amper 24 en speelt uiteindelijk maar vier seizoenen op het hoogste niveau. Dat blijft relatief jong, zeker bij een topclub. Hij moet misschien eens een voorbeeld nemen aan wat Simons realiseerde bij Club. Hij mag en kan zich daaraan spiegelen.

“Ik ben ervan overtuigd dat hij kan uitgroeien tot een echte Clubspeler. Het profiel van de jongen die de mouwen altijd opstroopt, vooropgaat in de strijd en binnen een stevig geheel goed mee kan draaien. Hij symboliseert misschien wel het best de verjongingskuur die aan de gang is, Simaeys staat in dat proces toch al vrij ver.

“Alleen mag hij niet alles té slim willen spelen. In de duels, het aannaaien van rode kaarten aan de tegenstander, daar mag hij toch niet te ver in gaan. Het valt nog te veel op, wat zich misschien wel eens tegen hem kan keren. Anderzijds zegt het ook wel iets over zijn absolute winnersmentaliteit.”

door frédéric vanheule

“Hij mag en kan zich spiegelen aan Simons.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content