Vorige vrijdag kreeg manager Jacques Hanegraaf eindelijk het verlossende nieuws van de UCI : Unibet.com rijdt vanaf volgend seizoen in de ProTour. Het team, dat zal koersen met een Zweedse licentie maar zijn basiskamp in België behoudt, is tot 2010 verzekerd van deelname aan de grootste wielercompetitie ter wereld. “Ik ben blij en opgelucht dat we het eindelijk weten,” zegt Hanegraaf. “De laatste maanden zaten we gevangen in een spagaat : zijn we erbij, zijn we er niet bij ? Moeten we aan ons team bouwen met het oog op de ProTour of wachten we daar beter mee tot we absolute zekerheid hebben ? Erg vermoeiend allemaal en onvermijdelijk gaan die beslommeringen toch wat ten koste van het functioneren van het team. Maar goed, da’s nu allemaal achter de rug.”

Om echt mee te draaien, zullen jullie wel nog nieuwe renners moeten aantrekken.

Jacques Hanegraaf : “Klopt, dat is momenteel onze grootste prioriteit. Jammer genoeg weten we pas vrij laat op het seizoen dat we volgend jaar mogen deelnemen aan de ProTour. Heel wat renners zijn al onder dak. Dat maakt het niet makkelijk. Zeker omdat we op zoek zijn naar renners van een serieus kaliber, leiders liefst, en die heb je sowieso niet voor het oprapen.”

Met wie zitten jullie zoal in onderhandeling ?

“Met een hele hoop mensen, maar sta me toe dat ik hun namen nog even voor mij hou.”

Volgens de kranten hebben jullie gesproken met John Lelangue, de uittredende manager van Phonak.

“In de Eneco Tour heb ik even vrijblijvend met hem rond de tafel gezeten, ja. Ik ken John Lelangue al jaren en ik waardeer zijn beroepskennis erg. We hebben even gesproken of we elkaar in de toekomst een sportief plaatje kunnen bieden waar we ons beiden in kunnen vinden. Concreter dan dat is het niet geworden.”

Het ging er niet over of Unibet. com enkele renners en een deel van de infrastructuur van Phonak, dat er op het eind van het seizoen mee ophoudt, wou overnemen ?

“Naar wat ik begrijp valt er niet zo heel veel meer over te nemen.”

Juan Carlos Dominguez, jullie ervaren wegkapitein, werd uit de Eneco Tour geweerd wegens een te hoge hematocrietwaarde.

“Nee, dat is niet helemaal juist. Ik weet alleen dat Dominguez niet geslaagd was voor een gezondheidsonderzoek. Aan welke parameter dat precies lag, werd ons niet meegedeeld. De UCI heeft een aanvullend onderzoek uitgevoerd waarvan wij binnenkort de resultaten krijgen. Tot het zover is, heeft het weinig zin om over die zaak veel te zeggen.”

Hoe zit het nu met Carlos Garcia Quesada, die naar verluidt betrokken zou zijn bij het Spaanse bloeddopingschandaal ?

“U zegt het juist : naar verluidt. Ik heb alle mogelijke instanties gebeld om bevestiging te krijgen of hij al dan niet verwikkeld is in die affaire, maar hoorde nog niets. Toen de eerste berichten opdoken, hebben we Garcia Quesada enkele weken aan de kant gehouden, maar toen bleek dat een heel aantal renners onterecht beschuldigd werden in de media. Dan kan je zo’n jongen toch niet meer aan de kant houden.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content