A riël Jacobs (53) moet Moeskroen redden ; hij volgt er als hoofdtrainer Gil Vandenbrouck op, die er technisch directeur wordt.

In het voordeel van Jacobs speelt dat hij in het voetbalmilieu de reputatie geniet een competente vakman te zijn. Door zijn ervaring als formateur en beloftetrainer bij de bond bezit hij bovendien de reflex om verder te kijken dan enkel de eerste ploeg. In die optiek is hij de geknipte man om bij Moeskroen aan de slag te gaan, een club waar je als T1 niet voorbij kan aan het Futurosportproject. Het helpt daarbij dat Vanden-brouck en Jacobs inzake persoonlijkheid en voetbalvisie dicht bij elkaar liggen. Allebei zijn het nette, georganiseerde mensen die bescheidenheid en integriteit hoog in het vaandel dragen. Jacobs is een man van de dialoog en weet zo zelfs de spelers die uit de basiself vallen toch tevreden te houden. Een laatste punt dat hij als troef kan aanhalen, zijn de resultaten die hij bij La Louvière neerzette. Met een bescheiden ploeg wist Jacobs in 2003 de beker te veroveren.

Er zijn natuurlijk ook de povere resultaten die Jacobs behaalde bij Lokeren, waar hij na drie maanden ontslagen werd. In die korte periode kreeg hij kritiek op de speelstijl van zijn ploeg. Iets wat hij, ondanks bekerwinst, ook bij La Louvière meemaakte. Gold hij als trainer van de Belgische beloften nog als een ‘aanvallende coach’, ondertussen kleeft op de man het stigma van ‘defensieve coach’. Hij kiest al eens voor een vijfmansverdediging met daarvoor nog twee recupererende middenvelders. Naar dat beeld van ‘defensieve coach’ wordt ook zijn imago van koele, berekende trainer afgemeten. Zij die met Jacobs samenwerkten, beweren echter dat de man wel degelijk humoristisch uit de hoek kan komen, maar slechts wanneer het werk eerst goed gedaan werd. Een ander veelgehoord verwijt aan zijn adres luidt de beperkte stressbestendigheid. Wan-neer het warm onder de voeten wordt, heeft Jacobs volgens insiders de neiging om nerveus rond te lopen. Dat hij té braaf zou zijn tegenover zijn spelers wordt daarom ook tegengesproken. Jacobs kan wel degelijk scherp uit de hoek komen, maar doet dat nooit in het bijzijn van de media. Nu Moeskroen in zware degradatienood verkeert, zal de druk in Le Canonnier er niet op verminderen. Vraag is dan ook of Jacobs de negatieve stress van in Lokeren helemaal heeft kunnen verteren ?

DDV/MS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content