RANKING: 12/4 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP C

PROGRAMMA

10/6 – 18 UUR

SPANJE – ITALIË (GDANSK)

14/6 – 18 UUR

ITALIË – KROATIË (POZNAN)

18/6 – 20.45 UUR

ITALIË – IERLAND (POZNAN)

INFO

Oppervlakte: 301.318 km²

Aantal inwoners: 58,2 miljoen

Hoofdstad: Rome

Website voetbalbond: www.figc.it

Legendes: Giuseppe Meazza, Paolo Rossi, Roberto Baggio, Alessandro Del Piero

WEETJES

Juventus is de hofleverancier met zeven spelers, gevolgd door Milan (drie). Vier geselecteerden komen niet uit de Serie A: Balotelli (Manchester City), Sirigu (PSG), Motta (PSG) en Ogbonna (Torino, Serie B).

Elke keer als Italië na een voetbalschandaal naar een groot toernooi reist, wint het. Het werd wereldkampioen in 1982 na het Italiaanse gokschandaal en in 2006 na Calciopoli.

Het contract van Prandelli, die zijn zoon meeneemt in de technische staf, loopt nog twee jaar door. De bondsvoorzitter heeft al bevestigd dat men, ongeacht de uitslag op het EK, zeker met hem doorgaat.

TEAMANALYSE

Net als in 2006 reist het Italiaans team naar een eindtoernooi terwijl donkere wolken boven het Italiaanse voetbal hangen. Bij Calciopoli bleven de geselecteerde internationals buiten schot. Dit keer – bij het gokschandaal New Last Bet – liggen de spelers zelf onder vuur. Van de twee in het schandaal genoemde internationals werd Domenico Criscito uit de selectie verwijderd. Een sportief verlies, want Criscito was de vaste linksachter. Juventusverdediger Leonardo Bonucci, die door een van de spilfiguren in het web werd genoemd, kon (nog) niets aangewreven worden. Hij werd, na contact van de voetbalbond met de magistraten, in de selectie gelaten.

Van de wereldkampioenen uit 2006 blijven nog vier spelers over: keeper Gianluigi Buffon, verdediger Andrea Barzagli, middenvelders Daniele De Rossi en Andrea Pirlo, die net nog Juventus kampioen maakte en die de echte motor van de ploeg is. Voor hem is geen echte vervanger in de selectie.

Voorin moet de uitermate getalenteerde maar erg onvoorspelbare Balotelli het verschil maken .

Italië heeft een erg jonge selectie, met acht spelers van 25 jaar of minder, en tien internationals met minder dan tien interlands in de benen. Eén speler – Angelo Ogbonna – komt zelfs uit de Serie B, al is Torino wel net gepromoveerd. Daarmee wilde de bondscoach, die in juli 2010 overnam na een desastreus WK waarin Italië de eerste ronde niet overleefde, onderstrepen dat hij alleen nog supergemotiveerde spelers wil. Tegelijk voerde hij een ethische code in, waardoor spelers die zware overtredingen maken wanneer de bal niet in de buurt is, slaan, spuwen of ander geweld gebruiken, niet geselecteerd worden voor de volgende wedstrijd. Op het veld kiest de 54-jarige bondscoach voor een meer avontuurlijk, aanvallend voetbal, bij voorkeur met een 4-3-3-systeem.

In de kwalificatieronde verloor de Squadra in een relatief makkelijke groep geen wedstrijd. De verwachtingen liggen laag. Overleeft Italië met een heel nieuw en verjongd team de eerste ronde, is het al goed.

PLUS

Prandelli heeft met aantrekkelijk voetbal Italië weer met de nationale ploeg verzoend. Ethiek, enthousiasme en teamspirit zijn de nieuwe waarden.

MIN

Voor de sterkhouders – Buffon, Pirlo, Cassano, Balotelli – zijn niet echt evenwaardige vervangers voorhanden. Voorin heeft de Squadra, op Balotelli na, geen spelers met gestalte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content