Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Charleroi slaagt er nu al twee jaar op rij in een nieuwe coach te lanceren. Na Yannick Ferrera vorig seizoen overstijgt Felice Mazzu nu de verwachtingen. Nadat hij voor de winterstop heel wat mooie dingen liet zien, heeft hij zijn ploeg, die tijdens de wintermercato onthoofd werd – David Pollet (Anderlecht), Onur Kaya (Lokeren) en Danijel Milicevic (AA Gent) – kunnen doen focussen op het essentiële: het behoud. De twee gewonnen wedstrijden tegen KV Mechelen in een maand tijd bewijzen dat de coach van de Carolo’s de nieuwkomers (vooral Dieumerci Ndongala en Cédric Fauré) heeft weten in te passen zonder dat het elftal verzwakt is. In het begin van het seizoen kon je nog zeggen dat Mazzu de vruchten plukte van het werk van zijn voorganger, maar sinds de winterstop valt het gemak op waarmee hij Charleroi uit de gevarenzone heeft weten te houden. Dat dwingt respect af.

Na zo’n seizoen komt de onvermijdelijke vraag: hoe ziet zijn toekomst eruit? Kan hij nog een stap zetten? Denken de topclubs aan hem? Het voorbeeld van Yannick Ferrera toonde al aan dat een succesje in Charleroi niet meteen betekent dat Genk, Gent, Club of Anderlecht aan de lijn hangen. Toch is de situatie van Mazzu anders dan die van Ferrera. Het imago van de huidige trainer van STVV heeft zonder twijfel geleden onder zijn ontslag bij Charleroi. Bepaalde clubs zullen huiverachtig zijn om iemand in dienst te nemen die tegen zijn bestuur is ingegaan. Mazzu lijkt goed te liggen bij een aantal Vlaamse clubs, die gecharmeerd zijn van zijn voetbalstijl en zijn houding als gentleman. Officieel heeft echter nog geen enkele club zich gemeld, waarschijnlijk om hun zittende trainer niet te choqueren en geen polemiek te creëren tijdens de play-offs.

“Al het positieve dat ik twee maanden geleden over hem zei, is intussen nog versterkt”, legt Olivier Renard uit, sportief directeur van KV Mechelen, die in januari in ons zusterblad Sport/Footmagazine Mazzu had aangeraden om Nederlands te leren en zo zijn horizon te verbreden. “Tijdens de wintermercato is een orkaan over Charleroi gegaan en hij is kalm gebleven. Hij heeft de boot drijvende gehouden en heeft, zowel door de resultaten als door de speelstijl van Charleroi, de aandacht getrokken. Ik heb maar zes maanden aan zijn zijde gewerkt, maar ik zet hem op dezelfde hoogte als Luciano Spalletti voor zijn people management en als Michel Preud’homme voor zijn overwinningsdrang. Hij verstaat de kunst om naar zijn spelers te luisteren en als hij een beslissing neemt, is dat altijd een verstandige. Ik denk dus niet dat een kleedkamer met vedetten een probleem voor hem zou zijn.”

Toch kan men zich de vraag stellen of Mazzu na één seizoen op het hoogste niveau niet beter eerst bevestigt bij Charleroi alvorens elders het geluk te zoeken. “Ik denk dat het voor hem nog niet het moment is om te vertrekken”, bevestigt Renard. “Bij Charleroi kan hij op zijn gemak groeien, in een positief project. Aan de andere kant heeft een ambitieuze topclub er misschien alle belang bij hem nu al te halen, nu het nog kan. Ze zouden zeker niet bedrogen uitkomen. En zelfs al is er geen enkele garantie op succes, hij heeft in ieder geval genoeg bagage om bij een grote club aan de slag te gaan. Hij is een bedachtzaam man die geen enkele stap heeft overgeslagen en die niet van de ene dag op de andere aan de top staat.”

Leeftijd

Mazzu maakt er geen geheim van dat de interesse van een grote club hem alleen maar zou flatteren. “Dat zou een eer zijn”, zegt hij. “En uit respect zou ik dan ook aan tafel gaan zitten. Ik vind het maar normaal om het gesprek aan te gaan, dat is een vorm van beleefdheid. Al was het maar om van gedachten te wisselen over de toekomst. Toch zou ik er uiteraard eerst over praten met mijn bestuur. Ik bedrieg de mensen niet.”

Op zijn 48e moet de trainer er trouwens ook voor zorgen niet voor de tweede keer de trein te missen die al eens passeerde met Standard, toen Mazzu White Star nog coachte. “Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat ik geen jaren meer moet wachten. Wil dat zeggen dat ik klaar ben voor een grote club? Het is niet aan mij om dat te zeggen, hoewel ik ook niet te snel wil gaan. Mijn parcours bewijst dat. Ik ben stap voor stap moeten gaan om alle parameters van het voetbal te begrijpen.”

Voor het bestuur van Charleroi is de groeiende interesse in Mazzu dubbel: aan de ene kant is het tevreden dat het op het juiste paard gewed heeft, aan de andere kant is het bang om hem te zien vertrekken. “Het enige wat ik moet doen, is vertrouwen hebben in de trainer”, zegt Mehdi Bayat, de sterke man bij de Zebra’s. “Ik weet dat hij iemand van zijn woord is, dat heb ik al verschillende keren ondervonden. Voor we Yannick Ferrera in dienst namen, had ik mijn oom gevraagd om eens te polsen bij Felice Mazzu. Ik heb hem toen aan de lijn gehad. Hij zei me dat hij erg vereerd was maar dat hij een contract had bij White Star en dat hij daar zijn woord gegeven had. Dat soort mannen is zeldzaam in het voetbal, maar ze bestaan nog! Is hij klaar voor een topclub? Ik denk van wel, maar hij moet geen overhaaste beslissing nemen. Hij is een intelligente, geslepen man. Tactisch heeft hij het niveau om overal in België te trainen, maar ik zou hem graag zien groeien met Charleroi, zowel sportief als financieel. Ik heb liever dat hij denkt dat hij niet moet vertrekken en dat hij met ons een volgende stap kan zetten. Dat zou betekenen dat ik slaag in mijn opzet: Charleroi doen groeien.”

Mehdi Bayat is zich er dus van bewust dat hij waarschijnlijk een financiële inspanning zal moeten doen om zijn coach te houden. Op dit moment heeft Mazzu nog het contract van een trainer uit tweede klasse die zich nog moet bewijzen in eerste. Met een salarisverhoging zou Charleroi hem belonen voor het geleverde werk en zou het hem een teken van vertrouwen geven. Als Charleroi wacht tot er een grote club komt aankloppen, zal het misschien te laat zijn.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

“Een kleedkamer met vedetten is geen probleem voor hem.” Olivier Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content