IOC: Rusland mag meedoen aan sportevenementen in Azië in aanloop naar Olympische Spelen 2024, Oekraïne schiet plan af

Voorzitter Thomas Bach van het IOC © Reuters
Rafael Porto Carrero

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de weg vrijgemaakt voor atleten uit Rusland en Wit-Rusland om opnieuw deel te nemen aan internationale evenementen, althans in Azië. Deze week werd een motie van het Olympisch Comité van Azië aangenomen bericht AP. Oekraïne reageert erg afwijzend.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, prees vrijdag een ‘innovatief’ plan om atleten uit Rusland en zijn bondgenoot Wit-Rusland in staat te stellen om deel te nemen aan wedstrijden in Azië. Dit komt na meer dan negen maanden van isolatie van de meeste Olympische sporten na de invasie van Oekraïne.

De verklaring vermeldde niet direct of Rusland en Wit-Rusland teams naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zouden kunnen sturen. De verplaatsing van Europa naar Azië biedt Russische atleten echter een alternatief om deel te nemen aan continentale evenementen met als doel zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Voor sommige sporten is de kwalificatie al aan de gang.

Oekräine vindt het plan van het IOC maar niets. Het land heeft internationale sportorganisaties gewaarschuwd om geen Russische en Wit-Russische atleten toe te laten tot internationale wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

‘Sinds februari heeft Rusland 184 Oekraïense atleten gedood… Sport gebruiken om oorlogsmisdaden te rechtvaardigen is ziekelijk’, schreef de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba donderdagavond op Twitter. We konden de getallen niet verifiëren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kuleba reageert daarmee op deze statement opgenomen in een verklaring van het Internationaal Olympische Comité (IOC) van 7 december en anticipeerde zo op een soortgelijke verklaring op vrijdag. ‘Steun kwam ook van Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, gastheer van de volgende Olympische en Paralympische Spelen. Hij zei onlangs: “Sport mag niet gepolitiseerd worden.” Hij noemde specifiek de Olympische en Paralympische Spelen Parijs 2024 en benadrukte dat dergelijke grote evenementen bedoeld zijn om atleten uit alle landen, soms ook landen in oorlog, hun sport te laten beleven’, stelt het IOC.

Het IOC legde eerder dit jaar sancties op aan beide landen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Wit-Rusland liet de Russen van zijn territorium gebruik maken. Destijds adviseerde de commissie aan internationale sportfederaties om Russische atleten te verbieden of enkel toe te staan ​​deel te nemen aan internationale evenementen zonder hun nationale embleem. Vrijwel alle sportbonden hebben dit advies gevolgd. 

De Olympische Top, een conferentie georganiseerd door het IOC en voorgezeten door Bach, kwam vrijdag overeen dat het IOC zou “leiden tot verdere verkenning” van het initiatief van de Olympische Raad van Azië (OCA) dat Rusland en Wit-Rusland in staat zou stellen deel te nemen aan de wedstrijden, aldus het rapport. Er is overleg gepland met sportfederaties, sporters en nationale sportbesturen.

Bach “bedankt de OCA voor hun innovatieve initiatief”, aldus de verklaring op de website van het IOC. Rusland ligt tussen Europa en Azië, maar wordt traditioneel beschouwd als onderdeel van Europa voor sportevenementen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content