Komende zaterdag 10 mei neemt Javier Zanetti met de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Lazio afscheid van San Siro. Vorige week kondigde de Argentijn, die in augustus 41 wordt, aan dat hij na dit seizoen stopt met voetballen. De nieuwe eigenaar, de Indonesische magnaat Erick Thohir,die sinds november de meerderheid van de clubaandelen bezit, beloofde Zanetti een plaats in het management van de club. “Hij moet alleen nog wat aan zijn Engels werken en een cursus marketing volgen. Zijn sportieve ervaring volstaat niet voor zo’n job”, gaf Thohir als raad mee.

Zanetti is de oudste nog actieve veldspeler in de Serie A en een man van vele records. Toen hij vorige week zijn afscheid aankondigde, stond zijn teller voor Inter op 856 wedstrijden, waaronder 615 in de Serie A. Daarmee gaat hij een ander clubicoon vooraf: Giuseppe Bergomi,wereldkampioen met Italië in 1982, bleef als nummer twee steken op 519 matchen.

Zanetti arriveerde bij Inter in de zomer van 1995 en dwong meteen een basisplaats af. Sinds 1999 draagt hij, wanneer fit en geselecteerd, de kapiteinsband. Hij werd vijf keer kampioen en beleefde zijn hoogtepunt in 2010 toen Internazionale met José Mourinho de treble won. Ironisch genoeg werd hij in zijn beste jaar thuisgelaten door de Argentijnse selectieheer, die hem tot eenieders verrassing niet selecteerde voor het WK in Zuid-Afrika, waar Argentinië zonder hem geen rol van betekenis speelde. Ook in 2006 was Zanetti verrassend niet geselecteerd. Daardoor blijft hij steken op twee WK-deelnames (in 1998 en 2002), hoewel geen andere Argentijnse international zo veel caps (145) verzamelde. Zijn eerste interland dateert van november 1994 (3-0 tegen Chili), het laatst trad hij aan in 2011.

Eind vorig seizoen leek een blessure een einde te maken aan zijn carrière, toen hij op 28 april 2013 zijn achillespees scheurde, maar Zanetti vocht nog één keer keihard terug. Na een lange revalidatie maakte de man die synoniem werd met onverzettelijkheid en tomeloze inzet op het veld op 9 november, net voor de komst van de nieuwe eigenaar, zijn comeback in de competitiematch tegen Livorno. Toen hij vorige week zijn afscheid aankondigde, zat hij voor dit seizoen aan tien competitiewedstrijden.

De laatste jaren speelde zijn Inter, dat de treble van 2010 niet kon verzilveren op financieel noch op sportief vlak, geen hoofdrol meer in Italië. De jaren voorheen profiteerde het van het voetbalschandaal Calciopoli om de verloren koppositie van Juventus (dat teruggezet werd naar tweede klasse) in te nemen, maar de laatste drie jaar was het weer al Juve wat de klok sloeg, terwijl ook Napoli en AS Roma hun plaats opeisten aan de top. Met trainer Walter Mazzarri,die overkwam van Napoli, knokt Inter nu voor een ticket in de Europa League.

In 2016 vindt de finale van de Champions League in Milaan plaats. Om daar te geraken moeten de nerazzuri wel eerst de verloren koppositie in eigen land terugwinnen. “Vandaag kan een Italiaanse club zich geen topspeler genre Gareth Bale meer veroorloven, zoals dat tien jaar geleden nog wel kon”, meent Thohir, die de komende jaren wel gaat investeren in het sportieve én het extrasportieve en aast op minstens één topspits.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content