Toen op 4 november 2013 aan de nieuwe eigenaar/hoofdaandeelhouder van Internazionale gevraagd werd wie zijn favoriete Interspeler aller tijden was, had de Indonesische mediatycoon Erick Thohir (44) een verrassend antwoord in petto: niet Ronaldo, Javier Zanetti, Zlatan Ibrahimovic of Sandro Mazzola, maar Nicola Ventola,van 1998 tot 2004 spits bij de nerazzurri. Niet meteen de naam waar de gemiddelde Interista mee naar voren zou komen. Alleen heeft Ventola’s vrouw een Indonesische moeder, waardoor hij met voorsprong de best gekende Interspeler in Indonesië werd. Daarom probeerde Thohir een jaar geleden ook hardnekkig Radja Nainggolan (die een Indonesische vader heeft) los te weken bij Cagliari toen de toenmalige voorzitter daar aangaf dat hij eindelijk weg mocht. Uiteindelijk haalde AS Roma het in die wedloop.

Iets meer dan een jaar nu is Inter, op dit moment niet meteen een topteam in de Serie A, in handen van Thohir, sinds die op 15 oktober 2013 250 miljoen euro betaalde en daarmee 70 procent van de aandelen overnam van de vroegere eigenaar, Massimo Moratti.Vorige week kondigde Moratti, tot dan erevoorzitter en nog bezitter van 29,5 procent van de aandelen, aan dat hij opstapt uit de club. Hij is ontevreden met de politiek van zijn opvolger en aangeslagen door de opmerking van de directeur marketing van Inter. Afgelopen seizoen leed Inter een verlies van 103 miljoen euro, verklaarde Michael Bolingbroke,door Thohir weggehaald bij Manchester United en een van de vele Engelstaligen die recent in het organigram werden ingepast. In de lente van dit jaar weekte Thohir bij de banken nog een lening van 230 miljoen euro los, maar verder wil hij niet gaan. Moratti was de aanhoudende verwijzingen naar het catastrofale beleid van de afgelopen jaren beu. Tenslotte verzamelde Inter onder zijn beleid zestien trofeeën en won het in 2010 onder José Mourinho nog de treble (titel, beker en CL). Alleen is de vraag wie vandaag geïnteresseerd is in een minderheidsaandelenpakket van een club die in buitenlandse handen is en niet eens deelneemt aan de Champions League.

De stijl van Thohir en de aanpak van Moratti konden niet verder uit elkaar liggen. Was de vorige eigenaar nog een halve mecenas die tussen 1995 en vorig jaar liefst 1,3 miljard euro in de club stopte en de jaarlijkse verliezen uit eigen zak bijpaste, dan zweert Thohir bij drie pijlers: Inter moet economisch rendabel en dus niet verlieslatend zijn, de club moet als internationaal merk de wereldmarkt beter bespelen, en er moet een sterk team op en rond het veld uitgebouwd worden. De voorbije mercato gaf al aan welke weg Thohir wil bewandelen. In totaal gaf Inter afgelopen zomer 11,8 miljoen uit aan nieuwe spelers, terwijl het voor 10,9 miljoen verkocht. Het zijn bedragen van een heel andere orde van grootte dan tijdens het tijdperk-Moratti.

Binnen tien jaar moet Inter deel uitmaken van de tien grootste clubs ter wereld. Maar eerst moet het zich in eigen land weer oprichten en een rol van betekenis gaan spelen. Vandaag hoort Inter in Italië niet bij de titelkandidaten, terwijl het dringend de extra inkomsten uit de Champions League nodig heeft.

DOOR GEERT FOUTRÉ

De stijl van Thohir en de aanpak van Moratti konden niet verder uit elkaar liggen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content