Barça torste nooit eerder zo’n hoge schuldenlast.

Sandro Rosell, de nieuwe voorzitter van Barcelona, vond enkele financiële lijken in de kast. Vorige maand had iedereen er zich al over verbaasd dat hij bij de banken een lening aanvroeg van 150 miljoen euro om de ergste financiële noden te kunnen lenigen.

Maar nu is duidelijk waarom. Uit een grondige audit van Deloitte, waarvan de resultaten vorige week werden bekendgemaakt door vicevoorzitter JavierFaus – die ook verantwoordelijk is voor de financiën bij de Catalaanse grootmacht – blijkt immers dat de cijfers die Xavier Sala-i-Martin in juni bekendmaakte, niet kloppen. Een grove fout van de gewezen financieel directeur. Zo zou de winst niet 445,5 miljoen euro bedragen, zoals eerst was gemeld, maar 408,9 miljoen euro. De uitgaven zouden dan weer zijn uitgekomen op 477,9 miljoen euro in plaats van 428,7 miljoen. Samen maakt dat een verschil van bijna 90 miljoen euro.

Dat verklaart natuurlijk dat er uiteindelijk vorig seizoen niet 11,1 miljoen euro winst op het bord kwam, maar 77,1 miljoen euro verlies. Het is meteen ook de eerste keer in zeven jaar dat Barça verlies leed. De huidige schuldenlast van 442 miljoen euro is trouwens de hoogste die de Catalaanse vereniging in haar geschiedenis ooit moest torsen. “Ik zal alles in het werk stellen om deze scheve situatie weer recht te trekken, om er voor te zorgen dat we onze schulden kunnen aflossen”, laat Rosell zich echter niet ontmoedigen.

De verschillen die Deloitte ontdekte tussen de reële cijfers en deze die in juni waren gepubliceerd, vloeien voort uit het feit dat de club al grote bedragen bij de activa voegde die echter nog moeten worden ontvangen. Bedragen die later nog zullen moeten worden betaald bleken niet opgenomen aan de passiefzijde van de balans.

JavierLaporta, de aftredende voorzitter, hield inmiddels al een persconferentie, waarop hij zijn beleid en de in juni voorgestelde cijfers verdedigde. Hij herhaalde ook nog eens dat Barcelona nog nooit zo solidair, zo Catalaans en zo universeel was geweest als onder zijn voorzitterschap. Hij nam ook de gelegenheid te baat om officieel te melden wat iedereen al wist: hij stapt met een eigen nieuwe partij, Solidaritat Catalana, in de politiek en neemt daarmee in de herfst deel aan de regionale verkiezingen.

Zlatan Ibrahimovic (28) zal normaal dan toch bij Barcelona blijven. Er werd geen enkele club bereid gevonden om het salaris van 12 miljoen euro netto van de Zweedse spits te betalen.

Rafael Marquez, de 31-jarige Mexicaanse centrale verdediger die al sinds zeven jaar voor Barça uitkwam, verbrak zijn contract dat liep tot 2012. Wellicht zal hij net als Thierry Henryde overstap maken naar de New York Red Bulls.

Sami Khedira, de 23-jarige Duitse international die op het Duitse middenveld een van de revelaties was van het WK, tekende voor vijf jaar bij Real Madrid, dat aan VfB Stuttgart 14 miljoen euro betaalde. De Koninklijke zou trouwens ook een begerig oog hebben laten vallen op Mesut Özil (Werder Bremen).

Ikechukwu Uche (26), de Nigeriaanse spits van Real Zaragoza, brak net als vorig seizoen de meniscus van zijn linkerknie. Hij zal normaal twee maanden langs de kant moeten blijven. Spits Raúl Tamudo (32) verliet na veertien seizoenen Espanyol, waar hij aanvoerder was, en tekende voor een jaar.

Felipe Mattioni (20), een Braziliaanse rechterflankspeler wiens contract bij Real Mallorca om disciplinaire redenen was verbroken, tekende voor vijf jaar bij Espanyol.

Jonathan De Guzman (22), een tot Nederlander genaturaliseerde Canadese middenvelder die einde contract was bij Feyenoord, is de eerste versterking voor het nieuwe Real Mallorca, dat wordt geleid door Michael Laudrup.

Rodrigo, die Europees vicekampioen werd met de Spaanse selectie onder negentien, verruilt de satellietclub van Real Madrid voor Benfica.

Alfredo Di Stefano (84) kreeg toestemming om het ziekenhuis te verlaten, nadat hij daarin was opgenomen met hart- en ademhalingsproblemen.

Diego Godin, de 24-jarige Uruguayaanse middenvelder van Villarreal maakt normaal gezien de overstap naar Atlético Madrid.

Christian Stuani (23), een Uruguyaanse spits die eigendom is van Reggina maar vorig seizoen was uitgeleend aan Albacete, wordt komend seizoen verhuurd aan promovendus Levante.

Centraal verdediger Carlos Marchena (31) verlaat na negen jaar Valencia en verhuist voor drie seizoenen naar Villarreal.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content