In de competitie schoot Bart Goor met Anderlecht flink uit de startblokken. Met de Rode Duivels moet hij vanavond in Armenië een gemiste start goedmaken.

Wil België zijn kwalificatiekansen voor het EK 2008 niet voortijdig opblazen, moet het vanavond winnen. Met die druk op de schouders betreden Bart Goor en co het veld in Jerevan. Net als bij Anderlecht is Goor bij de nationale ploeg een van de meest ervaren en leidinggevende spelers. Terwijl hij met de Brusselaars dankzij een uitstekende start als competitieleider in alle rust kan toeleven naar de eerste Champions Leaguewedstrijd, is het bij de nationale ploeg meteen alle hens aan dek. Maar ook in moeilijke omstandigheden gooit Goor de handdoek niet. Daarvoor gelooft hij zelf nog te zeer in de aanwezige kwaliteit. Zijn kritiek geeft hij bij voorkeur mooi verpakt in een positieve boodschap. Dan komt het minder hard aan.

Met hoeveel druk kom je aan de aftrap tegen Armenië ?

Bart Goor : “Met veel druk, omdat we moeten winnen, terwijl we weten dat in zo’n land de omstandigheden – het veld, het publiek, de scheidsrechter – kunnen tegenvallen. Dat hebben we aan onszelf te danken. Winnen we tegen Kazachstan, dan kunnen we met een punt in Jerevan afreizen naar Portugal.”

Stel dat je niet wint, is het dan over ?

“Met dat scenario zit ik niet in mijn gedachten.”

Misschien is België op dit moment gewoon niet goed genoeg ?

“Daar ben ik het niet mee eens. In de nationale ploeg hebben we gewoon een heel goeie groep, maar om een onverklaarbare reden lieten we het tegen Kazachstan helemaal afweten. Onbegrijpelijk was dat. We voetbalden te weinig over de flanken, speelden veel slechte ballen in, die moeilijk te controleren waren. We presteerden ver onder ons niveau. Spijtig, want alles rond die wedstrijd was positief. Het is niet zo dat er een rookgordijn werd opgehangen om het allemaal positief te laten overkomen.”

Hoe bedoel je ?

“Vooraf trainden we goed. Elk detail klopte, maar zodra we op het veld kwamen, liep alles wat mis kon gaan verkeerd. Al wat vooraf opgehemeld werd, werd na die match weer tot op de grond afgebroken. Dat is ook een beetje de Belgische mentaliteit.”

Vond je de kritiek te hard ?

“Nee. Na zo’n prestatie mag je bergen kritiek leveren. Waar ik het wel moeilijk mee heb, is dat diezelfde mensen die voor de wedstrijd jubelen hoe goed alles er uitziet na negentig minuten alles met de grond gelijk maken. Dan ben je niet eerlijk met jezelf. Maar na die match mocht iedereen kritiek geven. Het was gewoon slecht.”

Wat vond je van jouw wedstrijd ?

“Ook ik speelde een heel slechte match, zat totaal niet in de wedstrijd. Ik heb hard gelopen, veel gewerkt, maar ook veel slechte controles gedaan, slechte passes gegeven. Je probeert dat recht te zetten door te werken. Het was zo slecht, ongelofelijk. Ik kon mezelf achteraf ook wel de haren uittrekken.”

Je kwam een paar keer in de problemen tegen de Kazachse rechtermiddenvelder, zowat hun beste speler.

“Dat is wel een goeie voetballer, maar als wij niet zo veel ruimte weggeven, komt hij ook niet zo gemakkelijk aan de bal. Nu lieten wij toe dat ze moeiteloos lange ballen naar hem stuurden. Zo maakten we het hem een stuk makkelijker.”

Vond je Kazachstan sterker dan verwacht ?

“Als je ze laat voetballen, kunnen zij ook iets. Maar wij moeten tegen hen altijd winnen. Ook al speelden we een slechte wedstrijd, we kregen voldoende kansen om het af te maken. Wordt het 1-0, dan moeten zij komen en krijgen wij meer ruimte. Zolang het 0-0 blijft, gaat hun vertrouwen omhoog en blijven ze lopen. Wij lieten hen in de wedstrijd komen, omdat we slordig waren bij balbezit. Bij balverlies weken we iets te ver naar achter, waardoor de gaten in het middenveld zo groot waren dat zij daar rustig konden voetballen. Daarom konden wij nooit druk naar voor zetten. Maar dat gebeurde onbewust, niet met opzet.”

Jullie legden vooraf ook behoorlijk wat druk op jezelf.

“Absoluut. Maar dat moest ook voor deze wedstrijd. Het liep alleen mis omdat wij niet op niveau waren.”

Blijven daar dingen van hangen ?

“Ik probeer alles positief te benaderen. We moeten nu maar punten proberen pakken tegen die grote ploegen. Niet te veel kijken en rekenen wat andere ploegen doen.”

Geloof je nog in de kwaliteit van de nationale ploeg ?

“Absoluut. Als je ziet waar alle Belgische internationals spelen, dat doe je niet als je geen kwaliteiten hebt. Alleen toonden we die kwaliteiten niet als ploeg op het veld. Dembele bijvoorbeeld, dat is een goeie aanvaller.”

Kende jij hem voor je hem bij de nationale ploeg zag ?

“Nee. Maar de eerste indrukken waren meteen goed : sterk aan de bal, schitterende mentaliteit. Dat is een speler waar we nog veel zullen aan hebben.”

Mentaal sterk

Leerde de topper van vorige week jou iets over het verschil tussen Anderlecht en Club ?

“Club heeft veel penetratievermogen, en met Salou een balvaste spits, maar ze maakten het ons niet moeilijk. Wij pasten ons voor een deel aan hen aan. Het was minder oogstrelend dan een paar dagen tevoren tegen Real, maar Club speelt niet zo open als Real. Het geeft niet zoveel ruimte weg.”

Wordt Club jullie voornaamste concurrent ?

“Ik denk dat we ook rekening moeten houden met Genk. In de voorbereiding typeerde men hen als een slechte ploeg, maar ze staan er toch.”

Vorig jaar startten jullie ook sterk, maar vielen vervolgens terug. Waarom gebeurt dat dit keer niet ?

“Omdat we dit jaar vooral mentaal sterker zijn.”

Waaruit blijkt dat ?

“Nu kunnen we tegenslagen opvangen. Kwam de tegenstander vorig jaar van 0-2 naar 2-2 terug, was het voor ons afgelopen. Nu niet. Ook toen we met tien vielen, namen we nog afstand. Ook dat was ons vorig jaar niet gelukt. Dat wil zeggen dat je mentaal weerbaar bent. Terwijl we nog niet ons beste voetbal hebben laten zien. Tegen Westerlo ging het beter, daarvoor was het nog niet echt goed. Belangrijk is dat je zulke wedstrijden wint. Dat lukt. Je ziet dat we blijven werken en een goeie mentaliteit aan de dag leggen. Er zijn veel nieuwe spelers, het zijn allemaal toffe gasten. De Argentijnen bijvoorbeeld zijn bereid zich te integreren, de anderen staan daar ook open voor. Vorig jaar was het mentaal toch wat minder, bleek uit het feit dat we, wanneer het niet vlot liep, de boot in gingen. Nu niet meer. Belangrijk is dat zware verplaatsingen, uit bij Sint-Truiden en Westerlo, nu op een goed moment vielen. Het veld lag er nu nog goed bij. Als je hartje winter naar Sint-Truiden moet, is dat een stuk moeilijker. Dat mag geen excuus zijn om daar te verliezen, we waren toen gewoon slecht. Ook nu kunnen we daar 3-1 achter komen, maar dat gebeurt niet. Met een paar van dat soort overwinningen kom je in een positieve spiraal.”

Ben je verrast dat jullie mentaal zo sterk staan ?

“Al tijdens de kennismakingsstage zag je dat de opgelegde oefeningen goed werden uitgevoerd. Sommige proeven waren fysiek zwaar : als men die dan goed aanpakt, zit de mentaliteit goed. Daar zag je dat iedereen wilde winnen, ook al moest je daar diep voor gaan. Voetbalkwaliteit is op Anderlecht altijd ruim voorhanden, belangrijk is dat je zo vroeg mogelijk een winningmood krijgt. Misschien is dat ook een reactie op de tegenslagen van vorig jaar. We laten niet zo snel meer de kopjes hangen als toen. Ook als het moeilijk gaat, blijven we gewoon doorgaan zoals we bezig waren. We hebben voorin zo veel kwaliteit, zo veel spelers die het verschil kunnen maken en die nu al in vorm zijn, dat je daar best mag op vertrouwen. Ook al weten we dat we in de Champions League niet zo veel kansen zullen krijgen als nu en niet zo veel kansen mogen weggeven.”

Champions League

Ben jij euforisch na de Champions Leagueloting ?

“Iedereen zegt dat we kunnen meedingen voor de tweede plaats. Die tweede plaats is ons doel, de derde het minimum waar we genoegen mee nemen. Vergeet niet dat Rijsel een sterke ploeg is. Als je meespeelt aan de top in Frankrijk, ben je heel goed. We zullen niet over Rijsel en AEK heen lopen, maar thuis moet iets meer kunnen dan vorig jaar. Omdat we voorin meer spankracht hebben. We hebben nu voldoende mensen voorin die elke tegenstander in het oog moet houden. Met de huidige aanvallende krachten kunnen we de verdediging van de tegenstander meer bezig houden dan vorig jaar. Toen hadden we het moeilijk om vooraan onze stempel te drukken. Dan kan de tegenstander van achterin vrijuit voetballen, nu niet meer.”

Wat is het verschil tussen Mohammed Tchité nu en vorig seizoen ?

“Ik zag Standard vorig seizoen alleen maar de lange bal hanteren. Daaruit bleek dat hij heel snel was, én kopbalsterk. Hier zie je dat hij ook technisch heel begaafd is. Dat kon je vorig jaar niet inschatten, omdat hij alleen maar diep werd gestuurd. Het is iemand die, als hij tegen de laatste man kan spelen, o zo gevaarlijk is.”

Ben je verbaasd over de snelheid waarmee Mbark Boussoufa zich aan het niveau van Anderlecht aanpaste ?

“Nee. Omdat het altijd makkelijker voetballen is in een goeie ploeg met goeie spelers. Daar word je zelf ook beter van. Als je maar één controle moet doen en dan meteen kan voorzetten, is dat een stuk makkelijker dan wanneer je bij een slecht ingespeelde bal een bijkomende controle nodig hebt. Bij Anderlecht zal zijn niveau nog omhoog gaan. Ook in de Champions League zal je zien dat hij alleen maar kan groeien. Zijn mentaliteit is ook oké. Hij spreekt de taal, weet hoe het er in België aan toegaat, kent de Belgische competitie, werd ook direct door iedereen bij Anderlecht geapprecieerd en gerespecteerd. Boussoufa werkt ook hard, ziet iedereen.”

Ben je verbaasd dat hij fysiek zo sterk is ?

“Nee. Vorig jaar zag ik al dat hij goed over het veld bewoog, niet speelde in een vaste positie. Dan moet je wel over een goed loopvermogen beschikken. Dat hij op elk moment ergens kan opduiken, maakt hem ook zo sterk.”

Ahmed Hassan maakt een moeilijker integratie door, die moest je op het veld al eens sturen.

“Je merkt dat hij gewend was om vast in de ploeg te staan en een vedetterol naar zich toe te trekken. Hier wordt vaak geopteerd voor de combinatie van bepaalde kwaliteiten. Dan moet je soms jezelf als speler kunnen wegcijferen in het belang van de ploeg. Dat is niet makkelijk, voor hem zal dat een bepaalde aanpassingsperiode vergen. Maar kwaliteiten heeft hij genoeg : een goeie dribbel, een schitterende trap en vooral : overzicht. Dat moet hij nog maximaal benutten. Hij kan nog beter worden. Belangrijk is dat je iets wil. Als het eens niet lukt, moet je het hoofd niet laten hangen, maar willen bevestigen. Hoe hij dat aanvoelt, komende uit een andere cultuur, weet ik niet.”

Bij Feyenoord klaagde je wel eens dat de communicatie moeilijk verliep met een veelheid aan culturen en nationaliteiten. Dat heb je hier toch ook ?

“Het hangt er vanaf hoe die spelers zich opstellen. Nicolas ( Frutos, nvdr) spreekt al goed Frans, de anderen doen hun best om de taal te leren en we hebben ook een trainer die verscheidene talen machtig is. De taal is niet altijd een barrière. Het hangt er vanaf hoe je als trainer spelers benadert en hoe zij jou benaderen.”

Geen linksachter

Kan Anderlecht zich permitteren met zo veel aanvallende spelers tegelijk op het veld te komen ?

“Goeie vraag. Daarom ben ik maar een speler en staat boven mij een trainer die dat moet beslissen.”

Heeft dat gevolgen voor jou ?

“Zullen we zien.”

Op Westerlo was je, toen de goals vielen, wel in de buurt van de zestien meter.

“Ik ben iemand die altijd zal infiltreren, voor doel opduiken op de goeie momenten. Dat is een van mijn kwaliteiten. Ik heb daar ook het loopvermogen voor. Als je op de flank staat met een driemansdefensie, heb je ruimte. Ik heb graag ruimte, maar voor mij maakt het niet uit waar ik speel, zolang het maar niet te verdedigend is. Want ik ben niet de beste verdediger. Mijn kwaliteiten liggen niet daar.”

Wat mis je voor die positie ?

“Ik heb er nooit gespeeld. Dan mis je bepaalde vaardigheden. Stel dat ik een rij naar achter ga en ik sta tegen een goeie dribbelaar, dan schakelt die me makkelijker uit. Ik zal sneller anticiperen, naar iemand toelopen, terwijl een echte verdediger meer afwacht. In topwedstrijden denk ik niet dat je dat gebrek kan camoufleren.”

Dus jij wordt geen wisseloplossing voor de positie van linksachter ?

“Dat denk ik niet. Tenzij de trainer dat anders ziet.”

Tegen Club Brugge viel je bij balbezit van de tegenstander nochtans wel eens diep terug, waardoor je tijdelijk linksachter werd.

“Dat ging goed, het was in het belang van de ploeg. Ik zal altijd mijn best doen op de positie waar de trainer me zet. Ik vind het belangrijk deel uit te maken van het geheel, maar ik wil er wel nog plezier aan beleven. Ik weet niet of dat als linksachter kan.”

Moet jij je wegcijferen als voor of naast jou alle andere spelers naar voor lopen ?

“Op bepaalde momenten in de wedstrijd infiltreer ik toch, het komt erop aan je momenten goed te kiezen. Ook de spitsen moeten hun verdedigend werk doen om ons te helpen. Doen ze dat niet, dan wordt het allemaal wat moeilijker. Maar tot nu loopt de wisselwerking uitstekend. In deze beginfase zie je dat we toch veel kansen afdwingen en meer scoren.”

Je krijgt ook meer tegengoals.

“Dat is niet goed, maar zolang je een goal meer maakt dan je er tegen krijgt, leidt dat niet tot een crisis, maar kan je uit die fouten leren. Nu zie je nog dat achteraan vaak twee verdedigers naar eenzelfde tegenstander lopen. Dat is een fout qua positiespel die je met wat betere communicatie makkelijk vermijdt. Blijf gewoon in je zone, waardoor je geen ruimte meer weggeeft, iets wat nu wel gebeurt.”

Vorig jaar leidde Hannu Tihinen de verdediging, nu is er nog geen leider.

Jelle Van Damme heeft die kwaliteiten, hij moet zich alleen goed voelen in zijn vel en vertrouwen hebben in degene die naast hem staat. Hij wil hier ook bewijzen dat hij kan voetballen, maar dat betert wel.”

Hoe schat je Nicolàs Pareja in ?

“Dat is absoluut de leidersfiguur die achteraan alles in handen kan nemen.”

Hoe merk je dat ?

“Dat zie je direct op training. Dat heeft niets te maken met praten, wel met uitstraling. Pareja is een natuurlijke leider.”

Voor het seizoen waarschuwde de voorzitter dat de eerste maanden zeer moeilijk zouden worden met de komst van zo veel nieuwe spelers. Gezien het behaalde puntenaantal was zijn bezorgdheid niet terecht.

“In de competitie startten we heel vlot, maar we moeten ook iets tonen in de Champions League. Dat is de bijkomende ambitie voor dit seizoen.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content