TVTIP: LEVEN EN WERK VAN DE ICEBORG Din. 27/11 Canvas (15.00 u. – herhaling om 21.35u): documentaire: ‘Legends of Wimbledon: Björn Borg’

Toen de langharige Zweed Björn Borg in 1973 voor het eerst op Wimbledon verscheen, was hij meteen een sensatie. Niet alleen door zijn uiterlijk van een popster en zijn schijnbare onbewogenheid was IceBorg een buitenbeentje, hij vertoonde ook een tennistalent dat voordien amper gezien was. Dat jaar bereikte hij meteen de kwartfinale, drie jaar later zou hij een eerste keer op de All England Tennis Club de eindzege behalen na een finale in drie sets tegen de Roemeen Ilie Nastase. Het zou de eerste van vijf opeenvolgende Wimbledonzeges worden, een prestatie die pas in 2007 weer eens werd herhaald, toen door Roger Federer. Daarbovenop won Borg ook zes keer Roland Garros. Hij ging in de periode tussen 1976 en 1982 tekeer als een machine: 62 toernooien won hij, waarvan 11 grandslams. Daarmee haalde hij een eindzegepercentage van 41 procent in alle grandslams waaraan hij deelnam en won hij 90 procent van alle grandslamwedstrijden die hij speelde. Dat zijn records die dertig jaar na datum nog altijd niet gebroken zijn. Aan de hand van archiefbeelden en interviews blikt deze documentaire terug op het leven en de carrière van Björn Borg, die door sommigen nog altijd als de beste tennisser uit de geschiedenis wordt beschouwd.

Bekijk een trailer van ‘Legends of Wimbledon: Björn Borg’ op www.sportmagazine.be

SPANNING IN OOST EN WEST Woe. 28/11 en don. 29/11 Canvas (20.35u): De Cup Live: ‘Club Brugge – Cercle Brugge’ en ‘Racing Genk – Standard’

In het kader van de achtste finales van de beker van België voetbal zendt Canvas op woensdag en donderdag een wedstrijd live uit. Zowel in het westen als in het oosten van het land staat een interessant duel op het programma. In Brugge is er de stadsderby tussen Club en Cercle, die beide na een slechte periode hun trainer ontsloegen en azen op eerherstel. In de Cristal Arena staat de topper tussen RC Genk en Standard gepland, twee clubs waartussen er de laatste jaren geregeld wat animositeit was (denk maar aan de beslissende titelmatch van twee seizoenen geleden). Drie van de vier clubs hopen dit jaar, in tegenstelling tot vorig seizoen, deze fase in de beker te overleven. Toen delfden Club Brugge (na 4-4 en penalty’s op AA Gent), Cercle Brugge (0-1 tegen Beerschot) en RC Genk (0-2 tegen Lierse) immers in de achtste finales al het onderspit.

(PM)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content