Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Geboren op 7 juli 1979

Je bent single. Zeggen de Belgische vrouwen je iets ?

“De Belgische vrouwen zijn in ieder geval heel zelfstandig en bezitten over het algemeen een sterke persoonlijkheid. Daar houd ik wel van. In Servië is dat heel anders. Maar in feite kijk ik niet naar nationaliteit, ik kijk naar het karakter van een mogelijke partner.”

In juli werd je 26. Denk je al aan de dertig ?

“Neen, ik ben absoluut niet bang om ouder te worden, ik denk dat elke leeftijd zijn charme heeft. Als dertiger zal ik ongetwijfeld volwassener en wijzer zijn dan nu (lacht). Maar ik ben niet het type dat stilstaat bij de tijd. Ik probeer gewoon een vol leven te leiden. Ouder worden is een natuurlijk proces en dat wil ik zo houden. Ik zal me nooit jonger proberen voor te doen.”

Hoe beeld je jezelf in als zeventiger ?

“Het enige dat ik voor ogen heb, is dat ik op die leeftijd met mijn kleinkinderen kan spelen in mijn eigen gezellig huis. Waar dat huis staat, daar heb ik hoegenaamd geen idee van. Het leven is als een rivier en ik volg gewoon de stroom, niet wetende waarheen die mij brengt.”

Wie heeft in je jeugd de meeste invloed op je gehad ?

“Mijn ouders natuurlijk, en mijn oom, naar wie ik enorm opkeek. Hij was zelf profvoetballer en schopte het daarna ver als manager van eersteklasser Zemun. Wat mijn ouders betreft : zij gaven mij een solide basis.”

Ik las op je website dat Monaco je favoriete club is. Spreekt het luxueuze leven daar je aan ?

“Niet echt. Het belangrijkste voor mij is dat ik ergens dicht bij de kust kan wonen. Ik ben verliefd op de zee. Wanneer ik een beetje vrije tijd heb, trek ik naar het strand, liefst ergens op een warme bestemming. Ik beschouw mezelf als een echte zomermens. Lekker luieren, niet te actief doen. Luxe heb ik daarbij niet nodig, ik houd het liever wat bescheiden en gezellig.”

Heb je, buiten voetbal, nog sportieve interesses ?

“Op vakantie speel ik graag tennis of basketbal. In Servië & Montenegro is basketbal de populairste sport. Zelf ben ik geen kei in basketbal, mijn enige kwaliteit is dat ik me amuseer (lacht). Mijn favoriete basketbalspeler, en misschien wel favoriete Joegoslavische sportman, is Sasja Djordjevic, de aanvoerder van de nationale ploeg. Meer nog dan Vlade Divac, die bekender is, maar volgens mij minder persoonlijkheid bezit dan Djordjevic.”

Wat doe je om je zinnen even te verzetten ?

“Ik lees enorm graag en veel. Romans en gespecialiseerde boeken. Ik nam er een heleboel mee naar België. Als jongeling was ik weg van Dostojevski en Hermann Hesse, de meer levensbeschouwelijke en filosofische literatuur zeg maar. Of psychologische romans. Eén van mijn favoriete quotes is evenwel : ‘Het maakt niet uit hoeveel boeken je leest als je ziel niet goed is.'”

Houd je van muziek ?

“Ik heb als tiener twee jaar gitaarlessen gevolgd aan de muziekschool, maar ik oefende niet graag. Probleem was dat ik dacht eventjes een gitaar vast te pakken en meteen alles te spelen wat in mijn hoofd zat. Viel dat even tegen(lacht) ! Ik probeerde bijvoorbeeld dingen van de Spaanse gitarist Paco de Lucia na te spelen.”

Wat zijn je eerste indrukken van het Belgische volk ?

“Een heel gedisciplineerd, hard werkend volkje met veel gevoel voor verantwoordelijkheid.”

Welke typisch Slavische eigenschap vind je bij jezelf terug ?

“Zoals de meeste Serviërs ben ik erg gul en warm tegenover mijn naaste omgeving en vrienden. Een andere typische eigenschap van de Slaven is de vechtersmentaliteit. Ik ben doorgaans een vriendelijke en brave gast, maar op het moment dat er gestreden moet worden, sta ik er ook.”

Om welk uur ga je doorgaans slapen ?

“Goh, slapen is één van mijn favoriete bezigheden, maar over het algemeen ga ik vrij laat slapen. Rond middernacht of zo. Op een vrije dag blijf ik dan zo lang mogelijk liggen, niets heerlijker dan op een natuurlijke manier wakker worden. Dat kan soms rond de middag zijn, ja.”

En wat is dan het eerste dat je doet na het opstaan ?

“Mijn tanden poetsen !”l

MATTHIAS STOCKMANS

‘IK VOLG DE STROOM.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content