Twee jaar geleden ging Tosin Dosunmu bij Westerlo als een komeet van start in de competitie. Nu denken ze in Het Kuipje een nieuwe goalgetter in huis te hebben met een andere Nigeriaan. Zijn naam : Patrick Babatunde Ogunsoto.

Tijdens de voorbereiding en in de eerste competitiematchen van het nog prille seizoen toonde Patrick Ogunsoto (23) door zijn trefzekerheid dat hij zich al goed aangepast heeft aan het Belgische voetbal. In de eerste drie competitiewedstrijden scoorde hij maar liefst vier keer, waaronder twee doelpunten tegen het grote Anderlecht. Toch gelooft de Nigeriaan er stellig in dat hij nog beter kan. “Het is niet gemakkelijk om plots in een nieuwe competitie terecht te komen. Ik speel dan wel al enkele jaren in Europa, maar toch is het voetbal overal anders. Het vergt toch altijd enige tijd om jezelf volledig aan te passen aan die nieuwe omstandigheden en als je dan al in je eerste wedstrijden kunt scoren, geeft je dat nog meer vastberadenheid om te slagen. Ik geloof daarom ook dat je de beste Patrick Ogunsoto nog niet gezien hebt en dat ik nog meer doelpunten zal maken.”

Zijn trainer bij Westerlo, Herman Helleputte is er ook van overtuigd dat zijn spits nog vooruitgang kan boeken : “Een spits kan volgens mij altijd nog bijleren. Naarmate Patrick meer ervaring heeft in de Belgische competitie, zal hij nog beter positie leren kiezen. Hij zal ook meer gaan nadenken en daar zal hij dan de vruchten van plukken. Hij is ook nog maar 23 en ik zie hem zeker nog sterker worden. Sneller zal hij wel niet meer worden, al weet je natuurlijk nooit ( lacht).”

Ogunsoto erkent zijn coach als een belangrijke factor in zijn snelle aanpassing aan het Belgische voetbal. “De trainer gelooft in mij en ik ben zeer gelukkig met hem. Hij wou me erg graag bij de ploeg en geeft me nu ook meteen de kans om mijn kunnen te tonen. Hij helpt me bij mijn aanpassing hier en praat veel met mij over de manier waarop in België gespeeld wordt. Daarom ben ik ook erg blij voor de coach dat ik die goals scoorde.”

Helleputte relativeert zijn bijdrage aan het succes van Ogunsoto : “Ik doe wat alle trainers volgens mij doen. Ik tracht hem vertrouwen te geven. Ik ben zelf indertijd ook naar Griekenland getrokken om hem te overtuigen naar Westerlo te komen en hij heeft dat ten zeerste geapprecieerd. Nu praat ik uiteraard ook nog wel met hem over hoe hij het best een wedstrijd kan aanpakken en wat hij soms nog beter kan doen. Het is ook een gemakkelijke jongen om mee te werken. Hij is heel joviaal en zal niet snel naast zijn schoenen gaan lopen, want hij is er echt op gebrand om het hier te maken. Hij trekt ook niet enkel met de Afrikanen in onze groep op, wat je anders wel eens ziet. Patrick haalt ook grappen uit met de Belgen in de ploeg.”

Toch zorgde ook de Nigeriaanse connectie die het gemoedelijke Kempenploegje rijk is er mee voor dat het 23-jarige goudhaantje het hier meteen naar zijn zin had. “Voor mij was het heel belangrijk dat ik bij Westerlo met Bobsam Elejiko, die ik voor mijn komst naar België al kende, Emmanuel Sarki en Peter Utaka enkele landgenoten aantrof. Ze helpen me echt bij mijn integratie hier. Met hen kunnen samenspelen gaf mee de doorslag om voor Westerlo te kiezen. Het is namelijk veel belangrijker om gelukkig te zijn bij je team dan in de Champions League of UEFA Cup te spelen. Dus ik kijk eerst of ik me bij een ploeg wel thuis zou voelen en dat gevoel had ik onmiddellijk bij Westerlo. Er is dus geen haar op mijn hoofd dat zich de keuze voor Westerlo beklaagt.”

Ogunsoto kon nochtans op stevige interesse rekenen van meer gereputeerde clubs dan Westerlo. “Twee Griekse teams waren geïnteresseerd om me aan te trekken. Het betrof AEK Athene en OFI Kreta. Maar we raakten het op financieel vlak niet eens. Ook in België toonden vijf clubs belangstelling : Standard, Brugge, Germinal Beerschot, Lokeren en Westerlo dus.”

Het kan eigenlijk geen verbazing wekken dat de Nigeriaanse aanvaller uit de hoofdstad Lagos gegeerd was op de transfermarkt. Ogunsoto maakte furore in Griekenland en toonde zich daar een koelbloedige afwerker. “Ik speelde vier jaar in Griekenland bij Ergotelis Iraklion. Dat was een echte liftploeg. Ik maakte er drie promoties en één degradatie mee. Over de vier seizoenen bekeken speelde ik zo’n 120 wedstrijden voor Ergotelis, waarin ik ongeveer 90 maal scoorde. Vorig seizoen was ik topschutter in tweede klasse met 21 doelpunten.”

Een neus voor doelpunten hebben, is uiteraard een belangrijke eigenschap voor een spits. Herman Helleputte noemt hem echter meer dan louter een afwerker : “Patrick is bliksemsnel in zijn eerste meters. Hij blijft ook niet gewoon voorin op bruikbare ballen wachten, maar laat zich geregeld al eens afzakken en voetbalt ook goed mee.”

Als je in je eerste wedstrijden grote sier maakt door telkens de weg naar de netten te vinden, lijk je te mogen dromen van de titel van topschutter. Over zijn persoonlijke ambities blijft de spits met het geblondeerde haar echter op de vlakte. “Ik wil over het shirt met de gouden bal voorlopig niets horen. In het voetbal kan je op je eentje niets bereiken. Het is een teamsport. Natuurlijk droomt iedereen er wel van om topscorer te worden, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Ik weet ook dat ze me hier vergelijken met Tosin Dosunmu, die vorig jaar topschutter werd en eerder het mooie weer maakte bij Westerlo. Ik ken Tosin goed en het kan best dat we hetzelfde type speler zijn, maar daar stopt het ook. Iedereen is verschillend. Ik ben Patrick Ogunsoto en niet Tosin Dosunmu, al heb ik uiteraard veel respect voor wat hij hier gepresteerd heeft. Ik ben ook erg blij voor hem dat hij bij zijn nieuwe club Nancy al vlug de weg naar de netten vond. Dat hebben we dan ook gemeenschappelijk ( lacht).”

Die doelpunten kunnen hem misschien helpen om een andere droom te verwezenlijken : spelen voor de Super Eagles, de nationale ploeg van Nigeria. “Naar België komen is volgens mij een stap in de goede richting. Als mijn team het goed doet in de competitie, denk ik wel dat ik een kans maak om geselecteerd te worden. Al probeer ik daar nu niet te veel aan te denken. Ik wil me eerst bewijzen bij Westerlo, al doen wedstrijden tegen gereputeerde clubs als Anderlecht en Chelsea me wel dromen natuurlijk. Toch ben ik niet nerveus voor zulke matchen. Ik maak me nooit druk in het leven. In Griekenland speelde ik ook al tegen grote ploegen. Ik scoorde er ooit zelfs de winning goal tegen leider Olympiakos, dat daardoor in een crisis belandde. Zoiets vergeet je nooit. Ook hier doe ik sowieso mijn best en wie weet kan Westerlo dan dienen als een springplank naar een grotere club. Enkel God weet waar ik morgen speel.”

Religie speelt duidelijk een belangrijke rol in het leven van de minzame Ogunsoto. “Elke zondag ga ik in Westerlo naar de kerk. Ze spreken er uiteraard wel Nederlands, maar toch kan ik de diensten volgen omdat er ook Latijn wordt gesproken en dat is makkelijk te begrijpen. Hier zijn trouwens wel ongelofelijk veel kerken. Overal waar ik me begeef, kom ik er wel een tegen ( lacht). Ik ben daar gelukkig om. Voor ik naar Westerlo kwam, wist ik niet dat er hier katholieke kerken zouden zijn. Nu is er eentje op drie minuten van mijn huis. Zeer handig, aangezien ik elke zondag naar een viering in de kerk wil gaan. Zelfs als we op zondag spelen. Dan ga ik gewoon ’s morgens snel naar de kerk.”

Misschien kunnen de tegenstanders van de sympathieke, vlotscorende Nigeriaan in het vervolg ook maar beter een kaarsje branden voor ze in de arena treden tegen hem.

BJORN BORGT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content