In juni 1986 valt de 16-jarige Charly MusondaGeorges Leekens op tijdens een tournee met Cercle door Zambia. Amper anderhalf jaar eerder had Musonda zijn eerste aansluitingskaart getekend, bij de Mufulira Wanderers in de koperstreek in Noord-Zambia.

Al in augustus 1986 debuteert hij, net 17 jaar oud, in de Belgische eerste klasse. “De week voor we tegen Anderlecht speelden, zei Leekens me dat hij me niet zou opstellen. Ik kon wel huilen, ik wilde die match zo graag spelen. ‘Ik ga volgend jaar naar Anderlecht en ik neem je mee’, vertrouwde hij me toe. Die nacht sliep ik niet van geluk.” Met Anderlecht speelt hij topvoetbal in België en Europa, tot hij vanaf 1991 met de knie sukkelt. “Iedereen zegt dat het de schuld is van Aad de Mos, omdat hij me liet oplappen voor de Europese bekerfinale tegen Sampdoria. Maar het was evenzeer mijn schuld. Ik wilde zelf ook spelen. Een Belgische speler leert al in de jeugd dat hij moet stoppen als hij pijn voelt. Een Afrikaan leert dat niet. Pijn is voor hem iets wat hij verbijt. Nu zeg ik mijn spelers : ‘Als je iets voelt, stop en ga naar de kine. ‘”

In 1995 laat hij zich door Stephen Keshi overhalen om het in Californië te proberen. In België is hij al afgeschreven, maar op het niveau van de tweede klasse is – aan 500 dollar per maand en 200 dollar voor een gewonnen wedstrijd – de pijn net draaglijk. Wanneer Michel Verschueren dat hoort, sommeert hij Musonda terug te keren. Onder Boskamp mag hij nog eens invallen tegen Lommel, maar hij heeft steeds meer pijn. Hij belandt nog een half jaar bij de Duitse tweedeklasser Energie Cottbus. “Ik kreeg een telefoontje van een Duitse manager en stapte in Brussel op het vliegtuig, samen met Dirk Lehmann die nog bij Lierse en RWDM voetbalde. Zonder probleem passeerde ik de medische tests. De trainingen waren bikkelhard, ’s ochtends en ’s middags twee uur. Ik deed moeiteloos mee, maar nadien moest ik elke keer ijs op mijn knie leggen. Het werd steeds erger. De trainer, Eduard Geye, mocht me graag, maar verder dan de bank geraakte ik niet. De dokter was eerlijk : ‘Stop meteen. We kunnen je oplappen en laten spelen, maar dan eindig je op één been.’ Ik vernam toen dat Boskamp bij Gent werkte en ik zocht hem op. Hij vroeg wat ik deed. Niets dus. ‘Dan kan je meteen beginnen,” zei hij. ‘Praat met Piet de Mol. Om vijf uur beginnen de trainingen.’ Zo was ik in één dag jeugdtrainer bij Gent. Een maand later was Boskamp weg. Ik bleef.” In 2004 krijgt hij een contract bij Anderlecht. Hij bekommert er zich om de min 14-jarigen, geeft individuele trainingen, voert het materiaal voor het eerste elftal naar uitwedstrijden en brengt voor de ochtendtrainingen de A-kernspelers met het busje naar Neerpede en terug.

Charly Musonda, geboren op 22 augustus 1969, verzamelde 48 A-caps voor Zambia.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content