‘We moeten iets doen, want met deze middelen zie ik ons binnen tien jaar nooit meer Champions League spelen.’ Marc Degryse, sportleider van Club Brugge, luidt de alarmbel.

“Het grote probleem van Club Brugge is dat we aan onze limiet zitten wat inkomsten betreft en dat mij dat beperkt als sportleider om acties te ondernemen”, aldus Marc Degryse. “We moeten dringend de markt vergroten om meer middelen en mogelijkheden te creëren. In Brugge zijn we voorstander van een BeNe-liga, maar ik stel vast dat het er in tien jaar nog niet van gekomen is. De enige manier om daarin te slagen, is, denk ik, dat de politiek een democratische dictator aanstelt. Een onafhankelijk iemand die het belang van het Belgisch voetbal dient en daarvoor een vijftal mensen met knowhow op verschillende vlakken rond zich verzamelt. Een eerste test zou kunnen zijn : na de competitie met de eerste vier uit beide landen tegen elkaar spelen, zoals ze dat nu in Scandinavië zullen proberen.

“We moeten realistisch zijn. Met de middelen waarover we nu beschikken, doen we het heel goed. Anderlecht heeft in Europa het 160ste budget, wij staan ergens in de 200. We moeten dringend iets doen, want met deze middelen zie ik ons binnen tien jaar nooit meer Champions League spelen. Dat klinkt heel pessimistisch, maar misschien moet je wat overdrijven om het probleem duidelijk te maken.

“We speelden twee keer Champions League en het enige wat ik hoor is : we moeten besparen, omdat we in het verleden ver zijn geweest om Champions League te halen. Laat die twee strafschoppenreeksen trouwens slecht aflopen en Club Brugge zit in serieuze problemen. We moeten dat veranderen, zodat de Champions League een surplus is en geen noodzaak. Om dat in evenwicht te brengen, heb ik toch nog wel wat tijd nodig. Maar willen we nog eens de Champions League halen en regelmátiger halen en daar ook iets voorstellen, dan zullen we meer middelen moeten creëren.”

Wat zijn de hervormingen die je bij Club Brugge wil doorvoeren ?

Marc Degryse : “In de eerste plaats is dat onze kern afslanken. De loonlast naar beneden halen, oplossingen zoeken voor spelers die te weinig rendement halen in verhouding tot wat ze kosten, zeker geen onnodige transfers doen. Ondertussen zijn er dertien spelers vertrokken. Het eerste jaar kwamen we op competitieniveau iets meer dan vier miljoen euro tekort, de prognoses zijn dat het eind dit seizoen zeker met de helft verminderd zal zijn. Ondertussen probeer je toch de kern zo te houden dat Club Brugge sportief sterk staat en dat is ons tot nu toe goed gelukt.”

Jeugdbeleid ?

Hans Galjé ( jeugdcoördinator, nvdr) vroeg ik om te proberen de uitblinkers sneller door te schuiven, zodat ze op 18 jaar kansen krijgen om in de A-kern te komen en we sneller kunnen zien of ze het in zich hebben om ooit Clubspeler te worden. Het is ook niet omdat ik een technische speler ben geweest dat ik wil dat alles op techniek gebeurt, zoals ik wel eens lees. Ik gaf ook al aan dat bepaalde jongens sneller met krachttraining moeten beginnen.”

Scouting van talent ?

“Ik denk dat we ons scoutingapparaat nog moeten uitbreiden, maar dat kost geld. Het zal ook tijd kosten om mensen ervan te overtuigen om te durven gaan voor spelers die nog niet gekend zijn. Farfan en Beasley, de twee nieuwe buitenspelers van PSV, zaten vorig seizoen ook in mijn hoofd, maar dat zijn dan jongens die je moet halen voor anderhalf, twee miljoen dollar. Dat is een beetje ver gegrepen, maar op termijn is het, denk ik, wel de weg die je zult moeten volgen : durven investeren in onbekende spelers en er twee, drie, vier jaar later profijt uithalen. Ajax koopt Ibrahimovic met 21 jaar voor 18 miljoen gulden en verkoopt hem twee seizoenen later voor 18 miljoen euro. PSV gaat op zoek naar Teves in Argentinië en nu ook naar een Braziliaan waar ze 8 tot 10 miljoen euro voor durven te investeren. Grote bedragen, maar ze hebben zich daar ook op voorzien met een investeringsfonds dat losstaat van de club en waar grote sponsors zich voor engageren. Ik gooide dat idee bij ons op tafel, ook omdat ik vaststel dat de Nederlandse clubs op tien, vijftien jaar een grote voorsprong namen. Ik vraag niet dat de club grote risico’s neemt, ik vraag alleen : denk erover na, overweeg het, zoek de beste oplossing en maak het mogelijk om meer middelen te creëren om de ploeg nog sterker te maken.”

Hoe is, denk je, de anti-Sollied-sfeer gecreëerd ?

“Een beetje door de buitenwereld, vind ik. Van bij mijn aantreden, heb ik gezegd dat hij zijn contract zal uitdoen. Er werden toen trouwens beelden uitgezonden van een interview uit mijn tijd bij AA Gent waarin ik alleen maar positief was over hem, waarin ik zei dat hij een trainer voor de top was. Ik liet mij nog nooit negatief uit over Trond. Maar de pers heeft zijn indruk en daar kan ik niets aan doen. Gelukkig lacht Trond er ook mee, met wat er tussen hem en mij gecreëerd wordt.”

Hoe kómt dat toch, hé ? !

“Ik denk dat veel te maken heeft met de dingen die verschenen zijn in de pers in die tussenperiode, nadat mijn komst in eerste instantie niet is doorgegaan.”

De anti-Sollied-lobby is een reactie op de anti-Degryse-lobby voor je komst ?

“Ik weet het echt niet en ik hou er mij ook niet zoveel mee bezig. Gelukkig maar, want anders zou het niet zo aangenaam werken zijn.”

Is rancune een eigenschap die je vreemd is ?

“Ja.”

Wat dacht je toen je van Trond Sollied las dat alleen sléchte leiders zo’n functie geven aan iemand zonder ervaring als jij ?

“Ik heb daar geen probleem mee, maar ik denk eerlijk gezegd dat het niet goed is voor hem om dat soort dingen gezegd te hebben nu de situatie zo is. Ik denk dat het een probleem is voor hem, hoe het naar de buitenwereld overkomt.”

Opvallend hoe je je vorig seizoen, toen het in de heenronde niet goed ging, distantieerde van zijn contract. “Daarvoor moet je zijn bij zij die het onderhandelden”, sprak je. Niks mee te maken ? Nooit was de interne gespletenheid duidelijker.

“Zo was dat helemaal niet bedoeld. Ik bedoelde : daarvoor moet je zijn bij de mensen die boven mij staan. In eerste instantie Antoine ( Vanhove, nvdr) en in laatste de voorzitter.”

Zal een trainer onder jouw leiding ooit zoveel verdienen ?

“( lacht) Ik heb net gezegd dat we aan het besparen zijn, dus… Dat heeft niet met de kwaliteiten van iemand te maken, maar met verantwoord beleid : je moet de gezondheid van de club niet op het spel zetten. We zullen zien wat binnen anderhalf jaar de mogelijkheden zijn.”

Heel af en toe laat je je kritisch uit over het spel. Ligt er iets op je lever ?

“Absoluut niet. Ach, er wordt nu door de pers zo dramatisch gedaan over het feit dat ik na Shakhtar gezegd zou hebben dat er niet uit de fouten is geleerd. Dat wordt geïnterpreteerd als een groot conflict. Maar ik lees vorige week in jullie blad net hetzelfde van Timmy Simons, die echt als een man van Trond wordt beschouwd.”

Hij bedoelt dat enkele spelers dezelfde fouten maken, jij dat de trainer er iets aan moet doen ?

“Bepaalde mensen trekken uit hetzelfde antwoord blijkbaar andere conclusies en dat vind ik een beetje raar. Hoe dan ook, Trond is uiteindelijk verantwoordelijk voor de prestaties van zijn spelers.”

Devalueer je je eigen product niet met openbare kritiek ? Breng je je supporters daarmee niet op slechte ideeën ?

“Ik zeg toch niet dat ons product slecht is ? Ik probeer ons product juist beter te maken door te zeggen dat we uit onze fouten moeten leren.”

Dat doe je dan toch intern ?

“Ik denk niet dat ik behalve dát nog eens iets heb gezegd dit seizoen en ik vind dat dat op een bepaald moment wel eens gezegd mocht worden. Anders zetten ze hier beter een pop en kan ik thuisblijven en als onafhankelijk analist aan de slag gaan. Trond zelf beschouwde dat trouwens niet als kritiek op hem. Ik hoor al van in het begin dat het het laatste jaar van Trond is, maar de feiten bewijzen telkens het tegenovergestelde. Ik kan alleen blijven herhalen dat hij hier normaal gezien zijn contract zal uitdoen. Abnormaal is als we negen of tien keer na elkaar zouden verliezen, maar dat zie ik niet gebeuren. Ik lees ook dat het hem moeilijk wordt gemaakt om hier te werken, maar wees van één ding zeker : als Trond het gevoel zou krijgen dat hij hier niet meer kan werken, dan stapt hij zelf wel op. Ik denk dat door mij en de club juist de omstandigheden gecreëerd worden opdat iedereen optimaal zou kunnen werken.”

Jullie voetbalideeën en opvattingen over professionalisme zouden botsen.

“Ik wil daar niet te veel over zeggen. Als ik zeg dat we moeten leren uit fouten wil ik daar intern een gesprek over voeren, concreet, maar niet in de pers.”

Moet het Belgischer ? Is Trond Sollied nochtans niet juist een trainer die heel veel aandacht besteedt aan het defensieve aspect, aan de omschakeling, aan het functioneren van zijn ploeg bij balverlies ?

“Trond besteedt heel veel aandacht aan balans in de ploeg, zoals Aad De Mos dat destijds ook deed. Als je tegen een te sterke tegenstander speelt, kan je dat evenwicht wel eens verliezen, maar het is heel goed dat je altijd vanuit eigen kracht een evenwicht probeert te creëren en daar is hij heel goed in.”

Een tijd geleden zei je : “Ik heb hem door, als trainer en als mens.”

“En ik zei er bij : maar hij zal dat natuurlijk zelf nooit toegeven ( lacht).”

Waarom ?

“Omdat hij altijd een beetje een mysterie wil blijven en dat gun ik hem wel. Zo zit hij in elkaar. Als hij dat zo wil creëren en zich daar goed bij voelt… no problem. Iemand doorhebben, komt ook weer zo negatief over, hé. Dat klinkt als : doorhebben hoe hij het flikt. Ik wil dat nuanceren. Ik bedoel : hoe hij werkt, hoe hij denkt. Ik weet meestal wat hij zal doen, terwijl anderen verrast zijn. Ik had bij Gent al het gevoel dat ik hem behoorlijk goed kende. Trouwens, wat ik ook af en toe lees, is : bij Gent is het verkeerd gelopen tussen hem en Trond. Maar waarom ben ik bij Gent weggegaan ?”

Omdat je op de linkerflank moest spelen ? Omdat je te veel meters moest maken ?

“Neen, omdat ik van Ivan De Witte te horen kreeg dat het jaar erop mijn contract niet verlengd zou worden en omdat ik er bij GBA een van drie jaar kreeg. Dát is de reden.”

Is Sollied veranderd ?

“Neen. Absoluut niet. Tenminste, ik vind dat hij dezelfde persoon is.”

De indruk ontstaat dat hij zijn gangetje mag gaan, dat er hem intern nooit iemand een opmerking maakt.

“Hij werkt zoals hij altijd gewerkt heeft en altijd zal blijven doen. Maar dat neemt niet weg dat ik mag zeggen wat ik ervan vind als er echt dingen gezegd moeten worden. Opmerkingen, vaststellingen, indrukken. Dat gebeurt.”

Er zijn geen problemen tussen jou en Trond Sollied ?

“Er zijn geen problemen in die zin dat ik hem nog nooit gezegd heb : je moet het zo of zo doen. Want dan zou er wel een probleem zijn, dan zou hij de alarmbel luiden : zo kan ik niet werken ! Ik denk dat hij over een groep beschikt waar hij zelf veel verdienste aan heeft, veel aan heeft gewerkt en gekneed, maar dat ik, een beetje meer dan hij ooit heeft moeten doen, rekening moet houden met het financiële. Ik probeer dat in overleg met hem te doen en te kijken waar we eventueel wat kunnen inkrimpen of beperken en sportief toch sterk voor de dag komen.”

Wat er in Donetsk is gebeurd, zou besproken worden in het bestuur. Wat is daarvan uiteindelijk de consequentie ?

“Dat is iets wat de voorzitter en de trainer besproken hebben, denk ik.”

Is hij in Dnepropetrovsk iets vroeger gaan slapen ?

“( lacht) Ik ben er niet om te kijken wanneer Trond naar bed gaat. Dan zou ik toch maar een zielige job hebben, dat te moeten controleren.”

Hou jij ook niet van casino’s ?

“Ja, maar het is nu wel al lang geleden dat ik nog eens naar een casino geweest ben. Overigens is Trond helemaal geen persoon die in casino’s gaat, hoor. Hij is geen gokker.”

Jullie zijn vorig seizoen samen Dortmund gaan scouten. Laat gemaakt ?

“( lacht) We zijn in één dag heen en terug geweest. Ik ben hem om negen uur gaan ophalen in Latem, ’s middags zijn we naar Dortmund-Wolfsburg gaan kijken en om halfnegen of negen uur ’s avonds heb ik hem thuis weer afgezet.”

Los van het feit of je dat zou willen : is hij te duur om te ontslaan ?

“( lacht) Het is niet aan de orde, het is niet nodig.”

In nood kan jij het nog altijd overnemen, om de club de kosten van een nieuwe hoofdtrainer te besparen ?

“Neen. Nooit. Neen. Ik heb geen trainersdiploma en ik heb nooit de ambitie gehad om trainer te zijn. Neen, neen, neen. Dan ben ik hier sneller weg dan ik zelf zou willen.”

Wie wordt de volgende trainer van Club Brugge ? De namen van Jan Ceulemans, Franky Van der Elst en René Van- dereycken circuleren. Wie beantwoordt het meest aan jouw visie ?

“Ik denk dat het verstandig is daar vooraf niet te veel over te zeggen.”

Wanneer haalt Club Brugge nog eens een nieuwe speler ?

“Als we denken dat het nodig is… en haalbaar.”

Trond Sollied zegt dat hij twee spitsen te kort heeft en dat de ploeg daardoor in de problemen kan komen.

“Dat denk ik niet. Met Dieter Van Tornhout en Sebastian Hermans erbij zijn er zes spitsen voor drie posities. Dat is een dubbele bezetting. Ik kan begrijpen dat een trainer meer en nog betere spelers vraagt, maar ik moet rekening houden met besparen, inkrimpen, zien dat we geen onnodige uitgaven doen en zorgen dat op een zeker moment het geld van Europese wedstrijden gebruikt kan worden om te investeren in andere spelers. Op dit moment zie ik dat niet nodig, want de resultaten in 2004 mogen gezien worden. Iets dat goed is, moet je niet verstoren.”

door Christian Vandenabeele

‘Wat inkomsten betreft, zitten we aan onze limiet en dat beperkt mij als sportleider om acties te ondernemen.’

‘Op termijn zullen we moeten durven te investeren in onbekende spelers.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content