Maandag 19/9

Vandaag zullen wij het hebben over trainerslatijn, een variant van het visserslatijn maar dan zonder hengel. In beide gevallen zonder vis. Een van de betere clichés in trainersland is : ‘Ik had hen nochtans gewaarschuwd.’ Meestal spreekt de trainer deze frase na een fase waarbij zijn ploeg op stilliggende bal een doelpunt heeft tegengekregen.

Zou er één trainer in de wereld zijn, op Louis van Gaal na misschien, die zijn spelers niét waarschuwt voor vrijschoppen en hoekschoppen ? Wat voor een amateur zou zo iemand zijn ? Helaas is waarschuwen niet genoeg. Mocht dat wél zo zijn, kon ook Marc Reynebeau voetbaltrainer worden. Quod gelukkig non. Zelf zouden wij onze spelers vóór elke match waarschuwen voor de tegenstander : ‘Pas op, want ze gaan proberen te winnen.’ En als dat dan effectief gebeurt, zouden wij op de persconferentie zuchten : ‘Ik had hen nochtans gewaarschuwd.’

Woensdag 21/9

‘Over eieren lopen’, aflevering 6. Vandaag is het de eerste dag dat het nieuwe logo van Sport/Voetbal Magazine de middelste tribuneband in het Constant Vanden Stockstadion opfleurt. Toevallig bij de komst van SV Roeselare. Vijf-één op ons kas !

Is het zo dat ze bij Anderlecht hun adverteerders verzorgen ? Wij zullen u één ding zeggen : dat was ten tijde van Michel Verschueren en Simonne Defloor niet waar geweest. Simonne was desnoods zelf in de spits gaan spelen, in de plaats van Christophe Lauwers. En wees er maar van overtuigd dat ze dan bij Anderlecht nog tijdens de match hun keepers hadden moeten roteren.

Donderdag 22/9

De een zal in Sport/Voetbal Magazine de Intro van Jacques Sys het beste vinden, de ander om andere dan literaire redenen die van Ine Verstaen, helaas afgevoerd, een derde opteert mogelijk voor Wim De Coninck. Maar wij persoonlijk vinden ons grootste plezier in de Top Foot. Ongelooflijk wat een schat aan wetenswaardigheden daarin is opgenomen. Dat wordt bijeengeschreven in hoogstens twee uur tijd, en wie er alles wil uithalen wat erin zit, heeft een volledige week nodig.

De tweede acht is inmiddels een feit : Johny Ver Eecke voor Beveren-Club Brugge. Dat noopt een scheidsrechtersobservator als uw dienaar dan om extra zorgvuldig de bemerkingen bij die wedstrijd te gaan uitpluizen. Waarom krijgt den Johnny een acht en Paul Allaerts maar een vijf voor Germinal Beerschot-La Louvière ? Wedstrijd die wij zelf hebben gezien en waarin wij Allaerts geen enkele fout hebben weten maken.

Geen verklaring voor die acht, wel een interessante uitleg bij het onderdeel coaching : ‘Vincent Dufour koos voor een 4-4-2, maar schakelde in de loop van de wedstrijd over op een 3-5-2 met een versterkt middenveld. Jan Ceulemans opteerde voor een 4-3-3. Toen Balaban na de rust werd gewisseld speelde hij in een 4-5-1, maar dat zorgde voor te veel volk in het middenveld, dus veranderde hij nadien weer naar een 4-4-2, met Yulu-Matondo en Verheyen voorin. ‘

Als we dit goed interpreteren, liepen er dus in het begin zeven man in het middenveld, naar de rust toe negen, in het begin van de tweede helft veertien, en de laatste dertig minuten niemand meer. Moet een vreemde match geweest zijn. Wij hebben de samenvatting gezien en herinneren ons alleen acht Ivorianen in het Brugse strafschopgebied, een radeloze Birger Maertens en een vlekkeloze Stijn Stijnen. Op dat moment moet Dufour dus zijn overgeschakeld op een 1-1-8, terwijl Ceulemans in een 1-7-2 speelde, met Yulu en Verheyen voorin. Dat gaf nog altijd veel volk in het middenveld, maar niet meer evenredig verdeeld over beide ploegen.

Na de waarschuwing voor stilliggende fasen is ‘een mannetje meer in het middenveld’ het meest gebruikte trainerscliché. Het geluk straalt af van de coach die na afloop kan vertellen dat hij een man meer in het middenveld had. De ultieme tactische partij moet dus zijn : twee ploegen in 0-10-0. Maar dan moet Balaban eerst gewisseld worden.

door Koen Meulenaere

‘Ik had hen nochtans gewaarschuwd.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content