Michel Van Maele of Michel D’Hooghe ? ‘In zes maanden zagen we Michel D’Hooghe al meer dan Michel Van Maele in vijftien jaar.’ 20 dilemma’s voor Dany Verlinden (40).

1. 20 of 40 jaar

Dany Verlinden : “Ik denk dat iedereen wel zou willen teruggaan naar de tijd dat hij 20 was, wetende wat je nu op je veertigste weet. Maar blijkbaar gaat dat niet, dus moet je het leven pakken zoals het komt. Als ik moet kiezen, kies ik voor 20 jaar. Ik zou zeker niet mijn hele leven omgooien, maar misschien was het met de ervaring die ik nu heb, wel iets makkelijker geweest op sommige punten. Maar iedere leeftijd heeft zijn charme. Ik voel mij even goed als tien jaar geleden. Misschien dat je je wat anders gaat voelen de dag dat je stopt, maar zolang je voetbalt, maakt het geen verschil of je 32 of 40 bent, vind ik.”

2. Ourodenberg of Sint-Idesbald

Verlinden : “In Ourodenberg ben ik opgegroeid, maar ik kom er nog weinig. Ik kies voor de plaats waar ik nu woon en waar ik hoop de meeste tijd van mijn leven door te brengen. In Sint-Idesbald bouwde ik mijn leven op. Daar gaan mijn kinderen naar school en daar zijn mijn sociale contacten. De kust heeft ook wel iets anders dan het binnenland. Ik voel mij er thuis. De mooiste periode aan zee vind ik de winter.”

3. Voetbal kijken of een boek lezen

Verlinden : “Een boek lezen. Ik ben geabonneerd op Canal+ voor het voetbal, maar dat is vooral omdat mijn schoonvader komt kijken (lacht). Zelf zou ik nog wel eens een wedstrijd durven overslaan. Ik zal ook nooit thuisblijven om naar voetbal op televisie te kijken. Dat heb ik altijd al gehad.”

4. Jef Geeraerts of Pieter Aspe

Verlinden : ” Pieter Aspe. Eén keer ben ik aan een boek van Geeraerts begonnen, iets over Congo, Gangreen, denk ik, maar… dat vond ik… neen. Ik vond het een beetje té, ik heb het niet uitgelezen. Ik ben ook geen favoriet van Herman Brusselmans. Dat is mijn stijl niet. Van Aspe heb ik ze bijna allemaal gelezen. Eigenlijk zit ik op hem te wachten, op zijn volgende boek.”

5. Justin of Thibaud

Verlinden : “Ik denk dat het als ouder heel moeilijk is om voor één van je twee kinderen te kiezen. Voor mij betekenen ze beiden evenveel. Het is wel zo dat Justin naar de mama trekt en de jongste naar zijn papa, maar voor mij maakt dat niets uit.”

6. SK Lierse of Club Brugge

Verlinden : “Dertien jaar zat ik bij Lierse, hier ben ik ondertussen aan mijn zestiende bezig. De mooiste jaren als profvoetballer maakte ik hier mee. Ik denk dat dat je ook het meest bijblijft. Daarom kies ik voor Club Brugge, ook omdat ik hier nog ben. Van Lierse weet ik nog heel weinig. Ik ben er toegekomen met 12 jaar en weggegaan toen ik 25 was. Het is een periode uit mijn leven waar ik gevormd ben geweest, maar contacten heb ik er niet echt meer. Niet met spelers, niet met bestuursleden. Het is toch dikwijls zo : uit het oog, uit het hart. Dat blijkt ook bij mij. Als je ergens zestien jaar weg bent, vergeet je heel veel. Reünies van oud-spelers zijn dan meestal op vrijdagen of zaterdagen en als je dan zelf nog speelt, past dat niet altijd. Bovendien ben ik ook niet de man om reünies af te lopen. Ik voel mij daar niet echt toe aangetrokken. Ik ben iemand die graag zijn tijd doorbrengt met de familie.”

7. Olympiastadion of Jan Breydelstadion

Verlinden : “Het blijft hier nog altijd het Olympiapark, alleen de naam van het stadion is veranderd. Ik denk dat het in de volksmond nog altijd Olympia is. En voor ons is het : wij gaan naar de club, hé, niet naar Olympia of het Jan Breydelstadion. Ik denk niet dat het voor ons iets uitmaakt. Jan Breydel ? Dat is ene die daar op de markt staat, denk ik. Neen, De Leeuw van Vlaanderen heb ik niet gelezen.”

8. Philippe Vande Walle of Hans Galjé

Verlinden : “Ik denk dat ik met beiden een normaal contact heb gehad. Of ik nu speelde of niet, ik denk niet dat ik hier met één doelman ooit ruzie heb gehad. Ik kies voor Philippe Vande Walle, omdat hij een veel grotere concurrent is geweest voor mij, een grotere doelman is geweest en veel meer bewezen heeft voor Club dan Hans. De situatie was ook helemaal verschillend : ik ben destijds gekomen als doublure voor Vande Walle en Hans als doublure voor mij.”

9. Michel Van Maele of Michel D’Hooghe

Verlinden : “Dat is een hele moeilijke. Van Maele heeft heel veel gedaan voor deze vereniging. Iemand die deze club op een gegeven moment van het faillissement redt, valt niet weg te cijferen. Anderzijds is er nu een tijd aangebroken waarin een club geleid moet worden als een echt bedrijf, en daar is Michel D’Hooghe de juiste man voor, denk ik. Ik denk dat we de echte Michel D’Hooghe nog moeten leren kennen, maar dat het inmiddels wel al duidelijk is dat hij heel hard begaan is met deze club en dat hij iedereen in snel tempo op de juiste rails wil zetten. De toekomst zal moeten uitwijzen hoé snel dat gaat.

“Michel D’Hooghe zit overal veel korter op, op dingen die verkeerd lopen. Zelfs voor thuiswedstrijden loopt hij hier altijd wel ergens rond en wijst hij ons op dingen die hij ziet en voelt. Dat maakten we nooit eerder mee. In zes maanden tijd zagen we Michel D’Hooghe al meer dan Michel Van Maele in vijftien jaar. Hij zet ons niet onder druk, want dat kan ook andersom werken, maar vraagt toch een stuk gedrevenheid, enthousiasme en concentratie. Hij doet dat van man tot man en niet in groep. Als je ziet wat er in zo’n korte tijd al is veranderd, met ook de aanwerving van Marc Degryse en de verbeteringen op het vlak van infrastructuur, kan je niet anders dan concluderen dat deze club meer geprofessionaliseerd is. Ik denk dat dat in deze tijd wel nodig is.

“Ik kies dus voor Michel D’Hooghe, maar laat ons niet vergeten dat hij hier zonder Van Maele nooit had gezeten. D’Hooghe moet de trein op het spoor zien te houden, maar zonder Van Maele had de trein al lang niet meer gereden.”

10. Trond Sollied of Hugo Broos

Verlinden : “Bij Hugo Broos had ik nooit het gevoel dat ik in vraag werd gesteld. Ik was hier de onbetwistbare titularis, maar ik was toen natuurlijk ook een stuk jonger. Ik denk dat Hugo er hier misschien wel iets meer heeft uitgehaald. Op basis van resultaten moet ik voor Hugo kiezen, denk ik. Hoewel : we kwalificeren ons nu toch twee keer voor de Champions League. Persoonlijk moet ik blij zijn dat Trond Sollied gekomen is, want onder zijn leiding ben ik minder zwaar gaan trainen. Misschien had ik met een andere trainer de voorbije drie jaren niet meer gespeeld of was ik er zelfs niet eens meer bij geweest. Eigenlijk moet ik zeggen : Sollied heeft mijn carrière met vier jaar verlengd.”

11. Antoine Vanhove of Marc Degryse

Verlinden : “Ik heb met Antoine altijd een heel goed contact gehad. Ik hoop dat ik de komende vijftien jaar hetzelfde contact met Marc kan hebben, als ik hier tenminste nog zo lang zal rondlopen. Marc is hier nog niet lang genoeg om te oordelen over : wie is er het best voor de club ? In het verleden is dat zeker Antoine geweest. In de toekomst zou dat Marc moeten worden. Zijn komst is in elk geval een verbetering voor club en spelers. Het is ontegensprekelijk een goeie zaak dat er nu een tussenpersoon is tussen bestuur en spelers en trainers. Om de drie, vier weken is er een gesprek tussen hem en de spelersraad. Daarin kunnen wij dingen ter sprake brengen die niet goed lopen of waarvan wij vinden dat ze beter zouden kunnen op een andere manier.”

12. Nederlands of Servo-kroatisch

Verlinden : “Of het nu Servo-Kroatisch, Noors of Frans is, maakt mij niet uit, maar ik vind : in de kleedkamer zou de voertaal Nederlands moeten zijn. Als het in Nederland kan, dan moet het hier zeker kunnen. Daar zie ik jongens die na één, twee jaar perfect Nederlands praten ; bij ons zie ik er die hier al vijf jaar rondlopen, maar het nog altijd niet spreken. Maar er zijn uitzonderingen. Dejan Nemec was er één.”

13. René Verheyen of Chris Van Puyvelde

Verlinden : ” René is hier al tien jaar en ik maakte met hem – als hulptrainer en als hoofdtrainer – alles mee wat er mee te maken is. Als assistent van Hugo Broos kreeg ik heel veel keeperstraining van hem en heb ik serieus afgezien. Niet alleen omdat zijn traptechniek zo goed is, maar ook omdat het fysiek redelijk zwaar was. Hij is er nog één van de oude stempel, hé. Met hem heb ik toch een iets ander contact dan met Chris. Chris, die is meegekomen met Sollied, heeft zich hier als derde trainer die vooral bezig is met programmering wel perfect ingepast.”

14. Tomislav Butina of Stijn Stijnen

Verlinden : “Dit is voor mij niet zo moeilijk omdat Stijn hier al vier jaar is en Tommy pas vier maanden. Met Stijn lag ik ook al geregeld samen op de kamer en we trekken ook al eens samen op. Met anderssprekenden heb je sowieso al een ander contact. Dat zijn ook eerder jongens die hier een tijdje zijn en dan hun weg weer verder zoeken in eigen land, terwijl Stijn hier nog wel een aantal jaren zal zitten, denk ik.

“Zuiver sportief is het moeilijk oordelen. Stijn kan je nog voor een stuk vormen, hij heeft de toekomst voor zich. Tommy maakte in Kroatië al alles mee, hij heeft zijn stijl en ook een bepaalde manier van trainen gekend die anders is dan hier en waar je mee moet opletten bij de beoordeling. Als Stijn een beetje in de sporen loopt en rustig zijn tijd en de kansen afwacht die hij ooit wel zal krijgen, dan is het aan hem om al het goeie wat hij vorig seizoen liet zien door te trekken.”

15. Landstitel of tweede ronde Champions League

Verlinden : “Liefst kampioen, maar zoals het er nu naar uitziet, wordt dat verdomd moeilijk. Om kans te maken op de tweede ronde van de Champions League mogen we niet verliezen in Celta en moeten we thuis Ajax kloppen. Dat is dus ook niet makkelijk.”

16. Celta de Vigo of Ajax

Verlinden : “Ajax spreekt meer tot de verbeelding, maar ik denk dat Celta de betere ploeg is. Het Spaanse voetbal ligt ons ook niet zo, denk ik. Als die beginnen te tikken, kan het voor ons slopend worden, dat weten we al van tegen Barcelona. Zowel tegen Ajax als tegen AC Milan was Celta de voorbije wedstrijden de betere ploeg, zo bleek uit de beelden. Ik denk dat we compact zullen moeten spelen en zeker met voldoende mensen achter de bal blijven. Thuis tegen Ajax moeten we in principe punten kunnen pakken. We zullen zien wat er dan nog op het spel staat.”

17. Jean-Luc Dehaene of Guy Verhofstadt

Verlinden : “Dat is een makkelijke : Jean-Luc Dehaene. Hij is voetbalfanaat en Clubsupporter, Verhofstadt wielerliefhebber. Dan is de keuze snel gemaakt, zeker voor wie zoals ik hier al zo lang rondloopt. We zien hem hier regelmatig en hij is ook wel eens mee op een Europese verplaatsing. Op het professionele vlak ken ik hen niet al te goed, maar ik denk dat het twee heel bekwame mensen zijn.”

18. Doorgaan of stoppen

Verlinden : “Zoals het er nu uitziet, is dit mijn laatste seizoen. Ik heb mij daar ook al op ingesteld, mijn hoofd staat naar : nog zes, zeven maanden en dan begint er voor mij een nieuw leven. Je weet nooit, maar in principe is het straks afgelopen.”

19. Boekhouder of keeperstrainer

Verlinden : “Ik ben boekhouder van opleiding, maar hopelijk zal het er nooit meer van komen. Als je twintig, vijfentwintig jaar in het voetbal zit, denk ik dat het heel moeilijk is om dan opeens in het bedrijfsleven de boekhouding te gaan doen. Keeperstrainer is wat ik wil doen. Voor mij is dat echt de ideale oplossing.”

20. Gelovig of bijgelovig

Verlinden : “Geen van beiden eigenlijk, al ben ik wel katholiek opgevoed.”

door Christian Vandenabeele

‘Het liefst word ik kampioen, maar zoals het er nu naar uitziet, wordt dat verdomd moeilijk.”Broos heeft er misschien iets meer uitgehaald, maar Sollied heeft mijn carrière met vier jaar verlengd.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content