Vorig seizoen loodste Mohamed Dahmane (24), die pas in de winterstop was overgenomen van Francs Borains na achttien treffers op amper drieenhalve maand, RAEC Bergen naar de eerste klasse. De Frans-Algerijnse aanvaller had met elf doelpunten een groot aandeel in de promotie en was aan de zijde van targetman Jérémie Njock een onbetwiste titularis. Maar die lijn kan hij dit seizoen duidelijk niet doortrekken. Dahmane kreeg van trainer José Riga zeven keer zijn kans aan de aftrap, kon daarbij amper overtuigen, waardoor hij zich nu moet tevredenstellen met het statuut van luxe-invaller. “Ik kende een moeilijke voorbereiding”, probeert Dahmane verzachtende omstandigheden in te roepen. “Allerlei fysieke ongemakken overvielen me, waardoor ik snel tegen een serieuze conditionele achterstand aankeek.”

Er is nog een andere reden waarom Dahmane minder gemakkelijk de weg naar de netten vindt. “De coach plaatste me ook nog eens als linksmidden. Hij argumenteerde dat ik dan beter mijn acties kan inzetten, omdat er meer ruimte is en ik van verder kan komen. Ik moet de man opzoeken en proberen te dribbelen. Alleen merk ik zo dat verdedigen niet mijn sterkste punt is. Ik mag niet te veel risico’s nemen, want balverlies zorgt ervoor dat de druk op onze linkerverdediger verhoogt. In plaats van offensief moet ik nu ook defensief leren denken.”

Met een rol als joker bij de Henegouwers wil Dahmane zich niet tevredenstellen. “Vorig seizoen scoorde ik met de ogen dicht. Nu ontbreekt het geluk. (heftig) Al minstens vier penalty’s op mij werden niet gefloten. Ik ben en blijf een afwerker. Die koelbloedigheid voor doel, dat instinct verdwijnt nooit. Ik ben bijzonder veeleisend voor mezelf. Ten opzichte van de anderen kan ik impulsief zijn. Mijn bloed kookt soms, maar ik toon het zo weinig mogelijk. Vaak sakker ik op mezelf, maar mijn ploeggenoten uitkafferen zal ik nooit doen.”

Dahmane gaat niet akkoord dat hij de bruuske overstap van de derde naar de eerste klasse maar moeizaam verteert. “Ik moet alleen mijn goed gevoel terugvinden. Tot op vandaag had ik nooit de indruk dat ik het niveau van de eerste klasse niet aankon. Ik geef toe dat ik nog een aanpassingsfase doorloop. Geduld oefenen en me verder blijven aanpassen aan de hogere vereisten van een andere reeks, daar komt het nu op aan.”

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content