RANKING: 18/33 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS TWEEDE IN GROEP B

PROGRAMMA

10/6 – 20.45 UUR

IERLAND – KROATIË (POZNAN)

14/6 – 20.45 UUR

SPANJE – IERLAND (GDANSK)

18/6 – 20.45 UUR

ITALIË – IERLAND (POZNAN)

INFO

Oppervlakte: 70.273 km2²

Aantal inwoners: 4,2 miljoen

Hoofdstad: Dublin

Website voetbalbond: www.fai.ie

Legendes: Tony Cascarino, Pat Bonner, Steve Staunton, Roy Keane

WEETJES

Ierland nam nog maar één keer eerder deel aan het EK-voetbal. In 1988 speelden The Boys in Green het eindtoernooi, maar ze werden al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Ieren wonnen wel van Engeland, maar speelden nadien gelijk tegen de Sovjet-Unie en verloren met 1-0 van Nederland. Het doelpunt van Oranje dat Ierland nekte, werd wel gemaakt uit buitenspel. Giovanni Trapattoni werd geboren op Saint Patrick’s Day, de Ierse nationale feestdag. De Italiaan zag het levenslicht op 17 maart 1939, en bereikte dus de gezegende leeftijd van 73 jaar. Daarmee is hij de oudste trainer op het EK.

Ierland wil het EK 2020 organiseren. De Ierse voetbalbond bevestigde al dat ze willen samenwerken met Schotland en Wales om het grote toernooi naar de Britse eilanden te halen.

TEAMANALYSE

Het is van het WK in 2002 geleden dat Ierland nog eens deelnam aan een groot toernooi. Sterker nog, de laatste EK-deelname dateert al van 1988. Maar nu zijn de Ieren er dus opnieuw bij. De recente prestaties van het nationale elftal zorgden voor een enorm enthousiasme bij de Ierse fans, die dankzij het voetbal hun financiële zorgen even opzij kunnen zetten. Het team zal in Polen geruggensteund worden door zeker 20.000 meegereisde supporters. The Boys in Green presteerden dan ook goed in de kwalificaties. Ierland hield Armenië, Slowakije, Macedonië en Andorra achter zich en sloot de campagne af met amper één verliespartij. Het eindigde als tweede in de poule, na Rusland. In de barrages hielden de Ieren nadien makkelijk Estland af: 0-4 winst uit en 1-1 thuis. Een pluim op de hoed van Giovanni Trapattoni, want zonder de beruchte handsbal van Thierry Henry was het land ook aanwezig geweest op het WK 2010. De Italiaanse bondscoach gaat uit van een erg strakke organisatie. Dat vertaalt zich in de resultaten van het team: de Ieren hielden in 2011, oefenwedstrijden meegerekend, maar liefst acht keer op rij de nul. Voor de winnende treffer rekent de natie op topschutter aller tijden Robbie Keane. De spits van LA Galaxy scoorde al 51 keer voor zijn land. De assists moeten dan weer komen van Damien Duff, zijn traptechniek blijft nog altijd even verfijnd, of van Aiden McGeady, een aalvlugge vleugelspeler. Een ander voordeel is het feit dat Trapattoni bijna steeds voor dezelfde elf kiest, wat uiteraard de automatismen bevordert. Een cadeau krijgen de Ieren alvast niet met wereldkampioen Spanje, Italië en het stugge Kroatië in hun poule. Toch lijkt iedereen er rotsvast van overtuigd dat de tweede ronde tot de mogelijkheden behoort, want de Italianen wonnen nog nooit van Ierland. Drie punten tegen Italië en een draw tegen Kroatië kunnen in dat geval volstaan voor de kwartfinale. Benieuwd of de Ieren op het hoofdtoernooi kunnen overleven op hun enthousiasme en tactische discipline.

PLUS

Het gros van de Ierse kern zit nog fris. Het merendeel van de spelers moest namelijk niet iedere week rekenen op een basisplaats bij zijn club in de Premier League. Uiteraard kan een gebrek aan wedstrijdritme ook een nadeel zijn. Of is het toch de frisheid die primeert op het einde van het seizoen?

MIN

De Ieren slikken weinig doelpunten, maar scoren zelf ook niet bepaald aan de lopende band. Ze beschikken bovendien niet over veel creatieve voetballers en moeten dus vooral hopen op een flits van Keane en op stilstaande fases. Wetende dat drie gelijke spelen waarschijnlijk onvoldoende zijn om de groepsfase te overleven, moet Ierland het scorend vermogen snel proberen op te krikken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content