Germinal Beerschot ontvangt zaterdag Zulte Waregem. De intentie om de vorige thuismatch door te spoelen met een overwinning is groot. Daarin lieten de jongens van trainer Marc Brys tegen Charleroi een 1-0-voorsprong uit handen glippen, en dat terwijl ze twintig minuten met elf tegen acht op het veld stonden. Bovendien was het niet de eerste keer dit seizoen dat Germinal Beerschot een numeriek overwicht niet kon uitbuiten. Vorige week lukte het de Ratten niet om die wanprestatie in Genk uit te wissen. Erger, ze werden met een 4-0-verlies naar huis gestuurd. En dat allemaal terwijl de bekeruitschakeling tegen KV Mechelen van eind vorige maand nog niet helemaal verteerd is. Spreken is maar zilver, blijkt verdediger Kurt Van Dooren zich te hebben ingeprent als hem gevraagd wordt terug te komen op wat misliep in de afgelopen weken.

Jij was al bijzonder gefrustreerd na het gelijkspel tegen Lokeren. De bekeruitschakeling, wat tegen Charleroi gebeurde en de 4-0 tegen Genk stemden je ongetwijfeld niet vrolijker.

“De frustratie na de wedstrijd tegen Lokeren kwam er gewoon omdat je weet dat je een kans gemist hebt om effectief aansluiting te krijgen met de top drie. En na de match tegen Charleroi was dat weer het geval. Je laat bonuspunten liggen, de kans om lang bovenin het klassement te staan. Grijp je die wel, dan maakt dat alles simpeler en voetbalt het makkelijker.”

Wat liep er concreet fout in de wedstrijden die je opnoemt ?

(lange stilte) “Het gaat soms om kleine dingen, op het juiste moment of in die beslissende wedstrijden doen we het altijd net niet … (zwijgt)

Over welke dingen heb je het ?

(weer een stilte) “Op die momenten falen we als ploeg. Zo kun je het het best stellen. Je moet de steen niet werpen naar een bepaalde linie of een specifieke speler, je wint en je verliest als ploeg.”

Tegen Charleroi leek er plots een gebrek aan organisatie te zijn in de defensie, op bepaalde momenten stonden spelers naar elkaar te roepen, niet echt op een constructieve manier.

“Met één tegen drie of vier kan er moeilijk een gebrek aan organisatie zijn. Het geschreeuw kwam voort uit het feit dat iedereen begreep dat het anders moest. Maar we kregen het niet gedaan.”

Er sloop faalangst in de ploeg.

“Hoe je het ook noemt, het komt altijd op hetzelfde neer : je blijft met een kater achter, want je hebt het niet goed uitgespeeld.”

En dus weerklonk er heel wat gemor op de tribunes toen jullie tegen Charleroi met elf tegen acht er niet in slaagden de bovenhand te halen. Heeft dat een grote invloed als je op het veld staat ?

“Wij hebben schitterende supporters die ons bijna op alle momenten steunen. Die mensen hebben het recht om te morren als het niet goed gaat. Als speler moet je daar boven staan.”

En dat was niet het geval ?

“Ik denk niet dat je de schuld naar de supporters moet doorschuiven, zeker en vast niet.”

Maar misschien wel naar de spelers die er niet boven stonden ?

“De oorzaak moet niet daar gezocht worden.”

Waar dan wel ? Iedereen komt tot de conclusie dat het misliep, maar het lijkt alsof niemand een echte oorzaak vindt.

“Iedereen is voor de spiegel gaan staan en heeft voor zichzelf uitgemaakt wat goed was en wat niet. De oorzaken zijn gezien.”

Kan je er opnoemen ?

“Ik denk niet dat dat nodig is, dat moet niet in het lang en het breed uitgesmeerd worden.

“We zitten in een mindere periode en moeten daar nu zo rap mogelijk uit. Het heeft geen zin verklaringen af te leggen die mogelijk uit hun context gerukt worden en die de groep nog meer in diskrediet kunnen brengen.”

Jij hebt bijgetekend tot 2011, dat is vrij lang. Met welke ambities loop jij nog rond, droom jij nog van een grotere ploeg ?

“Ik kreeg die contractverlenging aangeboden door Germinal Beerschot en was gecharmeerd. Het gebeurt niet zo vaak meer in het hedendaagse voetbal dat een club je nog voor zo lang wil vastleggen. Germinal Beerschot wenst voort te zetten waarmee het begonnen is en ik kan me daarin vinden. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet meer opensta om door te groeien. Ik denk dat elke speler het hoogste tracht na te streven.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content