HUZARENSTUKJE

Sinds ze bij Lierse geen wedstrijden meer “regelen”, verliezen ze er ook geen meer. Beter nog : negen op negen ! René Trost is aan een huzarenstukje bezig met de Pallieters, waar naast de omkopingszaak ook financiële zorgen (te grote tribune gebouwd) het voortbestaan ernstig bedreigen. Als je er dan nog in slaagt je piepjonge elftal complexloos en met groot zelfbewustzijn aan de aftrap te brengen, ben je een goede coach. De Nederlandse Limburger grijpt gretig zijn kans. Ook Dreesen, Tanghe en Van Der Zijl volgen dat voorbeeld. Waarvoor een gedegen jeugdopleiding goed kan zijn.

Ook La Louvière blijft met een groot hart spelen (naar het voorbeeld van Frédéric Tilmant). Maar als de teller van je topscorer maar op twee staat, komt de tweede klasse akelig dichtbij. Als het gerecht nu ook nog eens lelijk huishoudt op Tivoli zijn de Wolven binnen de kortste keren een uitstervend ras.

Zijn er nog ploegen die straks door de zaak van het toneel dreigen te verdwijnen ? En is de relatieve stilte van het gerecht slechts een voorbode van een grote storm ? De natuurlijke selectie zou de eerste klasse wel eens sneller dan voorzien naar veertien ploegen kunnen terugbrengen. Het ziet er ook steeds benarder uit voor Beveren. Vooral sportief : 2 op 21 is een ramp. Geen ploegspelers meer om de ernst van de situatie in te zien, geen groot hart om desnoods te willen sterven voor de club. Davino Verhulst speelde grandioos op Club Brugge, maar moest wel plaats ruimen voor een blunderende Copa. Geen greintje krediet rest er Vincent Dufour op die manier nog bij de supporters.

Intussen is Anderlecht als bij mirakel opgestaan uit de doden. Roger Vanden Stock had de lumineuze inval om tegen alle verwachtingen in zijn vertrouwen uit te spreken in zijn trainer. Frank Vercauteren greep pas dan terug naar de logische zekerheden : 4-3-3 in zone, Vanderhaeghe weer in de ploeg (met hem verloor Anderlecht in competitie voor het laatst drie jaar geleden), geen rotatiesysteem meer, eindelijk een typeploeg, Wilhelmsson op de flank. De klasse en de complementariteit van Frutos doen de rest.

Toekomstgericht is het teruggrijpen naar dat oude middenveld wel een pas op de plaats. De zoektocht naar een opvolger voor Zetterberg wordt een bijna onmogelijke opdracht. Spelers van zijn kaliber zijn vandaag de dag geen spek voor Belgische bek. Vindt Van Holsbeeck in het verre Argentinië ook voor de Zweed een gepaste vervanger ? Want op Baseggio moet men nooit meer rekenen. Die komt niet meer terug. Niet op Anderlecht en niet op niveau.

WIM DE CONINCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content