Huiswerk in Limburg

© belgaimage

Al maanden bereidt Genk zich voor op het vertrek van enkele sterkhouders. Vanaf zondag komt er meer duidelijkheid.

De drie vragen waar Genk al maanden mee worstelt – wie gaat er weg? wie blijft? en wie komt er in de plaats? – hangen nauw samen met de vraag: nemen we als kampioen deel aan de groepsfase van de CL of hebben we met de tweede plaats géén garantie op de CL?

In principe moet KRC Genk door een jaarlijks deficit van zes tot acht miljoen euro spelers verkopen, maar met de verkoop van de resterende transferrechten op Sergej Milinkovic-Savic aan Lazio in september 2017 (tot dan had het 50 procent op de doorverkoop bedongen), creëerde het voor zichzelf een financiële buffer. Daardoor kon het de afgelopen twee jaar beslissen om al de gegeerde talenten samen te houden en te gaan voor een prijs. Door de drie opeenvolgende positieve financiële balansen moet de club ook nu niet verkopen, maar vraag is hoeveel spelers nog doorgroeimogelijkheden voor zichzelf in Genk zien.

Afgelopen zomer was er vooral voor Sander Berge interesse, maar uiteindelijk accepteerde de Noorse middenvelder om nog één jaar te blijven. Eerder tekende de ook al erg gegeerde Leandro Trossard in mei een nieuw contract, met de belofte dat hij na dit seizoen bij het juiste bod van de juiste club weg mag. Het zijn beloftes die Genk zal respecteren, zegt voorzitter Peter Croonen. ‘Als je een sportief traject opstelt met spelers, moet je je daar als club ook aan houden.’

Berge en Trossard zijn de twee vertrekkers waar Genk rekening mee houdt, tenzij zij zin hebben om met zich met hun ploegmaats te bewijzen in de CL. Dat is enkel mogelijk wanneer Genk kampioen speelt en zekerheid heeft over deelname aan de groepsfase van de CL, én wanneer Philippe Clement trainer bij Genk blijft. Die gesprekken, benadrukte Croonen een paar weken geleden, zijn opgeschort tot na play-off 1. Het gerucht dat Club zeven weken geleden zijn technische staf al zou vastgelegd hebben, brengt hem niet uit evenwicht. Niemand bij KRC Genk kan zich inbeelden dat Clement al een tijd geleden zijn woord gaf aan Club. Vertrekt ook de coach, dan volgen er zelfs bij een titel wellicht nog titularissen. Ze willen immers niet met het risico lopen om in de CL belachelijk gemaakt te worden.

Wat Genk hoop geeft, is hoe vorige zomer de toppers naar mekaar keken. Pas toen Berge zag dat de andere sterkhouders bleven en dat de start van het seizoen gunstig verliep, bleef hij. Spelers met een opstapclausule à la AlejandroPozuelo heeft Genk niet meer. Tijdens dit seizoen verlengde het de contracten van sterkhouders Roeslan Malinovski, Ally Samatta, Jere Uronen en Bryan Heynen. Met de opvolging van eventuele vertrekkers is technisch directeur Dimitri de Condé al maanden bezig. ‘Wij hebben vervangers op het oog, die jong zijn. Wij hebben een schaduwteam, met minstens drie alternatieven voor elke positie. Maar we zijn niet alleen op deze wereld, en het financiële speelt ook een rol. Op zes à zeven posities kijken we actief, hopend dat er van die zes posities maar twee of drie zullen nodig zijn.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content