Houdt het internationale skiseizoen komende winter wel stand?

© BELGAIMAGE

Komend weekend start in het Oostenrijkse Sölden het nieuwe wereldbekerseizoen alpineskiën. In de hoop dat de campagne deze keer niet vroegtijdig beëindigd wordt door de coronacrisis.

Zoals zoveel sportbonden moest ook de FIS, de Internationale Skifederatie, in het voorjaar op de coronanoodrem staan. Na manches op 1 maart (voor vrouwen in het Italiaanse La Thuile) en op 7 maart (voor mannen in het Noorse Kvitfjell) moest ze alle daaropvolgende races annuleren.

Zeven maanden later begint zaterdag een nieuw wereldbekerseizoen. Weliswaar een flink hertekende campagne, bestaande uit 39 races voor mannen, 35 voor vrouwen en verspreid over 18 verschillende locaties.

Om de social distancing te kunnen vrijwaren werd het aantal deelnemers per event verkleind door vrouwen- en mannenraces op één dag zo veel mogelijk te scheiden, net als de manches met snelheidsnummers (super-G, afdaling) en technische nummers (slalom/reuzenslalom). De FIS schrapte ook de wedstrijden in de VS en Canada wegens de reisrestricties in beide landen en haalde de combinéraces (slalom + afdaling) van de kalender.

Zo begint het seizoen komend weekend in Sölden, met een reuzenslalom voor vrouwen op zaterdag en voor mannen op zondag. Een week vroeger dan gepland, om de profskiërs te kunnen scheiden van de toeristen die vanaf eind oktober zullen toestromen in het skigebied van de Rettenbachgletsjer. Alleen mensen met een juiste accreditatie zullen worden toegelaten. Ook alle persconferenties en nevenevenementen werden geschrapt. Om zo vier aparte coronabubbels te kunnen creëren, met skiërs, leden van de organisatie, journalisten, en een beperkt aantal genodigden.

Na Sölden en een parallelslalom in Lech, half november, schiet het seizoen pas echt uit de startblokken vanaf begin december, met als slot de wereldbekerfinale in Lenzerheide half maart. Als alle voorziene maatregelen tenminste voldoende zullen zijn om een eventuele tweede coronagolf te weerstaan. Heel symbolisch wordt in dat opzicht ook het WK in Cortina d’Ampezzo, van 8 tot 21 februari, in de Italiaanse provincie Veneto waar het coronavirus afgelopen voorjaar hard toesloeg.

Een manche telt wel pas mee voor de wereldbeker als skiërs uit zeven van de tien landen die in 2019/20 aan de Nations Cup deelnamen naar de locatie van de desbetreffende race kunnen reizen.

Comeback Shiffrin

Op sportief vlak is de vraag wie de opvolgers van de wereldbekereindwinnaars van vorig seizoen worden, weliswaar van een abrupt afgesloten campagne. Bij de heren was dat de Noor Aleksander Aamodt Kilde, voor de Fransman Alexis Pinturault (WB-winnaar in de combiné) en zijn landgenoot Henrik Kristoffersen (die de WB in de slalom en reuzenslalom op zak stak). Bij de vrouwen de Italiaanse Federica Brignone (tevens eindwinnares in de combiné en de reuzenslalom) voor Mikaela Shiffrin en Petra Vlhova (eindwinnares in de slalom).

Rugproblemen staken afgelopen weekend een stokje voor de comeback van Mikaela Shiffrin in Sölden.

Superster Mikaela Shiffrin (25) had komend weekend in Sölden haar comeback moeten maken, maar rugproblemen staken daar een stokje voor. Weer een terugslag voor de Amerikaanse. Na haar laatste (en 66e) wereldbekerzege, eind januari in het Bulgaarse Bansko, overleed immers haar vader Jeff. Mede door het stopgezette seizoen kwam Shiffrin daarna niet meer in actie, en verloor ze zo de eindzege in de wereldbeker.

Gekoppeld aan de zorgen om de coronalockdown had de plotse dood van haar vader een zware mentale impact op Shiffrin. Waren alle opofferingen, de maandenlange uithuizigheid het nog waard? Zestien weken lang bond ze geen skilatten aan, ze dacht zelfs aan stoppen. Omdat haar vader dat niet gewild zou hebben, vond Shiffrin uiteindelijk toch weer de motivatie om te trainen en reisde ze naar Europa voor een nieuw seizoen. Om de heimwee te beperken zal ze nu met moeder Eileen aan haar zijde alle races afwerken. Als haar rug en de steeds meer ingrijpende coronamaatregelen overal in Europa dat toelaten…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content