Zijn weg bij Westerlo : SidneyLammens (RBC), AntonioDosSantos (einde contract), CarlHoefkens (GBA), BartWillemsen (AA Gent), PieterCrabeels (Deinze), JanBoeckx (einde contract), KennyVanHoevelen (einde contract), SammyVandenBossche (één seizoen verhuurd aan La Louvière), FrankMachiels (Bocholt), GijsbrechtHouben (één seizoen verhuurd aan Overpelt). Mocht nog weg : BjornSmits. Kwamen naar Westerlo : JeffreyNtukaPule, MosiaBoyBoy en MichaelModubi (geleend bij Chelsea en alledrie geblesseerd geweest in de voorbereiding), KevinCastilloMorillo (gehaald bij Club Luik), BobsamElejiko (transfervrij bij Turnhout), ChrisJanssens (gekocht bij Willem II).

Verdediging

Na een periode waarin het zowel privé als op het veld moeilijk liep voor BartDeelkens, neemt hij dit seizoen – ten koste van Jonathan Bourdon, die een waardige vervanger bleek – zijn plaats in doel weer in.

Vóór hem komt een viermansverdediging, waarin Knut Henry Haraldsen centraal de leidinggevende figuur moet zijn. Naast hem speelt óf MarioVerheyen óf Bobsam Elejiko. Beiden zijn groot en sterk, maar Verheyen neigt soms naar nonchalance, waardoor trainer Jan Ceulemans in de voorbereiding Elejiko de voorkeur leek te geven. Met hun respectievelijk 1,93 m en 1,89 m en hoofdzakelijk verdedigende kwaliteiten zullen de Noor en de Nigeriaan het overigens vooral van verstandig positiespel moeten hebben. Temeer omdat Sidney Lammens, die op snelheid nog wel eens iets kon corrigeren, er op rechts niet meer is.

Op links wordt zo goed als zeker BjornDeConinck verwacht, vermits de andere linksvoetigen in de kern, Jef Delen en Stijn Vlaminck, veeleer aanvallend georiënteerd zijn en qua duel- en kopkracht minder sterk staan. Rechts lag sinds het vertrek van Lammens de weg naar een basisplaats open voor SadioBa, die ook centraal in de verdediging uitspeelbaar is. Maar in de voorbereiding toonde Ntuka Pule (van Chelsea) zich op rechts een zware concurrent, want technisch beter en aanvallender, en ook Marc Wagemakers is een meer dan te duchten concurrent.

Middenveld

Chris Janssens moet als verdedigende middenvelder niet alleen de naar de trainersstaf overgestapte FrankDauwen vervangen, maar daarnaast ook voor meer doelgevaar uit de tweede lijn zorgen. Tot grote spijt van Modubi, die in de voorbereiding op diezelfde positie van een groot overzicht getuigde, maar in de ervaren Janssens zijn meerdere moet erkennen. Voor de creativiteit rekent Westerlo op de Tsjech ZdenekSvoboda. Die heeft inmiddels door een knieblessure al bijna twee jaar niet gevoetbald, maar liet briljante dingen zien in de voorbereiding. Voor de achttienjarige Castillo-Morillo en de 1,56 m hoge Boy-Boy zal het daarom minstens nog een jaartje wachten zijn. Slaagt Svoboda er daadwerkelijk in blessurevrij te blijven, dan krijgt hij een vrije rol en laat Ceulemans de ploeg volledig in dienst van hem spelen.

Links krijgt Delen wellicht de voorkeur op Vlaminck. Delen is niet Westerlo’s meest technische voetballer, maar blijft wel negentig minuten gaan én was vorig seizoen goed voor acht doelpunten en zes assists. Vermits WimMennes het best tot zijn recht komt vanuit een verdedigende positie centraal op het middenveld, blijft Wagemakers in dat geval met zijn loopvermogen wellicht op rechts. Al is het niet uitgesloten dat Ceulemans in sommige wedstrijden met Janssens en Mennes twee verdedigende middenvelders achter Svoboda zet, waardoor Wagemakers rechtsachter wordt. En laat Svoboda het afweten, dan kan Mennes net als vorig seizoen in het midden worden uitgespeeld.

Aanval

Vijf spitsen zijn er voor twee plaatsen. JanDeLanghe en ToussaintNatama evenwel zullen moeten doen wat ze ook vorig seizoen deden : wachten tot een van de andere drie onbeschikbaar is en invallen. DavidPaas is dan als enige echt centraal uit te spelen, kopbalsterk en krachtig, een spits die diep moet gaan, maar een beetje trager geworden én vaak geblesseerd geweest. Reden waarom TosinDusunmu (links) en ToniBrogno (rechts) samen voorin worden verwacht, hoewel alletwee kleine dribbelkonten en dus niet de ideale complementen. De snelheid van Dosunmu û ongeveer de enige in de ploeg met die specifieke kwaliteit û stelt Ceulemans echter wel in staat ook op de counter te spelen.

Conclusie

Westerlo mist snelheid en zal dat moeten compenseren met verstandig positiespel. Het scorend vermogen daarentegen ging met de komst van Chris Janssens omhoog, evenals de creativiteit door het fit raken van Zdenek Svoboda. Van zijn presteren zullen de kwaliteit van het voetbal van Westerlo en de graad van succes dit seizoen afhangen. Lukt het, dan kan het gestunt van degrotedagen herbeginnen. Lukt het niet – tot september geeft de club hem de tijd zijn paraatheid te bewijzen -, dan wordt de samenwerking beëindigd en dreigt voor Westerlo een seizoen als het vorige : weinig problemen, maar ook weinig spektakel.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content