Hoogspringster Lasitskene in de recordboeken

© Belga Image

Maria Lasitskene is de beste hoogspringster van haar generatie en pakte onlangs haar 41e opeenvolgende zege.

‘Laat Nafi Thiam maar komen. Ik kijk nu al uit naar de meeting in Parijs ( 30 juni, nvdr), waar we tegen elkaar zullen springen’, zei Maria Lasitskene, kort nadat de Belgische hoogspringster in Götzis een nieuw persoonlijk record had neergezet en voor de beste wereldjaarprestatie tekende: 2m01. Dat is drie centimeter hoger dan de sprong van het Russische lichtgewicht – 58 kilogram voor 1m80 – op de Diamond Leaguemeeting in Shanghai.

De onder neutrale vlag springende Russische was geprikkeld voor de meeting in Rome. Ze ging er een centimetertje hoger dan Thiam en pakte nóg een record: 40 opeenvolgende overwinningen, eentje meer dan Javier Sotomayor, de wereldrecordhouder bij de mannen. Een paar dagen erna sprong ze in Hengelo naar haar 41e overwinning en ging nog iets hoger (2m03). Met een persoonlijk record van 2m06, vorig jaar in Lausanne gesprongen, en haar goede vorm lijkt zelfs het wereldrecord uit 1987 van de Bulgaarse Stefka Kostadinova (2m09) niet langer onbereikbaar.

De 25-jarige tweevoudige wereldkampioene (2015, 2017) is ongeslagen sinds juli 2016 en was topfavoriete voor de olympische titel in Rio, maar mocht door het dopingschandaal in Rusland niet aan de Spelen deelnemen. Twee uur nadat het Hof van Arbitrage voor Sport in Lausanne het beroep van de Russische atletiekfederatie afwees, zweefde ze over 2 meter, drie centimeter beter dan de hoogte waarmee de Spaanse Ruth Beitia olympisch kampioene zou worden. ‘Een groot onrecht’, haalt ze keer op keer aan.

Zonder de schorsing, waardoor ze pas sinds mei 2017 buiten haar land aan meetings kon deelnemen, was haar lijst van opeenvolgende overwinningen ongetwijfeld nóg langer geweest. Maar dat record zal nooit meer sneuvelen. De Roemeense hoogspringster Iolanda Balas, olympisch kampioene in 1960 en 1964, bleef volgens de Internationale Atletiekfederatie 140 wedstrijden ongeslagen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content