Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

RC Genk zit niet stil na de transfer van Balazs Toth. Willy Reynders onderhandelde dinsdag in het buitenland met een rechtsachter, hoopte woensdag de komst van Mohamed Dahmane af te ronden en rekent ten laatste volgende week op Tiago da Silva dos Santos. Duidelijk is dat het nieuwe Genk er een stuk buitenlandser zal uitzien. “We leggen de lat hoger”, beaamt de technisch directeur. “Die kwaliteit vind je niet in België of ze is niet haalbaar. De buitenlandse vijver is groter.”

Balazs Toth is een 25-jarige Hongaarse international, die vorig seizoen, na de degradatie van zijn Turkse club Malatyaspor, werd uitgeleend aan Erciyesspor. Ook die club degradeert nu. Reynders sprak vorige zomer al met hem, maar Genk koos toen voor Wim De Decker. “De omstandigheden zaten nu mee. Na een trainerswissel wilde de nieuwe trainer alleen met Turkse spelers verder. De buitenlanders speelden niet meer. Dat vergemakkelijkte de transfer, mede doordat onze contacten zeer goed waren gebleven.”

Volgens Reynders beschikt Toth over een uitstekende wedstrijdmentaliteit, veel agressiviteit en loopvermogen en een goed afstandschot en heeft hij niet het voor veel Hongaren typische, luie kantje. Hij is een centrale middenvelder die zowel als aanjager (zoals Wouter Vrancken) als controlerend (zoals De Decker) kan spelen. Voor Faris Haroun vormt hij geen concurrentie. Wordt De Decker, die door een operatie aan de schouder het seizoenbegin mist, het eerste slachtoffer ? Reynders : “Met elke nieuwe groep is het altijd weer zoeken naar de best mogelijke samenstelling. Natuurlijk zijn er jongens, zoals Wim, die veel krediet hebben opgebouwd. Anderzijds was onze kern kwalitatief te smal, dus moesten er jongens bij.”

Of Toth, De Decker en Vrancken sámen in een elftal kunnen, zegt Reynders niet te weten : “Misschien Europees of in sommige uitwedstrijden, als we met twee verdedigende middenvelders spelen en Wouter daarvoor. Toth kan dan de lopende man zijn die van dieper komt. Verder is dit een vraag voor Hugo Broos : mijn taak is een groep samen te stellen waarmee de trainer kan variëren.”

Met Dahmane, de 25-jarige Franse aanvaller van Bergen, bereikte Genk eerder al een akkoord. Reynders maakt zich sterk dat ook de clubs er deze week uit geraken. ” Mo kan centraal spelen, op de buitenkant, rond een diepe spits of zelfs samen met Bosnjak. Hij is snel, heeft een actie én zin voor samenspel.” Reynders wil er ook “héél graag” Tiago bij, een 27-jarige Braziliaan van CSKA Sofia en voordien Litex Lovech, allebei in Bulgarije. Vooral wegens zijn Europese ervaring én zijn polyvalentie : de eenmalige international kan zowel achterin als op het middenveld spelen, centraal of links. “We zijn hier al heel lang mee bezig. Als het nog lang duurt, wordt het zeer moeilijk, vrees ik.”

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content