is de nieuwe voorzitter van de technische commissie (TC) van de Belgische voetbalbond (KBVB). Dat schept verwachtingen, maar het eerste wat Preud’homme bij zijn aanstelling zegt, is : “Verwacht niets van mij het eerste jaar”.

Dat komt omdat Preud’homme voorzitter wordt van die TC tegen wil en dank. Het is namelijk een lege doos. Van Preud’hommes voorganger Karel Vertongen weten we dat hij rond de nationale ploeg uithing telkens die zich op een interland voorbereidde. Verder blonk hij uit in bedrukt stilzwijgen. Het is wat. Technisch beleid – met andere woorden : het sportieve beleid van de Belgische bond – is het laatste wat er in zijn commissie is uitgetekend. Maar wat een aantrekkingskracht ! Van de 22 leden van het uitvoerend comité, het hoogste bondsorgaan, zitten er 15 ook in de TC. Het is waarschijnlijk prettig reizen als lid van het sportieve orgaan van de KBVB.

Toen Preud’homme vorig jaar aan het hoofd kwam te staan van een werkgroep in de profliga die zich zou buigen over de jeugdopleiding en hoe die te beschermen, glimlachten velen meewarig bij deze kansloze onderneming. De 58-voudige international dacht er anders over. Na een aarzelende start ontpopte hij zich tot een gerespecteerde leider die ieder in zijn waardigheid laat, een ploegspeler dus, een diplomaat ook, maar vooral iemand die resultaten wil zien. Dat leidde tot een plan. Een goed plan, maar ook een geváárlijk plan voor de postjesjagers in Brussel. Bondsvoorzitter Jan Peeters moet het gevaar hebben geroken, want vanuit het niets bombardeerde hij Preud’homme tot zijn gedroomde opvolger. Door hem eerst naar het voorzitterschap van de TC te hebben gepraat, bindt hij hem nu nog steviger aan de structuur waarvan de voormalige doelman overtuigd is dat die niet werkt. Om diezelfde reden weigerde Herman Wijnants, Preud’hommes soulmate, eerder al het voorzitterschap van de profliga.

Preud’homme weet dat zijn nieuwe functie hem geen macht geeft. Die ligt bij de technisch directeur van de KBVB, Michel Sablon. Het is dus simpel : de voorzitter van de TC en de technisch directeur moeten één en dezelfde persoon zijn. Benieuwd hoe dat over een jaar verder moet. Het valt ook te hopen voor Preud’homme dat Michel D’Hooghe destijds een mooi loon voor zichzelf als bondsvoorzitter heeft geregeld. Nu Roger Vanden Stock steeds minder zin zou hebben in het bondsvoorzitterschap, stijgen zijn kansen met stip en in dat geval zal hij ook echt moeten breken met Standard. Nu is Preud’homme een clubprofessional die in zijn vrije tijd ook even de voetbalbond moet redden. Zoals de keepertrainer van de nationale ploeg ook clubtrainer is. Nog vreemd dat de KBVB geen ruil opzette met Standard en Aimé Anthuenis halftijds naar Luik stuurde. Maar de vraag blijft, met alle respect voor Michel Preud’homme : wat als straks een belofte-international moet kiezen tussen Standard en een andere club ?

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content