Vanuit de underdogpositie genadeloos toeslaan, dat is de geliefde tactiek van Maaseiktrainer Vital Heynen. Zaken die zich lenen om de favorietenrol weg te schuiven, laat hij niet liggen. Daardoor al dan niet geholpen, snoepte het team van de Limburger vorig seizoen Roeselare ei zo na de titel af en kaapte het onlangs glorieus de beker weg voor de ogen van de rivaal. Vorige week mocht in de trofeeënkast nog eens plaats gemaakt worden voor de zilveren medaille van de CEV Cup.

Hoe blikt u terug op de Europese campagne?

Vital Heynen: “Met gemengde gevoelens. Het was uniek en schonk voldoening. Anderzijds vroeg het veel van ons. De adrenaline bij een Final Four klimt zo hoog … Dat vréét energie.

“Tegen Halen waren we niet fit. Tegen Roeselare ging het fysiek al beter. De terechte opmerking die ik hoor in de groep, is dat we nu zo veel topduels na mekaar spelen dat het gevoel dat normaal bij zulke wedstrijden hoort, weggaat.”

Leeft de vrees dat jullie de mooie momenten die jullie dit seizoen al beleefden, als een boemerang in het gezicht krijgen in de titelstrijd?

“Dat risico bestaat.”

Waarover bent u het meest fier als u terugblikt op de Europese campagne?

“Dat wij onder moeilijke omstandigheden kunnen terugvechten. Met de match in Czestochowa als ultieme voorbeeld: drie sets verloren, dan een 11-7-achterstand in de golden set, en toch …”

Waarover bent u teleurgesteld?

“De openingsmatch. Door dat verlies missen we de tweede ronde van de Champions League. Nu wordt gezegd: ‘Jullie willen volgend jaar weer die CEV Cup in zeker?’ Toch had ik liever in de CL gezeten, hoor. Je wilt je altijd meten met de besten.”

Is 3-0-verlies tegen Rome in de finale van de CEV Cup vergelijkbaar met een 3-0-nederlaag tegen Roeselare in de play-off, zoals zaterdag?

“Een ploeg als Rome is fysiek zoveel sterker. Je komt op dat vlak zaken tegen waarvoor je geen oplossing vindt of kent.

“Tegen Roeselare gaat het over uitvoering en het aantal fouten dat je maakt.”

Hoe liggen de kaarten nu in de titelstrijd?

“Ik denk daar nog niet aan. Door de play-off raken zal zeker zo moeilijk zijn als achteraf kampioen worden. Het woord ’titel’ viel hier nog niet.”

Zou de 3-0-opdoffer die jullie Roeselare gaven in de bekerfinale, Maaseik de titel kunnen kosten, omdat de naweeën ervan hun mogelijk een boost blijven geven?

“Telkens je een belangrijke match verliest in omstandigheden waarbij je vooraf bedacht dat je zou moeten winnen, is dat iets wat heel erg bijblijft. Ik vermoed dat ze daar energie uit halen, ja.”

Door Kristof de Ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content