Patrick Vanoppen schudt het Kiel wakker. Sinds eind februari is hij managing director van de club die voortaan K. Beerschot AC heet. ‘Na elke crisis komt er een periode waarin men veel meer rechtuit praat. Crisis komt er ook net omdat men te vaak niet rechtuit praatte.’

Patrick Vanoppen schudt het Kiel wakker. Sinds eind februari is hij managing director van de club die voortaan K. Beerschot AC heet. ‘Na elke crisis komt er een periode waarin men veel meer rechtuit praat. Crisis komt er ook net omdat men te vaak niet rechtuit praatte. ‘

De gang tussen de bureaus van Beerschot AC ligt bezaaid met lederen ballen. Dertien in totaal, elke verwijzing naar het stamnummer van het oude Beerschot blijft het goed doen op het Kiel. Patrick Vanoppen passeert zo’n bal en verkoopt die spontaan een ferme lel. De onzachte aanraking tussen de bal en een muur doet een luide knal door heel de verdieping zoeven. “Er mag wat leven zijn in de brouwerij”, vindt Vanoppen. “Als iemand hier ligt te slapen of wat plat voor zijn computer hangt, sjot ik eens een bal in zijn bureau. Dan is hij weer wakker en kunnen we verder. Soms staan we hier ook passkes te geven. Dat is ontspannend. Over teambuilding zijn al duizenden boeken geschreven, maar je moet die niet lezen, je moet zelf aanvoelen waar je naartoe wilt. Ik besliste ook dat iedereen de deur van zijn bureau vanaf nu altijd laat openstaan en dat we mekaar ’s morgens een hand geven. Dat was hier vroeger allemaal anders.”

Gnoes

U gaf al aan dat u hier niks vond om op voort te bouwen.

Patrick Vanoppen: ( vormt met zijn wijsvinger en duim een cirkel rond zijn neus) “Ik had verwacht dat er veel werk zou zijn, maar er is beestig veel werk. Ik slaap gemiddeld vijf uur per nacht. Ik steek twintig à dertig uur per week in mijn firma in Herent en dan doe ik er hier zeker ook nog eens vijftig.”

U probeert nu een nieuwe structuur op te zetten, maar u komt uit de vastgoedwereld en hebt geen verleden in het voetbalmilieu. Is dat een nadeel?

“Een heel groot voordeel. Er is in het voetbal te veel inteelt. Vreemde ogen dwingen, zeggen ze.

“Er wordt heel veel lawaai gemaakt over voetbal, maar als je tien miljoen euro omzet draait, ben je een heel gewone kmo. Daar is niks mis mee, maar dan moet je zo’n club niet runnen als een multinational. Deze club was bijna een voetbalbond op zich, met hier een comité en daar een commissie. Werkbaarheid: nul.”

Waarvan bent u het meest geschrokken?

“Van hoe het in dit milieu draait om eergevoel, egotripperij en lange tenen. Overal rondom mij zie ik haantjesgedrag, egoïsme en geruzie. De voetbalwereld is het summum van mannelijkheid, met alle nadelen van dien. Heel wat moderne bedrijven zijn aan het vervrouwelijken, dat zouden we in het voetbal best ook doen. Het testosterongehalte moet omlaag. Onlangs trokken we een nieuwe commerciële medewerker aan. Ik maakte er een punt van: dat moest en zou een vrouw zijn.”

Intussen lijkt het hier ook wel allemaal om u te draaien.

“Hoe rapper ik daarvan af kan raken, hoe beter. De spotlights schijnen voorlopig inderdaad nog op mij en dat is niet echt mijn ding. Ik ben liever achter de schermen bezig.”

Onderschatte u de mate waarin u gemediatiseerd zou worden?

“Ik vind dat er een overkill is. Heel wat dingen in de pers zijn gewoon bladvulling. Journalisten horen iets of een makelaar lost met plezier iets en de volgende dag staat het al gedrukt. Het is een gekke wereld. Media vormen mensen. Een gevaar voor onze democratie is dat het publiek niet meer nadenkt. Op dat punt is de mens een droef kuddebeest geworden. Eén gnoe springt in het water terwijl er nochtans een krokodil zit, maar bijna alle andere volgen. Er zijn er amper nog die zich afvragen of er vijfhonderd meter verderop geen beter plaatsje is.”

Gevaarlijk dier

Naast meer media vind je in het voetbal ook meer emotie terug dan in de vastgoedwereld.

“En een zakenman met emotie is een gevaarlijk dier. Als je in de immobiliënwereld zit en verliefd bent op een grond, dan ebt je zakelijkheid weg en maak je fouten.”

Dan zit u nu zelf in een linke positie, want u wilt voor deze club zo graag een nieuw stadion zetten.

“Daar zijn we vandaag nog niet klaar voor. Uiteraard hebben wij in het groeiproces van deze club een nieuw stadion nodig.”

Door uw achtergrond als vastgoedmakelaar lijkt dat dossier het centrale thema te worden binnen deze club. Als u er tegenwoordig vragen over krijgt, antwoordt u dat er in 2012 gemeenteraadsverkiezingen zijn.

Patrick Janssens ( burgemeester van Antwerpen, nvdr) probeert dat dossier op een heel correcte wijze goed in te vullen, maar het is voor hem niet makkelijk. Hij maakte een coalitieakkoord waarin staat dat er één stadion moet komen voor twee clubs. Voor mij is dat enkel op één bepaalde manier haalbaar, conform een bedrijfseconomische realiteit.”

Als K. Beerschot AC, door te investeren, eigenaar wordt en Antwerp FC zich schikt in de rol van medegebruiker.

“Ja, zij hebben dan de sportexploitatie rond hun wedstrijden en wij de rest.”

Waarom sluit u een volledig gedeelde exploitatie sowieso uit?

“Waarom zou mijn groei gefnuikt moeten worden door een businessmodel waar een ander beter van wordt en ik slechter? Waarom zou ik dat tolereren? Leg dat eens aan gelijk welke ondernemer uit.”

Vergiftigd geschenk

Als u wel akkoord zou gaan met het plan van de stad, zou de overheid met 50 miljoen euro over de brug komen.

“Vandaag is ocharme vier procent van de mensen in Antwerpen in voetbal geïnteresseerd: 7000 hier en 5000 ginder ( doelt op Antwerp, nvdr). Waarom moeten er dan zo veel middelen van de overheid naar voetbal gaan?

“Als ik die uitgereikte hand aanneem en achteraf blijkt dat ik daardoor veel meer verlies op een andere manier, dan is dat een vergiftigd geschenk. Als wij per se in een businessmodel moeten stappen waarin wij niet kunnen groeien, kost ons dat op twintig jaar tijd veel meer dan 50 miljoen euro. Ik moet erover waken dat ons groeiproces intact blijft en doe niet mee aan spelletjes. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn schulden, zoals ik verantwoordelijk ben voor de mijne.”

Bij AA Gent zijn ze maar wat blij dat de overheid bijspringt. Daar zegt het management zelfs dat het levensgevaarlijk is als een club zijn geld in infrastructuur stopt.

“Ik kijk naar Nederlandse clubs, daar zijn er verscheidene wel eigenaar van hun stadion. Bouwen hoort ook bij onze cultuur, veel Vlamingen hebben een baksteen in de maag. En bakstenen in eigen beheer, dat geeft stabiliteit. Als je morgen op financieel vlak een moeilijker jaar hebt, zet je je bakstenen in pand en kun je leningen krijgen. Op voetballers krijg je geen leningen hoor.

Denkt u dat Patrick Janssens zelf uw stadionplan wel goed vindt?

“Ik denk dat hij wil realiseren. Maar het is niet gemakkelijk in deze stad, dat zie je ook in het mobiliteitsdossier. In Brugge kunnen mensen na concrete haalbaarheidsstudies hun ideeën blijkbaar wel bijsturen. De intellectuele oefening om een model te bespreken met twee stadions in deze stad wenst men vandaag niet te doen. Maar ja, je moet een slimme mens zijn om van gedacht te kunnen veranderen, hé. Hier is het belangrijk om de ander niks te gunnen.”

Acht u de kans groot dat er in 2012 een politieke situatie ontstaat die u gunstiger gezind is?

“Politici moeten begrijpen dat de clubs ook een stem hebben in dit verhaal. Als ze slim genoeg zijn, zullen ze die les wel trekken.”

Respect voor N-VA

Dat u een belangrijke stem hebt in dit dossier dankt u ook aan de optie die u kocht voor een lap grond op de Investeringszone Petroleum-Zuid, de site die voorzien wordt voor het nieuwe stadion.

“Uiteraard leverde dat ons een belangrijke sleutelpositie op.”

Is dat stuk groot genoeg om een stadion op te zetten?

“Ja, het is 20 hectare. Maar het ligt niet volledig in de zone van het stadiondossier. Wij hadden het compromis getekend voor de bestemmingen van de gronden daar werden gewijzigd. Men had evengoed het stadion op ons gebied kunnen zetten.”

De overheid stak stokken in uw wielen.

“Maar ook in hun eigen wielen, er gebeurt nu sowieso niks zonder mij.”

Naast die grond kost ook zo’n stadion bakken geld.

“Een voldoende flankerend programma maakt dat betaalbaar.”

Maar ook daarover doet de overheid moeilijk, die kan u blijven blokkeren.

“Als ze daarvoor dient, zijn we met een foute overheid bezig. Gelijk wie kan tegenwoordig ook naar de Raad van State trekken. Als men dat niet gaat veranderen … Op dat punt heb ik veel respect voor de N-VA. Ik ben heel blij dat er eens mensen opstaan met standvastige ideeën. Het is ook typisch. Na een crisis komt er telkens een periode waarin men veel meer rechtuit praat. Crisis komt er ook net omdat men te vaak niet rechtuit praatte.”

Het is nog maar de vraag of u gelijk krijgt. Intussen steekt u er wel geld, tijd en energie in.

“Ik ga één keer dood. Ik hoop dat mijn vrouw en kinderen dan rond mijn bed zullen staan en dat ik hen dan nog een knipoog kan geven. Ik moet voor mezelf het gevoel hebben dat ik mijn best gedaan heb, de rest interesseert mij bitter weinig.”

Wat is veel geld?

Dé grote kwestie is: van waar komen al de centen die u ertegenaan gooit?

“Van mij. Is dat zo onwezenlijk?”

Dat geloven toch weinigen, ook omdat u in de vastgoedwereld een kleinere speler bent.

“Ik ben helemaal geen kleinere speler. Men moet leren een boekhouding te lezen op een goede manier. Ik heb in mijn portefeuille een aantal waardes die natuurlijk pas worden gerealiseerd als die projecten rond zijn. Hoe beter ik inkoop, hoe kleiner mijn boekhoudkundige waarde.”

Maar u moest al gigantisch veel geld op tafel leggen om de clubaandelen over te nemen …

( onderbreekt) “Gigantisch veel geld … Als ik zie wat de Lange Wapper kost, dát is gigantisch veel geld. Over een maand begin ik een gebouw te zetten van 17 miljoen euro? Is dat gigantisch veel geld? Ik zal wel iets in plaats krijgen wat erop trekt, zeker? Iets is maar gigantisch veel geld als het niet in verhouding staat tot wat je aankoopt.

“Omdat ik met serieuze bedragen bezig ben, zeggen sommigen dat ik risico’s neem. Veel mensen linken risico aan de grootte van het getal, maar dat is totaal fout. Risico heeft te maken met de kans dat iets negatief uitvalt. Een investering van vijf frank kan een groter risico inhouden dan een van tien miljoen euro. Als ik een bouwgrond koop en ik weet wat erop gezet kan worden, dan mag die eventueel één miljard euro kosten. Risico is er pas als mijn logica over wat ik erop kan bouwen fout zit.”

Een vaak gehoorde stelling is dat u niet voor uzelf werkt, dat u anderen achter u hebt.

“Dat is pertinent onjuist. Er zijn een paar mensen die mij hielpen, maar dat gaat misschien over 15 à 20 procent van de opgehoeste gelden.”

Pitbull

Toen u onlangs de eerste drie transfers voor komend seizoen aankondigde, die van Sidibe, Kaita en Diowo, gaf het publiek een teleurgestelde indruk.

“Wij moeten geen namen binnenhalen, maar namen maken. Daarom zal de club in de toekomst veel aandacht hebben voor jeugdwerking.”

Er is ook geen geld om grote namen binnen te halen, er zijn nogal wat putten te vullen.

“Zij die geen zwarte sneeuw gezien hebben, zullen de witte ook niet appreciëren. Ik pak veel hooi op mijn vork, dan is het altijd moeilijk. Maar ik ben een pitbull, ik geef niet rap op.”

Hoelang wilt u deze job eigenlijk volhouden?

“Ik heb toch de ambitie om dit zo’n twintig jaar te doen. Uiteraard moet ik de kans krijgen om me te bewijzen.

“Vroeger ging je op reis en stak je achteraf je filmrolletjes binnen bij de fotograaf. Als je dan je foto’s twee weken later mocht gaan ophalen, was je supercontent. Vandaag kunnen we niet meer wachten en moet onze computer mee in de valies om alles direct op het scherm te zien. We leven in een gekke maatschappij waarin een snel resultaat belangrijker is dan een goed resultaat. Ik ben ook een onderdeel van de maatschappij, dus ik ben ook onderhevig aan die tendens. Maar het is spijtig, want soms is wachten op resultaat ook leuk.”

DOOR KRISTOF DE RYCK – BEELDEN: JELLE VERMEERSCH; DOOR KRISTOF DE RYCK

“We leven in een gekke maatschappij waarin een snel resultaat belangrijker is dan een goed resultaat.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content