Timothy Buys, Tim Joosen, Tim Van Mierlo en Geert Verreth maakten in het tussenseizoen alle vier de overstap van Antwerpen naar Go Pass Brabant-Lennik.

Als de fotograaf van dienst aan Claudio Gewehr vraagt of hij een van de vier Antwerpenaars is die voor hem moeten poseren, antwoordt de coach van Go Pass Brabant-Lennik : “Nee, ik ben geen Antwerpenaar. Die kwaliteit bezit ik niet.” Antwerpenaars zijn een ras apart, wordt wel eens gezegd.

Volleybalclub Go Pass Brabant Lennik maakte in het tussenseizoen tabula rasa met de kern van vorig jaar en koos voor een heel nieuw project. Enkel de spelverdelers Ben Croes, bezig aan zijn laatste seizoen en – terloops gezegd – Antwerpenaar, en Brecht Van Kerckhove bleven bij de Pajotters. Versterking zocht Lennik voornamelijk bij één club, Amber Antwerpen. Het plukte er Timothy Buys ( Timo), Tim Joosen ( The Champ), Tim Van Mierlo ( Mierlo) en Geert Verreth ( Den Dré) weg.

Voor jou, Timothy, was de stap misschien het minst groot, omdat je eerder al drie seizoenen bij Lennik gespeeld had.

Timothy Buys : Klopt.

Geert Verreth : Mijn vriendin komt uit het Brusselse. Voor mij vormde de stap van Antwerpen naar Brussel dus zeker geen probleem.

Tim Van Mierlo : In de tijd van het grote Zellik kwam ik hier nog fitnessen. En nu komen we hier volleyballen, da’s fijn.

Tim Joosen : Ik denk dat we ons hier alle vier al goed thuis voelen, mede uiteraard door het feit dat we de harde Antwerpse kern van vorig seizoen behielden ( lacht).

Buys : Het is uitermate positief dat we het goed gevoel van vorig seizoen kunnen verder zetten, het Taliban-gevoel.

( Algemene hilariteit.)

Buys : Dat is een uitvinding van Den Dré. Hij heeft er bij de trainer A-cursus zelfs een thesis over geschreven.

Verreth : Toen we vorig seizoen op het CEV Cuptoernooi in Málaga drie keer met 3-2 wonnen, gaf ons dat een ongelooflijk gevoel. Bij elke goeie actie riepen we : Come on , Taliban ! ( lacht)

Buys : Niet dat we sympathie koesteren voor denOsama, maar die kreet stuwde ons wel vooruit. ( lacht)

Kreeg Lennik een reductie : drie kopen, één gratis ?

Joosen : Mierlo hebben ze erbij gekregen.

Buys : We vonden hem niet tof, maar we moesten hem erbij nemen. ( grijnst)

Verreth : Nee, serieus. Antwerpen speelde zich vorig jaar in de kijker en alle spelers kregen dan ook meerdere aanbiedingen.

Buys : We hebben van bij het begin veel samen gezeten en open kaart gespeeld met elkaar, ook met Appie ( Krijnsen, nvdr). We hingen als groep heel sterk aan elkaar.

Van Mierlo : Appie had eerste aangekondigd dat hij zou blijven, maar één na één vertrokken de spelers, terwijl er geen versterking bijkwam. Toen heb ik, als laatste van de vier, ook de overstap gemaakt naar Lennik.

Joosen : Antwerpen wilde ons samenhouden en de meeste spelers waren ook bereid om te blijven, maar uiteindelijk kon de club ons geen financiële zekerheid bieden.

Verreth : We wilden allemaal wel vasthouden aan het Taliban-gevoel, maar beseften op den duur toch dat het niet meer kon in Antwerpen.

Buys : Ik ben Antwerpen dankbaar voor wat ze voor mij gedaan hebben – laat daar geen twijfel over bestaan. Maar de club kon telkens pas tegen het einde van het seizoen klare wijn schenken, terwijl je bij een club als Lennik toch al veel vroeger weet waar je aan toe bent. Er heerst veel sneller duidelijkheid over de budgettering ook.

Tim, jij traint alleen in de namiddag omdat je een kinepraktijk hebt in Antwerpen. Wat betekent volleybal voor jou in vergelijking met de anderen ?

Joosen : Volleybal maakt een belangrijk deel uit van mijn leven. Maar mede omdat ik wat ouder ben dan de anderen, kan ik het misschien beter relativeren. Voor hen, die in het midden van hun carrière zitten, neemt volleybal allicht nog een belangrijkere plaats in. Daarom vind ik dat ze een goeie keuze gemaakt hebben door te kiezen voor een club die hen de mogelijkheden geeft om professioneel met volleybal bezig te zijn.

Verreth : Ik denk dat we het daar over eens zijn. In deze fase van onze carrière konden we ons geen betere club voorstellen.

Jullie hebben allemaal een contract voor één seizoen ?

Buys : Behalve die gast die over zijn hoogtepunt is ( doelt op Joosen), die een contract kreeg voor twee jaar. Dat snap ik toch niet, hoor ( grijnst).

Verreth : Het ligt ook in onze bedoeling om er een langer verhaal van te maken. Er is niets mooier dan samen iets op te bouwen – we hebben het meegemaakt met Antwerpen. Maar door de economische crisis zijn veel clubs genoodzaakt om niet meteen meerjarige contracten aan te bieden. De schuld van de Taliban, hé.

( Algemene hilariteit.)

Joosen : In alle sporten wordt toch wat voorzichtiger omgesprongen met het budget. We hebben misschien wat boven onze stand geleefd. Het is tijd om opnieuw met de voetjes op de grond te komen.

Welke ambitie koesteren jullie bij Lennik dit seizoen ?

Joosen : In de eerste ronde komt het erop aan om bij de eerste zes te geraken. Nadien zien we wel waar we kunnen geraken met dit team.

Van Mierlo : Wij speelden met vier al samen bij Antwerpen, maar het gaat in wezen toch om een totaal nieuwe ploeg.

Voor een club als Lennik moet er toch meer inzitten als ‘gewoon’ een plaats in de topzes ?

Buys : Je mag dat toch niet onderschatten. Iedereen beschouwt dat als een evidentie, maar ik vind dat alle ploegen – op Maaseik en Roeselare na, die erboven uitsteken – aan elkaar gewaagd zijn. Bovendien hebben wij een smalle kern en door allerlei blessures konden we nog maar zelden met onze basisploeg aantreden.

Verreth : Het volleybalwereldje vindt misschien dat Lennik het aan zijn status verplicht is om topdrie, topvier te halen. Maar wij, en ook onze supporters, beseffen dat we aan een nieuw project werken dat tijd kan vergen. Uiteraard streven wij een zo hoog mogelijke plaats na, maar je moet de zaken realistisch zien.

Zijn jullie tevreden over het niveau dat jullie momenteel halen ?

Joosen : We kunnen zeker nog beter, maar zoals Timo al zei speelden blessures onze smalle kern al parten. Dat zijn factoren waar je weinig kan aan doen.

De kans bestaat ook dat er nog versterking bijkomt na nieuwjaar.

Verreth : Die mogelijkheid bestaat, maar zekerheid daarover is er bij mijn weten nog niet.

Een bijkomende speler zou wel welkom zijn ?

( In koor) : Zeker.

Buys : Behalve als die komt om mijn plaats in te pikken. ( grijnst)

Ook in het midden zitten jullie krap, Geert ?

Buys : Daar hebben we ook versterking nodig, hé. Laat ons een kat een kat noemen.

( Algemene hilariteit.)

Het contract van Christian Chitigoi loopt maar tot eind december. Weten jullie al wat er met hem gaat gebeuren ?

Joosen : Geen idee. Dat zal van het bestuur afhangen. Maar ik vind alvast dat hij kan volleyballen. Hij werkt ook hard op training.

Verreth : Het is bekend dat hij geen gemakkelijke jongen is, maar ik denk niet dat er iemand van ons problemen heeft met hem. Kwalitatief verdient hij zeker zijn plaats in dit team.

Buys : Je mag ook niet vergeten dat hij de enige buitenlander is. Ik weet wat dat betekent, want ik maakte het zelf mee bij Málaga.

Hoe beoordelen jullie elkaar als volleyballer ?

Verreth : Wie moet wie beoordelen ?

Kies maar.

Buys : Ik zal beginnen met Mierlo. Hij is een echt bijterke. Dat merk je al bij looptrainingen, waar hij altijd vooraan te vinden is. Hij gaat er altijd honderd procent voor. Volleybaltechnisch beschikt hij als libero over een goeie verdediging en receptie. Hij is nog jong en heeft dus nog een grote groeimarge. Daarom kan het voor hem een enorm pluspunt betekenen dat hij hier bij Lennik terechtkwam en voor- en namiddag kan trainen. Kan hij z’n progressie verderzetten, dan heeft hij nog een mooie volleybaltoekomst voor zich.

Verreth : Timo is een speler met enorme fysieke mogelijkheden, hij springt erg hoog. Hij is erg polyvalent, je kan hem op verschillende posities posteren. Velen zien dat in zekere zin als een negatief gegeven, ik vind dat vooral een pluspunt. Een volleyballer moet een allrounder zijn. Het aandeel van Timo is bij winst altijd heel groot.

Joosen : Den Dré is heel gedreven met zijn sport bezig. Zijn karakter werkt aanstekelijk, hij kan de ploeg oppeppen als geen ander. Hij vindt in het midden oplossingen waar anderen niet meer weten van welk hout pijlen te maken : van een onmogelijke situatie maakt hij vaak nog iets goeds. Met Claudio als trainer zal hij er technisch en tactisch alleen nog op vooruitgaan. Hij heeft absoluut de mogelijkheden om uit te groeien tot een van de beste Belgische middenblokkers.

Van Mierlo : We noemen Tim niet voor niets The Champ. Hij is onze rots in de branding. Qua receptie en verdediging kent hij zijn gelijke niet in onze competitie. Hoe hij het soms doet, ik versta het niet. Ik probeer in elk geval heel veel van hem op te steken. Ook blokkerend is hij heel sterk. Als ik hem bezig zie, besef ik : dit is volleybal. Hij heeft nauwelijks negatieve kanten.

Buys : Toch, zijn prothesekes. ( lacht)

Van Mierlo : Juist, al die spullen van zijn kinepraktijk die hij bij zich heeft. En zijn rechterheup.

Joosen : Ja, die begint al wat te trekken. De ouderdom, hé.

( Algemene hilariteit.)

door Roel Van den broeck

‘In deze fase van onze carrière konden we ons geen betere club voorstellen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content