Ellen De Wolf
Ellen De Wolf Moderedactrice Knack Weekend

De kleren maken de man. En in dit geval ook de voetballer. Iedere week bespreken we het voetbaltruitje van een eersteklasser. Want het shirt van een club vertelt meer dan wie dat seizoen de belangrijkste geldschieters zijn.

KV Mechelen zag er afgelopen vrijdag tegen AA Gent lichtjes anders uit. En dan hebben we het niet over de tactische wijzigingen van trainer Peter Maes, maar over het gloednieuwe geel-rode shirt van Malinwa. Het nieuwe truitje met verticale rood-gele strepen en een groot rood vlak voor de sponsor op de achterkant is geïnspireerd op het shirt waarmee KV Mechelen in 1988 in Straatsburg van Ajax de Europese beker voor bekerwinnaars won. De club is trots op dat roemrijke verleden en wil dat ook tonen. “Hoe je het ook draait of keert, de periode eind jaren tachtig met de Europese beker voor bekerwinnaars is en blijft het meest succesvolle deel uit onze clubgeschiedenis”, zegt commercieel directeur Marc Faes op de website van de club. “Tegelijk was die periode ook een voorbeeld van hoe KV Mechelen van een kleine ploeg een grote naam werd. Die vergelijking is vandaag nog moeilijk te maken, toch willen we blijven groeien.” En dan is een nostalgisch getint shirt de eerste stap in de goede richting, dachten ze in Mechelen.

De nieuwe shirts zouden enkele dagen voor kerst in de fanshop moeten liggen. Misschien dat ook oud-voetballer Piet den Boer die dag aan de kassa staat met een shirt. Den Boer maakte zich tijdens de befaamde bekerwedstrijd onsterfelijk door het winnende doelpunt voorbij Ajaxdoelman Stanley Menzo te koppen en besloot daarna zijn shirt niet te ruilen uit sentimentele overwegingen. Jaren geleden leende hij echter zijn wedstrijdshirt ‘even’ uit aan een supporter voor een goed doel en sindsdien is het spoorloos. Den Boer deed zelfs een oproep op de website van de club om zijn geliefde trui terug te vinden, maar of het gestolen goed ondertussen werd terugbezorgd, is niet duidelijk. De Mechelse supporters houden het shirt van hun favoriete club klaarblijkelijk liever voor zich, want ook Björn Vleminckx verloor vorig jaar zijn winnend shirt aan een fan. Of zoals hij zelf zegt: “Het werd van mijn lijf getrokken.” Na de beslissende strafschop van Dunkovic in de halve finale van de beker tegen Cercle Brugge vierden supporters en spelers tot in de vroege uurtjes. Met alle gevolgen van dien.

ELLEN DE WOLF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content