Graag zou ik willen reageren op het volgende citaat uit het artikel ‘Het jaar van de Draken’, in Voetbal/ Sportmagazine van 16 oktober 2002. In de ingang hangt een maquette van een nieuw stadion. L’Albert gaat verbouwen, zeg maar bouwen. Eén tribune per jaar. Na dit seizoen wordt er begonnen aan de overzijde van de bestaande tribune. In 2006 moeten de werken voltooid zijn. “Het wordt een stadion zoals dat van Genk, maar in miniatuur”, zegt sportief manager Geo Van Pyperzeele. De Waalse regio betaalt zestig procent, de stad veertig ? “Ik ben trots op mijn club”, zegt Gerard in zijn materiaalkot.”

Wanneer gaat er een einde komen aan het rotgesubsidieer van onze Waalse vrienden ? Blijkbaar wordt er in dit land gewogen met twee maten en gewichten, in wat nochtans eenzelfde nationale competitie moet voorstellen. Het kan toch niet dat een ploeg als Bergen een splinternieuw stadion in de schoot geworpen krijgt door de belastingbetaler, terwijl vele Vlaamse ploegen zelf financierders moeten aanbrengen om eenzelfde doel te verwezenlijken ? Als voorbeeld wil ik graag STVV aanhalen. In Sint-Truiden sprong het stadionproject te Brustem af omdat het financiële plaatje niet rondgeraakte. Daarom moet er nu werk gemaakt worden van een verbouwing van Staaien om in de toekomst te kunnen groeien als club én om aan de licentievoorwaarden te voldoen. De stad financiert 10 procent van dit project, de rest van het geld moet zelf gezocht worden.

En ik praat hier nu niet alleen over Bergen maar ook over Moeskroen, 40 mensen in dienst op loonlijst van de stad en tribunes gefinancierd door de Waalse regio. Ik praat over Charleroi dat nu ergens in derde nationale aan de slag moest zijn en over Standard, waar de boekhouding ook eens dringend mag worden opgevraagd, liefst door een Vlaming.

Ofwel steun je iedereen evenveel, ofwel moeten de heren Walen maar in een eigen competitie aantreden waar ze trots kunnen strijden met hun kunstmatig opgerichte clubjes.

Wat ik ook niet begrijp, is het weinige protest ertegen. Het moet toch mogelijk zijn om deze ongelijkheden uit de wereld te helpen als de juiste mensen dit probleem aankaarten en voldoende steun kunnen verwerven. Want, is deze staatssteun wel legaal ? Hopelijk gaan de benadeelde Vlaamse clubs een alliantie vormen tegen deze onrechtvaardigheid, gesteund door de fans die deze geldstromen richting Waalse clubs niet langer kunnen aanzien.

Kevin De Corte & Jurgen Wathion, Sint-Truiden

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content