Straffe trainer, Paul Put ! Kreeg zomaar de nieuwe Liersevoorzitter Leo Theyksens naar zijn vakantieoord in Spanje waar hij aan de rand van het zwembad hoorde welke spelers hij in zijn klasje krijgt. Als een gelukkig man keerde Put terug naar België. Vooraf hield de trainer er rekening mee dat hij bij de start van de trainingen nog niet alle nieuwkomers ter beschikking zou hebben, maar aangenaam verrast stelt hij vast dat het sportieve organigram tegen het eind van deze week min of meer vast staat.

Naast Yannick Vervalle, die straks aanvallende impulsen op de linkerflank moet brengen, worden nog een paar inkomende spelers verwacht. In Kroatië koppelde Gaston Peeters het aangename (vakantie) aan het nuttige : linksachter Hasan Kacic tekende pas voor drie jaar nadat hij het tekengeld kreeg waar hij op wachtte. Spits Goran Tomic (28) was einde contract bij Salzburg, aanvaller Krunoslav Lovrek (25) was vrij bij Hajduk Split.

Afgelopen week tekende ook Tony Vairelles (32). Put dacht afgelopen winter al aan de voormalige Franse international (8 A-caps), maar de komst van Bob Van Jole naar het Lisp bracht de zaak in een stroomversnelling. Vairelles, voorheen aan de slag bij eersteklassers Nancy, Lens, Lyon, Bordeaux en Rennes en twee keer Frans kampioen, speelde het afgelopen seizoen 27 wedstrijden bij de Franse degradant Bastia, waarvan veertien keer in de basis, alvorens hij bij de Corsicaanse club in ongenade viel. Van Jole : “Omdat hij recht door zee is en op het verkeerde moment de verkeerde dingen zei over belangrijke mensen die het in Frankrijk voor het zeggen hebben, waardoor hij beter uitweek naar elders. Hij is niet te duur voor Lierse, hij past perfect in het budget.”

Van Jole is al een paar weken persoonlijk raadgever van Theyskens “zonder tot de staf van Lierse te behoren” maar praatte zondag en maandag over een concrete functie : “Niet in een goedbetaalde voltijdse baan zoals men weer zal zeggen, maar op basis van een onkostenvergoeding.” Hij ontwaart bij de voet- balonkundige Theyskens veel visie, maar is voorzichtig : “Elke dag zeg ik hem : pas op, spring niet verder dan je stok lang is. Als men financieel gekke dingen wil doen, wil ik daar niet bij zijn.” Alle nieuwe spelers passen in het budget, weet Van Jole, die aangezocht werd om als algemeen directeur het dagelijks beleid van de club te verzorgen. ” Cruz verdient iets meer dan bij Germinal Beerschot, maar niet heel veel meer. Wel kreeg hij hier een contract voor drie jaar, op het Kiel wilde men maar voor één jaar gaan.”

Woensdagavond werd op het bestuurlijke vlak de breuk met interimvoorzitter Chris De Nijn en voormalig voorzitter Gaston Vets bevestigd. De Nijn was verbaasd over de bocht van 180 graden die Theyskens in een paar weken nam met betrekking tot zijn positie : “Half april vroeg hij me of ik eventueel wilde doorgaan als voorzitter. Op 18 mei vroeg hij om als algemeen directeur het dagelijks bestuur te runnen, maar de dag na de laatste competitiematch gaf hij aan dat hij mij niet zag functioneren binnen zijn organigram. Ik schrok door de manier waarop dat gebeurde : ik had geen ontslag genomen en de clash of cultures zoals hij het omschreef, vond niet plaats.” De Nijn die vrijdag zijn ontslag aan de vzw toelicht, bekijkt het nieuwe Lierse straks vanuit de business-seats. “Ik hoop dat Theyskens een plan en een goed organigram heeft waar Lierse op termijn wel bij vaart, dat het beschikbare geld waar men nu de spelersmarkt mee opgaat volgend jaar al niet op is.” (GF)

GF

‘Tony Vairelles past perfect binnen het budget.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content