Zoals jeuk bij eczeem hoort, horen omkoopverhalen bij de eindronde van tweede klasse. Twee spelers van Waasland zouden in mei zijn benaderd om hun eerste wedstrijd tegen Geel te verliezen. Een van de telefoontjes kwam van Jean-Pierre La Placa, ex-speler van Waasland en Bergen. Het bonds- parket onderzoekt de zaak. Vanaf deze week is La Placa speelgerechtigd bij AC Allianssi, de Finse club die de Chinees Zhe Yun Ye overnam na zijn vertrek uit Geel. In Geel wordt bevestigd dat Zhe niet alleen wilde winnen, maar dat ook vaak met een precies resultaat wilde zien gebeuren. ‘ Attack ! Attack !’ luidde zijn aanmoedigingskreet, waarna hij een uitslag noemde waarvoor hij een extra premie uitloofde. Eén keer zou 10.000 euro zijn betaald aan de spelersgroep. Ook in Charleroi zou Mogi Bayat geld zijn aangeboden als zijn ploeg met drie doelpunten verschil won van Lierse. Bayat doet dit aarzelend af als geruchten.

Bondsprocureur René Verstringhe werd al in april ingelicht over vermoedens van wedstrijdbeïnvloeding. “Ik heb ooit iemand bij mij gekregen die anoniem wenste te blijven en mij daarover een heel verhaal ophing”, bevestigt hij. “Hij zou me verder informatie verschaffen, maar ik heb niks meer gehoord. Ik weet in ieder geval dat het verband houdt met Allatta. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze bij Anderlecht niet met hem willen werken. Het lijkt mij gevaarlijk wat er aan het gebeuren is. In het kader van mijn onderzoek naar beïnvloeding op de kansspelen in Virton, heb ik onrechtstreeks vernomen dat er ook een Chinese groepering achter andere ploegen zou zitten. Maar het is allemaal zo vaag, ik heb geen concrete gegevens.”

Hebt u weet van een scenario waarbij de Chinees een ambitieuze subtopper en nog een paar kleinere clubs had willen kopen, waardoor al minstens hun onderlinge resultaten ‘geregeld’ zouden zijn en de subtopper gemakkelijker in de Europese prijzen zou rijden ?

“Nee, dat heb ik niet gehoord. Het enige wat men mij half en half heeft laten weten, is dat men van de Chinese kant wedstrijden zou willen laten beïnvloeden in het kader van het gokken. Daarin schijnt de laatste tijd een gevaarlijke tendens op gang te komen. Weet u, bij het parket is er een speciale cel voor fraude en corruptie. Die mannen moeten daar toch meer van weten ?”

Verwijst u naar hen door ?

“Ja. Neem nu de zaak-Virton. Op een bepaald moment heeft men het gokken op wedstrijden van Virton stopgezet. Ik heb dat volledig laten onderzoeken en er is een klacht neergelegd bij het parket. Die procureur heeft gezegd : ‘O, dat is de moeite van het onderzoeken niet waard, ik klasseer het.’ Waar sta ik dan ? Ik heb iedereen ondervraagd, maar niemand zegt mij veel. Zelfs de gokmaatschappijen durven amper hun mond open te doen. Als het gaat om mensen die hier in België aan het infiltreren zijn, dan kunnen zij toch niet zeggen dat ze die informatie niet hebben, als ú ze zelfs heeft ?”

Heeft u aanwijzingen dat het spelen met een zogenaamd B-elftal hier iets mee te maken heeft ?

“Neen. De informatie die ik gekregen heb, ging vooral over Allatta.”

Is er u vanuit Geel gerapporteerd over bedreigingen met de bedoeling een wedstrijd een bepaald verloop te laten kennen ?

“Ik moet zeggen : alles wat Geel betreft, is op dit ogenblik nog volop in onderzoek bij ons. Er loopt, heb ik nu vernomen, ook een strafrechtelijk onderzoek. Zolang dat loopt en ik niet weet wat ze daar bovenhalen, kan ik met mijn onderzoek niet verder. Het is niet gemakkelijk, hoor.”

U hebt uw klokkenluider niet meer teruggezien ?

“Niet meer gezien, niet meer gehoord. De verdere informatie die mij bezorgd zou worden, is mij niet meer bezorgd. Dat maakt dat ik voorzichtig moet zijn. Er zijn er zoveel die mij iets zeggen, maar als ik ze dan bij mij roep, zeggen ze : ‘Het was zo niet bedoeld’. Dan zijn het altijd de journalisten die het verkeerd verstaan hebben. Kijk, als ik duidelijke gegevens heb die rechtstreeks binnen mijn bevoegdheid op de voetbalbond vallen en waaruit zou blijken dat er competitievervalsing gebeurt of fraude op het vlak van het gokken, dan stap ik er zeker op af. En dan haal ik er ook de overheid bij, want ík kan geen telefoon aftappen of huiszoekingen verrichten.”

Vorige maand nam Zhe Yun Ye het Finse AC Allianssi over. In Scandinavië zijn de voetbalcompetities volop bezig, het zijn momenteel de enige in Europa waarop gegokt kan worden. Van Zhe’s textielhandel is niets meer vernomen. Pogingen om hem te spreken te krijgen, waren vruchteloos. Niemand die met hem te maken heeft (gehad), zegt nog over een telefoonnummer of andere coördinaten te beschikken. Zijn Antwerpse raadsman Marc Swinnen zou voor ons contact zoeken met zijn cliënt, maar zondagavond, bij het ter perse gaan, had hij nog steeds niet van zich laten horen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content