Tot zijn grote ergernis moest Frans Hauwaerts, lid van de raad van bestuur en gerechtigd correspondent bij FC Brussels het ontslag van Emilio Ferrera per sms vernemen. Een dag eerder had hij nog met de voorzitter gepraat maar nooit leek Johan Vermeersch te laten uitschijnen dat hij zijn trainer op de keien zou zetten. “Niet dat het me uiteindelijk verraste”, aldus Hauwaerts. “Wat er ook werd gezegd, het klikte absoluut niet tussen Ferrera en Vermeersch.” De bestuurder was alleen gebelgd dat er – weer een keer – geen communicatie was tussen de sterke man en zijn secondanten.

Vorige week was het opnieuw prijs. Maandag liep Hauwaerts bij zijn voorzitter langs om er de laatste zaken in verband met de licentieaanvraag te bespreken. Tussen neus en lippen liet Vermeersch zich ontvallen dat hij voor vijf uur ’s middags een persconferentie had belegd. “Toen kon hij niet anders dan ook de naam van de nieuwe trainer laten vallen”, aldus Hauwaerts. Tot zijn en eenieders verrassing was dat die van Robert Waseige, nergens genoemd in de ‘pro-nostieken’. Opnieuw een solobeslissing van de voorzitter, de zoveelste. Hau-waerts wil het nu uitpraten op de volgende raad van bestuur. Wanneer die vergadert ? Hauwaerts : “Eh, daar beslist de voorzitter over, hij roept ons samen…” Voor 15 maart wil hij wel een oplossing.

Robert Waseige dus en niet langer Emilio Ferrera voor wie Werry Sels, die de Brusselaar al bij Beveren en in Lierse had, naar Brussel was verhuisd. Sels : “Het was wat schrikken, ja, ik had het niet meer verwacht. Nu goed, dat is voetbal, ik kan ook naar een andere coach luisteren.” Al is dat niet altijd evident, Brussels trainde vorige week elke dag één keer en de voertaal was daarbij hoofdzakelijk Frans. Laat dat nu net niet de favoriete taal van Sels zijn. Hij lacht : “Ik heb de voorbije week wel meermaals met de vingers in de neus zitten peuteren. De trainer hield geregeld tactische besprekingen en daar verstonden wij Nederlandstaligen niet zo veel van. Alleen dat ‘konijn op de plein’ ( een via de tv legendarisch geworden uitspraak van Waseige uit zijn bondscoachperiode, nvdr) is deze week al een paar keer ter sprake gekomen.”

Het wordt wellicht een 4-4-2. Sels : “Al durft hij ook variëren naar een 3-5-2 liet hij uitschijnen. In elk geval wordt het een belangrijke week voor ons. Misschien moeten we niet direct iets verwachten van de verplaatsing naar Brugge, maar zaterdag tegen Bergen is het enorm belangrijk.”

Vanavond tegen Brugge en zaterdag tegen Bergen zal nog steeds doelman Isga Izgi onder de lat staan. Die behoudt het vertrouwen van de nieuwe coach. Waseige : “Voor Istvan Dudas komt die wedstrijd te vroeg en met Patrick Nys is er een scheiding die al van voor mijn tijd dateert en die blijkbaar onherroepelijk is.” Elf wedstrijden heeft de Luikenaar om Brussels te redden. “Dus maak ik geen kruis over geen enkele wedstrijd, ook niet die in Brugge. Op dat vlak betreur ik de afgelasting van vorig weekend. Een ploeg die mag verdedigen, heeft op een slecht veld altijd een klein tikkeltje voordeel.”

Hij vond een groep die twijfelde maar hem desondanks toch met een open geest tegemoet trad. “Geen cynisme, geen gebrek aan positivisme, het viel me op dat vlak goed mee. Ik heb het eerst wat aangekeken, hoe mijn assistent Renotte werkte, en heb vervolgens mijn eigen klemtonen gelegd in de training. Ik heb de indruk dat het klikt.” (PTK)

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content