‘Het gevaar kan van overal komen’, oordeelt Sam Van Rossom.

Het zijn al bijzonder spannende finales geweest tussen de aartsrivalen Oostende en Charleroi. Waarbij intensiteit het vaak haalde van kwaliteit. Dat ziet ook Sam Van Rossom (26), die in 2006 en 2007 Belgisch kampioen werd met Oostende. Het seizoen in de Spaanse competitie zit erop voor de Belgische international, die met Zaragoza geen ticket voor de play-offs kon bemachtigen.

“Dit is het jaar van Oostende”, oordeelt de spelmaker. “Charleroi lijkt toch minder dominant dan de voorbije seizoenen, zelfs al toonden ze de laatste weken een stijgend niveau. Ik zie vooral veel energieverbruik in de duels. Maar zeker op de posities 1-2-3 bezit Oostende meer mogelijkheden. Het uitvallen van Tomas Van Den Spiegel zadelde hen wel op met een probleem op de centerpositie, vooral wat reboundkracht betreft. Maar dat moet dan maar gecompenseerd worden door Brent Wright en Dragisa Drobnjak.”

“De sterkte van dit Oostende is dat het gevaar van overal kan komen”, vervolgt hij. ” Kennedy Winston en Matt Lojeski zijn soms de uitblinkers, ook Veselin Petrovic en Brent Wright maken vaak het verschil. Verder wil ik de bijdrage van Quentin Serron aanstippen. Hij geeft zich met hart en ziel. Verdedigend doet hij meer dan zijn werk, in offensief opzicht is hij minder aanwezig.”

Na het vertrek van Van Rossom naar Spanje vier jaar geleden begon de hegemonie van Charleroi, dat nadien vier titels op rij pakte. “Maar die periodes zijn niet te vergelijken”, pikt de Belgian Lion in. “Bij de eerste titel die ik won, beschikten we over een brede kern. In het tweede kampioensjaar konden we een zwakke competitiestart toch nog goed trekken door aan de winterstop een heleboel nieuwe spelers aan te werven. Oké, dit seizoen zijn er ook een heleboel jongens vervangen tijdens de competitie. Maar de komst van Winston, Buycks, Wright en coach Dario Gjergja was geen paleisrevolutie, eerder wat bijsleutelen.”

En hoe zit het met Van Rossom zelf? Kan hij tevreden zijn met zijn seizoen bij Zaragoza? “We kenden veel hoogtes en laagtes”, weet de Gentenaar. “Het is vooral jammer dat we zowel de play-offs als de Spaanse beker nipt misten. Maar uitstel is geen afstel. Volgend seizoen krijgen we opnieuw een kans, want het staat vast dat ik minstens nog een seizoen blijf.”

door daniel devos & matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content