HET GROTE TRANSFERRAPPORT

© BELGAIMAGE

Op 1 januari gaat de mercato weer van start. Sport/Voetbalmagazine beantwoordt voor elke eersteklasser twee vragen: (1) Welke zomertransfers zijn geslaagd? (2) Wie moet zijn huiswerk opnieuw maken?

ANDERLECHT

1. De zomermercato was er één met veel beweging, zowel langs uitgaande (12) als langs inkomende (10) kant. Aanvallend toonde Teodorczyk zich al snel een meerwaarde, maar achterin zit Anderlecht in de problemen. Er kwamen slechts drie verdedigend ingestelde spelers (Spajic, Appiah, De Maio), van wie laatstgenoemde al meteen weer vertrok. In doel is Proto niet echt vervangen. Geen van de nieuwkomers op het middenveld haalde al zijn niveau. Stanciu begon aardig maar viel daarna zorgwekkend terug, terwijl ook Hanni na een goeie start met zichzelf worstelt.

2. Van Holsbeeck maakte al duidelijk dat Anderlecht straks flink zal inkopen. Concreet zoekt paars-wit een nieuwe doelman en een bijkomende centrale verdediger, liefst een linksvoetige, wat inhoudt dat de piste Lombaerts kan heropend worden. De trainer wil graag nog een balafpakker op het middenveld en liefst ook nog een diepe spits als back-up voor Teodorczyk. Harbaoui mag straks na nog geen zes maanden alweer weg.

ZEER GOED: Lukas Teodorczyk

GESLAAGD: Alexandru Chipciu, Sofiane Hanni, Uros Spajic

ONDUIDELIJK: Dennis Appiah, Massimo Bruno, Diego Capel, Nicolae Stanciu

MISLUKT: Sebastian De Maio, Hamdi Harbaoui

CHARLEROI

1. Zonder extra investeringsbudget heeft Charleroi afgelopen zomer opnieuw slim ingekocht. Fall keerde sterker terug na een uitleenbeurt bij White Star, en zijn kracht en snelheid richtten al ravage aan bij de meeste verdedigingen. Bakar moet de concurrentie dulden van Benavente en Ninis. Hij dwong soms een basisplaats af, verdween dan weer naar de bank, maar trok meer dan zijn streng in topmatchen. Hendrickx kwam als tweede keus, maar toonde met veelbelovende wedstrijden al dat hij een waardig alternatief kan zijn voor Marcq en Diandy.

2. Deze winter moet Mehdi Bayat vooral proberen zijn sterkhouders te behouden. De naam van Penneteau viel al in Gent en bij Anderlecht, die een ervaren keeper zoeken. Ook Marcqen Mata zagen hun namen al opduiken in de scoutingverslagen. Verwacht wordt dat er alleen maar nieuwe spelers gehaald worden om eventuele vertrekkers te vervangen, al kan Charleroi best nog een middenvelder of een extra spits gebruiken.

ZEER GOED: Mamadou Fall

GESLAAGD:

ONDUIDELIJK: Djamel Bakar, Gaëtan Hendrickx

MISLUKT:

CLUB BRUGGE

1. Club deed niet veel zomertransfers, het bouwde vooral verder op wat er al was. Na een zeer moeizame start – in Kortrijk zat hij zelfs op de tribune – vroeg Van Rhijn zich af waar hij aan begonnen was, maar nadien werd de Nederlander steeds sterker. Ook Limbombe had tijd nodig om het allemaal te snappen en Pina merkte dat er een groot verschil was tussen het technische Spanje en het robuuste België en dat de voetsporen vullen van Simons geen sinecure is. Storm keerde terug van een uitleenbeurt aan Zulte Waregem, maar maakt geen progressie qua speelminuten.

2. Er zal wat bewegen aan het Brugse front. Reservedoelman Bruzzese wil meer spelen, en wordt bij vertrek vervangen. Ook Gedoz gaf aan te willen vertrekken, Club is bereid mee te werken. Storm en Bolingoli speelden amper en mogen weg. Dat schept offensief ruimte voor nieuw talent, want Pereira en Castillo keren niet terug van hun uitleenbeurt. Als er defensief wat bij komt, is het op de flank, waar de medische toestand van De Bock van nabij gevolgd wordt.

ZEER GOED: Ricardo van Rhijn

GESLAAGD: Anthony Limbombe, Tomás Pina

ONDUIDELIJK:

MISLUKT: Nikola Storm

KAS EUPEN

1. Eupen had zoveel vertrouwen in de kern die de promotie afdwong dat het amper nieuwkomers haalde. Derde doelman Biersard en verdediger Diallo (terug van Espanyol) kenden het huis en de filosofie al, net als Lazare die rechtstreeks uit de Aspire Academy overkwam en onverwacht snel een sensatie was. De enige echte transfer was Sylla die als diepe spits altijd een vaste waarde was en regelmatig scoort.

2. Ondanks de grote interesse voor enkele jonge talenten uit de Aspire Academy (vooral Onyekuru) mag er in de winter niemand van de titularissen weg. Het behoud is prioriteit nummer één en een speler die in januari veel waard is, zal in de zomer nog meer waard zijn, zegt algemeen directeur Henkel.De verdedigende lacunes waarvoor afgelopen zomer bewust niemand werd gehaald, zouden opgevuld moeten zijn met de komst van twee grote talenten uit de academie, onder wie rechtsachter Wague die pas in oktober kon overkomen toen hij achttien werd, en die men niet wilde blokkeren.

ZEER GOED: Lazare Amani, Mamadou Sylla

GESLAAGD:

ONDUIDELIJK: Joseph Biersard

MISLUKT:

KRC GENK

1. KRC Genk versterkte het hart van zijn defensie met Colley en Brabec. Eerstgenoemde groeide prompt uit tot een vaste waarde. Trainer Maes gaf ook Brabec al vlug een basisplaats, maar die verdween begin deze maand uit de ploeg. De verdediging van KRC Genk liet zich al betrappen op een grote kwetsbaarheid in de rug en slikte al een pak meer tegengoals dan de ploegen in de top zes. Ook middenvelder Susic raakte na een nochtans veelbelovende start zijn basisplaats kwijt. Flankspeler Trossard krijgt dan weer weinig speelgelegenheid door de concurrentie van Bailey en Buffel, maar hij toont toch regelmatig zijn vinnig- en gretigheid.

2. KRC Genk verkoopt verdedigende middenvelder Ndidi voor ettelijke miljoenen aan Leicester. In de zoektocht naar een vervanger roept Maes om ‘mannen met baarden’, maar de club zet graag in op jong talent. Verwacht wordt dat ook Bailey binnenkort over de toonbank gaat; ook op dat vertrek bereidt KRC Genk zich voor.

ZEER GOED:

GESLAAGD: Jakub Brabec, Omar Colley, Tino-Sven Susic, Leandro Trossard

ONDUIDELIJK:

MISLUKT:

AA GENT

1. Door het vertrek van de sterkhouders uit de centrale as (Sels, Kums, Depoitre) werd er ingezet op de aankoop van jonge spelers met groeipotentieel, zoals Esiti. Enkel Perbet en Kujovic vormden hierop de uitzondering. Soumah viel weg met hartproblemen, Ndongala moet leren meedenken bij balverlies, Rinne acteert nog te nonchalant, terwijl Taravel een stevige conditionele achterstand had. Perbet werd een completere aanvaller, EK-ganger Kujovic heeft moeite met druk zetten en haalt net als Schoofs vaak de wedstrijdkern van achttien zelfs niet. Davidzada en Rabiu spelen amper.

2. Met Troost-Ekong, een 23-jarige Nigeriaanse international met Nederlandse roots die in 2015 voor drie jaar tekende en al tweemaal werd verhuurd aan het Noorse FK Haugesund, komt er een rechtsvoetige centrale verdediger bij. Fysiek sterk en met een goed positiespel. Was aanvoerder in Noorwegen. Traint al mee met de A-kern sinds midden november. Gent zoekt ook nog een doelman en een extra afwerker.

ZEER GOED: Jérémy Perbet

GESLAAGD: Anderson Esiti

ONDUIDELIJK: Ofir Davidzada, Dieumerci Ndongala, Ibrahim Rabiu, Lukas Schoofs, Noël Soumah, Jérémy Taravel

MISLUKT: Emir Kujovic, Jacob Rinne

LOKEREN OV

1. De Sutter moest de aanvalsleider worden, maar zoals verwacht speelde zijn blessuregevoeligheid de oud-international parten, waardoor hij conditioneel een achterstand opliep. Weegt wel in de kleedkamer. Ook De Ridder had na een letsel meer tijd nodig dan voorzien om zijn stempel te drukken. De Nederlandse flankaanvaller Hupperts kwam geblesseerd, paste niet in het plaatje van Leekens maar komt sinds de overname door Kristinsson aan de oppervlakte en is een type speler dat met zijn diepgang kan bekoren. Skúlason kreeg vertrouwen als linksback, maar heeft veel motivatie nodig. Jambor is te traag en lijkt fysiek te licht, en moet centraal in het middenveld opboksen tegen aanvoerder Overmeire, Persoons en Terki.

2. Na het vertrek van Leekens verhuisde João Carlos (34) eind oktober naar Abu Dhabi. Patosi en Coelho trainen apart, het geduld met hen is op. Vooral op links wordt gezocht naar creatieve en dribbelvaardige spelers. Straetman krijgt zijn kans, Kristinsson wil meer jongeren laten meetrainen en de A-kern inkrimpen.

ZEER GOED:

GESLAAGD: Steve De Ridder, Ari Freyr Skúlason

ONDUIDELIJK: Tom De Sutter, Guus Hupperts

MISLUKT: Nikola Jambor

KV KORTRIJK

1. KVK moest zowat zijn hele verdediging vervangen en deed dat zonder al te veel averij. Voorin zorgden Saadi (met doelpunten) en Ouali (met snelle acties) voor een meerwaarde. De Oekraïense leenspeler Totovytskyi begon goed, maar heeft het in Kortrijk mentaal moeilijk. Dat geldt ook voor Veldwijk en Rougeaux, die nog maar weinig of niet mochten meedoen. De Smul (20) kon mede door blessures nog niet tonen of hij eerste aankan. Barbaric voldeed niet.

2. De kern is te groot. KVK telt 29 contractspelers (van wie er vier zijn uitgeleend). Dat betekent dat er zeven in de tribune zitten. Een van hen was vaak ’toptransfer’ Veldwijk, die in de pikorde van de centrumspitsen op de derde plaats komt na Saadi en Papazoglou. Op de bank zitten met De Mets en De Smet mannen die de voorbije jaren de ploeg schraagden. Dat zorgde onder Belhocine al voor spanningen. Afwachten ook hoe ver AA Gent wil gaan voor Gigot. Of er een back-up voor rechtsback Métanire aangetrokken wordt, hangt af van de play-off 1-kansen.

ZEER GOED: Idir Ouali, Idriss Saadi

GESLAAGD: Goutas, Joãzinho, Thomas Kaminski, Romain Métanire

ONDUIDELIJK: Lennert De Smul, Lucas Rougeaux, Andrii Totovytskyi, Lars Veldwijk

MISLUKT: Tomislav Barbaric

KV MECHELEN

1. Hoewel hij een ander type is, bombardeerde KV Mechelen middenvelder Croizet tot de vervanger van Hanni. Bovendien is de Franse middenvelder de duurste inkomende transfer ooit bij YRKV Mechelen. Hoe zwaar hem dat allemaal valt, weet enkel Croizet zelf, maar duidelijk is dat zijn motor in Mechelen nog niet echt aanslaat. Ook de statistieken van flankspeler Schouterden en middenvelder Kolovos imponeren nog niet, maar net als Croizet spelen zij vaak. Middenvelder Filipovic heeft het moeilijker om zich te manifesteren en op de eerste speelminuten van flankaanvaller Callebaut en spits Osaguona is het nog altijd wachten.

2. Noch sportief directeur Vande Velde noch Vanhoof, die hem bijstaat, wil iets zeggen over welke posities KV deze winter wil versterken. Zonneklaar is wel dat in het aanvallende compartiment één man veel moet dragen: Verdier.

ZEER GOED:

GESLAAGD: Yohan Croizet, Dimitri Kolovos, Nils Schouterden

ONDUIDELIJK: Jeff Callebaut, Zeljko Filipovic, Christian Ighodaro Osaguona

MISLUKT:

EXC. MOUSCRON

1. Excel Mouscron liet van de ploeg die zich vorig jaar nipt redde veel spelers vertrekken (Dusenne, Badri, Oussalah, Mézague, Dingomé, Coulibaly, Marquet en Michel) maar de make-over was geen succes. Het is de filosofie van de buitenlandse meerderheidsaandeelhouders om van talenten uit alle hoeken van de wereld gevestigde waarden te proberen maken. Maar de kern miste kwaliteit en evenwicht om de degradatiestrijd te ontwijken. Essikal haalde nog niet zijn niveau van voor zijn botsing met Kara bij Zulte Waregem eind vorig seizoen.

2. Er is nood aan een kwaliteitsinjectie in de centrale as, aan minstens één meteen inzetbare meerwaardespeler in elke linie om beter gewapend te zijn voor de degradatiestrijd in de resterende negen wedstrijden na de winterstop. Met de huidige selectie speelt Excel Mouscron met vuur.

ZEER GOED: Luka Stojanovic

GESLAAGD: Matej Delac, Simon Diedhiou, Stefan Simic, Mahmoud Trezeguet Hassan

ONDUIDELIJK: Karim Essikal, Jérémy Huyghebaert, Mergim Vojvoda

MISLUKT: Roman Ferber, Islam Feruz, Daniel Graovac, Alen Saric-Hodzic

KV OOSTENDE

1. Sportief directeur Devroe schoot vier keer in de roos: Tomasevic was centraal onaantastbaar tot hij met een blessure uitviel, terwijl Marusic voor concurrentie op de rechterflank (Capon en Canesin) moest zorgen, maar ook met rushes aan de andere kant verbaasde. Proto duwde Ovono naar de bank, terwijl de jonge diepe spits Dimata – dé revelatie – Cyriac en Akpala uit de ploeg houdt. Bossaerts struikelde net als Conté over de grote concurrentie. Van De Wiele en Van der Heyden zijn wissels op de toekomst.

2. Op het einde van de zomertransferperiode werd de kern al afgeslankt, de bedoeling is om na Nieuwjaar nog één of twee spelers door te sturen. Nieuwkomers worden niet meer verwacht, ook omdat de blessure van Proto (kruisband aan de knie) gunstig evolueert en de doelman wellicht inzetbaar zal zijn wanneer Ovono met Gabon de Afrika Cup speelt. Blijft Proto langer afwezig, dan zit men qua keepersbestand met alleen Chopin en Justin Verlinden te krap.

ZEER GOED: Landry Dimata, Adam Marusic, Silvio Proto

GESLAAGD: Zarko Tomasevic

ONDUIDELIJK: Mathias Bossaerts, Victor Van De Wiele, Siebe Van der Heyden

MISLUKT: Ibrahima Conté

STANDARD

1. Omdat het met een keepersprobleem zat, haalde Standard Gillet terug maar overtuigend was zijn inbreng niet, waardoor hij intussen zijn basisplaats verloor. Om de offensieve onmacht van de eerste competitiewedstrijden weg te nemen werden lastminute nog twee spitsen gehaald, die het allebei uitstekend doen. en Belfodil scoren continu. Achterin toonde Laifis zich een aanwinst. Raman kon zich nog niet helemaal doorzetten maar toonde al goeie dingen. Alle andere inkomende transfers waren nobele onbekenden bij hun aankomst en zijn dat nog steeds.

2. Het hoofddoel in januari is de kern, nu 35 man, reduceren. Er worden weinig nieuwkomers verwacht. Aan uitgaande zijde mogen een aantal namen uit het lijstje Arslanagic, Mallmann, Bahlouli, Dompé, Touré, Yattara, Ryan Mmaee weg. Voor Sá, Belfodil of Trebel hangt het ervan af hoeveel een mogelijke koper wil neerdokken.

ZEER GOED: Ishak Belfodil, Konstantinos Laifis, Orlando Sá

GESLAAGD: Benito Raman

ONDUIDELIJK: Ibrahima Cissé, Jean-François Gillet, Isaac Mbenza

MISLUKT: Farès Bahlouli, Elderson, Wallyson Mallmann, William Soares, Birama Touré

STVV

1. Tijdens het zomerreces legde STVV liefst achttien nieuwkomers vast. De club nam toen een berekend risico in de wetenschap dat er bij een ingrijpende renovatie altijd verborgen gebreken kunnen opduiken. Met Peeters realiseerden de Truienaars qua verhouding prijs-kwaliteit wellicht een van de beste transfers op de Belgische markt. De Petter en Valdivia mogen ook bij de meevallers worden meegerekend. Bezus, twee seizoenen geleden nog invaller tijdens de Europa Leaguefinale met Dnjepr Dnjepropetrovsk tegen Sevilla, en Koubemba moeten dringend uit hun startblokken schieten.

2. Met 28 spelers puilt de kern uit en dus denkt de club vooral aan afslanken. Vast staat dat enkele nieuwkomers op huurbasis mogen vertrekken. Over mogelijke versterkingen beraadt het bestuur zich nog. De naakte cijfers tonen aan dat de scouts vooral jacht moeten maken op spelers met een neus voor goals. Met zeventien doelpunten heeft STVV de op drie na slechtste aanval in eerste klasse.

ZEER GOED: Stef Peeters

GESLAAGD: Christian Cuevas, Steven De Petter, Dakonam Djéné, Lucas Pirard, Jorge Pulido, Salimo Sylla, Pierrick Valdivia

ONDUIDELIJK: Jonathan Bamba, Sammy Bourard, Wolke Janssens, Soma Novothny

MISLUKT: Roman Bezus, Christian Ceballos, Kevin Koubemba

W.-BEVEREN

1. Waasland-Beveren gaat elke zomer traditioneel voor veel vernieuwing, en vaak is wat komt nog jong en geen afgewerkt product. Seck en Marquet zijn de meest geslaagde transfers, al pakte de eerste te veel kaarten (2 keer rood) en werd de tweede teruggeslagen door een knieblessure. Köteles werd geleend om achterin wat rust te brengen. De Schutter, na de doelman de meest ervaren nieuwkomer, depanneert links en rechts, maar kan zich moeilijk als basisspeler doorzetten.

2. Waasland-Beveren scoort moeilijk, en dat komt onder meer door de blessures van Vanzo en Cerigione, maar ook door het tegenvallen van de Zweed Ronnie Schwartz. Een nieuwe offensieve injectie is nodig, en met Schwartz komt er een gesprek om zijn toekomst af te tasten. Niemand moet weg. Van de 29 kernspelers is nog niet iedereen klaar voor een plaats op de bank of in de basis.

ZEER GOED: François Marquet, Ibrahima Seck

GESLAAGD: Aleksandar Boljevic, Rudy Camacho, Jens Cools, Niels De Schutter, Laszlo Köteles, Julian Michel

ONDUIDELIJK: Kjetil Borry, Alessandro Cerigioni, Aaron Dhondt, Nana Opoku Ampomah, Nicolas Orye

MISLUKT: Ronnie Schwartz

WESTERLO

1. Ganvoula (20), een fysiek sterke targetman, en Acolatse (21), een explosieve flankspeler, tonen potentieel, maar missen efficiëntie in hun spel. De verbintenis van Lolo werd ontbonden, centrale verdediger Matthys depanneert door de blessure van Mustoe als linksachter. Mathijssen ziet in Christensen geen linksback en gebruikt de offensief ingestelde Deen nog amper. Doorgaans worden Heylen en Buyens ingezet als controlerende middenvelders. Rommens veroverde een basisstek en is vooral gevaarlijk door zijn traptechniek op stilstaande fasen. De duelkrachtige Miletic werd aan de zijde van Daems titularis. Rechtsachter Oto’o viel tijdens de voorbereiding uit met buikspierproblemen en is pas in 2017 opnieuw inzetbaar. Lanini en Manias konden zich niet doorzetten.

2. Westerlo heeft de slechtste aanval en de meeste tegendoelpunten. In elke linie én zeker in de spits is er nood aan kwaliteit én ervaring. Door de blessure van De Ceulaer is er nog een zwervende aanvaller nodig die rond een diepe spits kan functioneren.

ZEER GOED:

GESLAAGD: Elton Acolatse, Yoni Buyens, Michaël Heylen, Silvère Ganvoula M’Boussy, Nemanja Miletic, Nicolas Rommens

ONDUIDELIJK: Daniel Christensen, Hervé Matthys, Junior Oto’o

MISLUKT: Eric Lanini, Igor Lolo, Michalis Manias

ZULTE WAREGEM

1. De zomertransfers moesten vooral de defensieve gordel versterken, en dat is perfect gelukt, met ervaren pionnen als De fauw, Derijck, Hamalainen en loopwonder Lerager. Ook Marrone, gehuurd van Juventus, viel goed mee, tot hij geblesseerd uitviel. De aanvallend gerichte nieuwkomers (Coopman, Naessens, Madu, Vetokele en Oulare) konden zich (nog) niet doorzetten, omdat Dury vasthoudt aan zijn vaste elf en omdat ze te weinig kwaliteit bieden. Enkel Coopman staat dicht bij een basisstek.

2. Zulte Waregem heeft zijn budgettaire beperkingen wegens de stadionvernieuwing, maar Dury hoopt wel op een aanvallende middenvelder met snelheid en een dribbel – een type Thorgan Hazard. Mocht de geblesseerde Derijck langer out zijn dan voorzien, is ook een extra centrale verdediger een optie. Qua uitgaande transfers zal Meïté allicht pas na het seizoen mogen vertrekken, tenzij er in januari een monsterbod komt. De gehuurde Oulare terugsturen naar Watford zou Zulte Waregem ook een pak huurgeld besparen.

ZEER GOED: Davy De fauw, Timothy Derijck, Lukas Lerager

GESLAAGD: Brian Hamalainen, Luca Marrone

ONDUIDELIJK: Sander Coopman, Kingsley Madu

MISLUKT: Jens Naessens, Obbi Oulare, Igor Vetokele

DOOR DE REDACTIE – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content