Dinsdag 16/11

Wij lezen in het dagblad : ‘Niet Sint-Niklaas maar Sint-Truiden is door het Sint-Niklaasgenootschap uitgeroepen tot dé Vlaamse Sint-Niklaasstad.’

Val nu omver ! Ze hebben een burgemeester die vindt dat hij de allochtonen manieren moet leren, niettegenstaande hij zelf keurmerken gaat uitdelen in de bordelen op de Luikersteenweg. Ze hebben met Hilde Vautmans een volksvertegenwoordigster die zelf op die beruchte Chaussée d’Amour een pand betrekt ! Ze moedigen het hoerenlopen aan door speciale gluurstroken voor de vitrines van de meisjes aan te leggen, en dit op vraag van katholieke raadsleden. Ze hebben de grootste concentratie illegale plukkers en alcoholgeïntoxiceerden van heel West-Europa. De burgemeester beknot het recht op vrije meningsuiting door het vervolgen van politieke tegenstanders die met een geluidsinstallatie op hun autodak het vrije woord willen verkondigen. Ze begaan meer zonden dan alle nog resterende pastoors samen kunnen vergeven. Maar ze zijn potverdomme wel uitgeroepen tot de grootste Sint-Niklaasstad van Vlaanderen. Dat Zwarte Piet maar oplet, of hij staat vanaf morgen ook appelen te plukken voor een halve euro per uur.

Volgens de onwettige socialistische burgemeester en bordeelschuimer Ludwig Vandenhove, als senator ook indiener van een voorstel tot subsidiëring van de prostitutie, mag die uitverkiezing geen verwondering wekken : Sint-Truiden beschikt immers over een brave burgemeester. Vroeger wel ja, toen was Jef Cleeren zelf Sint-Niklaas. Vooral in de weken die de verkiezingen voorafgingen. Maar nu zouden wij durven twijfelen.

Vandenhove associëren wij ook spontaan met de frauduleuze verkoop van een gebouw van de Sociale Investeringsmaatschappij Limburg. Dat lijkt ons veeleer een reden voor de roe, dan voor lekkers. Wij zien met de beste wil van de wereld maar één aanleiding waarom zo iemand in overweging zou kúnnen worden genomen door een Sint-Niklaasgenootschap : hij heeft op het Studiecentrum Willy Claes gewerkt. Maar van Willy Claes naar Sinterklaas, dat is toch een paar toonladders hoger.

Wij lezen nu verder, in het communiqué van het Genootschap : ‘Sint-Niklaas zal zaterdag per helikopter landen in het centrum van Sint-Truiden. Dan trekt hij in stoet door de winkelstraten naar de abdij, waar hij tot 4 december logeert in de abtsvleugel. In het huis van Sint-Niklaas kunnen de kinderen hem bezoeken, en zien hoe hij en zijn Piet werken. Samen met de Pieten kunnen de kinderen dan een les volgen om het Pietendiploma te behalen. ‘

Ja, dat zal wel. En dan met zijn allen naar de Luikersteenweg waarschijnlijk. Pietendiploma ! Daar heeft de burgemeester wel ervaring mee. Dat de ouders van Sint-Truiden zaterdag hun kinderen maar binnen houden, tijdens de zoveelste braspartij die hun stad rijk is. Als die Vandenhove tussen dit en 6 december niet in de gevangenis wordt opgesloten, is een nieuwe zwarte bladzijde in de justitiële geschiedenis van dit land geschreven.

Donderdag 18/11

België-Servië & Montenegro was natuurlijk niet goed, maar we mogen ook niet overdrijven in onze conclusies. Sommigen zouden echt doldwaze beslissingen nemen. Karel Vertongen, voorzitter Technische Commissie voetbalbond, nuptiaal bemiddelaar, en ‘chevalier errant’ : ‘Als ík het probleem ben, ben ik bereid stante pede te vertrekken. Wie het beter kan, mag mijn functie hebben.’ Maar Karel toch !

Zondag 21/11

Deze keer is het officieel : Kim Clijsters (21) trouwt binnenkort met Kris Hermans (9). Karel Vertongen, bij het ter perse gaan nog steeds voorzitter van de Technische Commissie, in die functie zowel zwen- als pendeldiplomaat, tevens dolende ridder, heeft de beide jonge mensen bij elkaar gebracht.

Coup de foudre, minder zeggen is liegen. De huwelijksplechtigheid heeft plaats tijdens de match Lokeren-Bergen, de huwelijksfuif gaat door in het Feestpaleis van Patrick Orlans. Die toch eens moet overwegen om die lelijke tribune achter zijn mooie danszaal af te breken. Voorzitter Roger Lambrecht zal het jonge paar verrassen met een symbolisch geschenk : een band.

‘Het feest heeft plaats in Lokeren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content