Elke maand stellen de redacties van de ESM-bladen, European Sports Maga-zines – Voetbal International (Nederland), Der Kicker (Duitsland), Don Balón (Spanje), La Gazzetta dello Sport (Italië), A Bola (Portugal), Sport Express (Rusland), World Soccer (Engeland) en Sport/Voetbal Magazine -, een Europees elftal samen. Dit is het elftal van de maand december.

Grégory Coupet

(Lyon, 2) Zijn ploeg raast als een tgv door de Franse competitie. In de maand december haalde Lyon niet alleen tien op twaalf, doelman Coupet – een toonbeeld van zekerheid – moest zich slechts één keer omdraaien. Met goede tussenkom-sten lag hij tijdens het CL-duel tegen Steaua Boekarest aan de basis van het billijke 1-1-gelijkspel.

Daniel Alves

Dat FC Sevilla voorlopig uitgesproken favoriet Barcelona van de kop houdt in Spanje, mag toege-schreven worden aan de uiterst secuur optredende verdediging. De Braziliaanse rechterverdediger is een absolute certitude, die met zijn diepgang en groot loopvermogen voor een con-stant gevaar zorgt.

MARCO MATERAZZI

(Inter, 6) Na het einde van de heenronde in de Serie A beschikt Inter over de meeste punten. Net als AS Roma incasseerde het slechts vijftien treffers. Materazzi is centraal achterin het toonbeeld van de fysiek sterke verdediger, keihard in de duels en razendgevaarlijk met het hoofd bij stil-staande fasen. Wordt geroemd om zijn agressieve speelstijl.

NALDO

(Werder Bremen, 4) De teleurstelling van de CL-nederlaag tegen Barcelona speelde Werder Bremen weg met een 6-2-overwinning tegen Eintracht Frankfurt. De Braziliaan Naldo was de gevierde man met drie doelpunten. Dankzij een keiharde vrije trap tegen VfL Wolfsburg zorgde hij bovendien voor de herfsttitel in de Bundesliga.

CRIS

(Lyon, 5) Stevig uit de kluiten gewassen Braziliaanse centrale verdediger, die momenteel wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Niet alleen technisch bijzonder sterk, ook een speler die gedisciplineerd voor de dag komt en uitblinkt door zijn interceptie. Wordt nu al gevolgd door tal van Europese topclubs.

MICKAEL ESSIEN

(Chelsea, 5) De onderhandelingen op Stamford Bridge werden al opgestart om het contract van de verdedigende middenvelder te verlengen. Niet verwonderlijk, want de Ghanees haalt een bijzonder hoog niveau. Zorgde met een doelpunt voor het 1-1-gelijk-spel tegen Arsenal. Een van de eerste namen die José Mourinho op zijn tactisch bord invult.

JUNINHO

(Lyon, 6) Fijnbesnaarde technische Braziliaanse voetballer, de strateeg en de draaischijf op het middenveld van Lyon. Strooit kwistig met assists, maar scoort vaak ook zelf door zijn beweeglijkheid. Zijn gevaarlijkste wapen blijft echter zijn sublieme traptechniek op stilstaande fasen. Het aantal goals op vrije trap valt nog moeilijk bij te houden.

RONALDINHO

(Barcelona, 7) Natuurlijk herinnert iedereen zich nog de magistrale omhaal tegen Villarreal, maar ook de listige vrije trap tegen Werder Bremen – waar hij de bal onder de opspringende muur trapte – getuigde van de weergaloze vorm die Ronaldinho opnieuw etaleert bij de Catalanen. Oogt weer bijzonder fris en straalt spelvreugde uit.

FRANCESCO TOTTI

(AS Roma, 4) Begon begin december goed met twee treffers tegen Atalanta Bergamo, waarbij nog maar eens bleek dat Francesco Totti de alomtegenwoordige factor is bij zijn team. Ook bij de 4-0-vernedering tegen Palermo en de 1-2-winst bij Torino toonde hij zijn waarde. De international zorgt ervoor dat AS Roma in het spoor blijft van Inter.

FRÉDÉRIC KANOUTE

(FC Sevilla, 6) Maakt de laatste weken het ver- schil door zijn snelheid en blijk van opportunisme. Scoorde in alle competitieduels in de Primera División en had ook een aandeel in de plaatsing voor de volgende ronde van de UEFA Cup, waarin de Franse Malinees met zijn ploeg de titel moet verdedigen en in de zestiende finales Steaua Boekarest treft.

DIDIER DROGBA

(Chelsea, 7) Ondanks de komstvan Andriy Shevchenko, die ondertussen wel de flop geworden is in het sterrenensemble van José Mourinho, blijft de Ivoriaanse slangenmens Didier Drogba een garantie voor gevaar en doelpunten. Dankzij zijn opportunisme en beweeglijkheid worden vaak punten gepakt, want Drogba is een echte topspits.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content