Verzoeken om een interview met Marcin Wasilewski worden kordaat afgewezen door zijn club Anderlecht. Eén jaar na de veldslag met Standard, waarin het rechterbeen van de Poolse verdediger door Axel Witsel doormidden werd getrapt, zal niemand bij de landskampioen terugkomen op die noodlottige 30e augustus 2009. Ook over het herstel van Wasilewski worden geen verklaringen afgelegd. Geen tussentijdse uitspraken, zo luidt het, over een proces dat zo complex is dat wat vandaag wordt gezegd, morgen achterhaald kan zijn.

De Brusselse discretie voedt volgens sommigen het gerucht dat het einde van Wasilewski’s carrière nabij is. Dat hij vorig seizoen op de slotspeeldag van de play-offs nog zeven minuten opdraafde tegen STVV wekte ten onrechte de indruk dat zijn revalidatie stilaan voltooid was. In een wedstrijd met inzet zou het nooit zijn gebeurd. Tijdens de voorbereidingsstage in Oostenrijk twee maanden later hield de verdediger het niet van de pijn. Het gevolg van botvorming tussen kuit- en scheenbeen. Sinds hij eraan werd geopereerd eind juli, voelt hij zich weer stukken beter.

De operatie was de vierde sinds Wasilweski met een dubbele beenbreuk van het veld werd gedragen. Meteen na het ongeval werd zijn been geïmmobiliseerd door aan de buitenkant pinnen door het bot te plaatsen. Tien dagen later werd een grote staaf in het scheenbeen geboord, en later volgde nog een kleine operatieve ingreep om de schroeven te verwijderen. Al die tijd verliep het herstel met vallen en opstaan en weer doorgaan. Nu eens was de speler hoopvol, dan weer zag hij het niet meer zitten. Ook de dokters bliezen koud en warm.

Gezien de ernst van de blessure zijn het geen abnormale stemmingswisselingen. Op Anderlecht wordt soms verwezen naar de tot Kroaat genaturaliseerde Braziliaan Eduardo, inmiddels getransfereerd naar Shakhtar Donetsk, maar spelend bij Arsenal toen hij in februari 2008 een dubbele beenbreuk werd getrapt door verdediger Martin Taylor van Birmingham. Precies een jaar later maakte hij zijn comeback in een bekerduel, waarna hij weer uitviel. Zijn echte terugkeer in het kampioenschap vond pas plaats anderhalf jaar na de brutale tackle, op de openingsspeeldag van de Premier League 2009/10.

Voor Wasilewski lijken de recentste prognoses dezelfde timing in het vooruitzicht te stellen. Zoals het er nu naar uitziet, zou hij eind oktober medisch fit kunnen worden verklaard. Dat zou veertien maanden na het ongeval zijn. Voor competitievoetbal zal het dan nog te vroeg zijn: daarvoor zal hij op dat moment te veel wedstrijdritme missen. Dat Wasilewski weer helemaal wedstrijdfit geraakt, maar niet meer voor het topniveau, behoort eveneens tot de mogelijkheden. De Pool werd dertig in juni, dat is niet meer van de jongsten.

“Marcin Wasilewski zal pas praten wanneer hij terug op het veld staat”, vat woordvoerder David Steegen het offi-ciële clubstandpunt samen. “Te gepasten tijde zullen we hierover communiceren.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content