Napoli ruikt weer een CL-plaats.

Vorige woensdag ging het opnieuw goed gevulde San Paolo (52.000 toeschouwers) uit de bol na de zege tegen Juventus. Het was twee maanden geleden dat Napoli nog eens gewonnen had, na vijf gelijke spelen en drie nederlagen. Net op tijd zijn Fabio Quagliarella (ex-Udinese, goed voor acht goals) en Ezequiel Lavezzi (vijf goals) weer top. Samen met de Slovaak MarekHamsik (vorige week aan zijn honderdste wedstrijd in de Serie A toe, met tien goals topschutter) vormen ze een te vrezen driehoek. Vorige week verlengde Hamsik zijn contract tot 2015, eerder deed Lavezzi – die sinds een paar weken diep in punt speelt – dat.

Walter Mazzarri (48), die de voorbije twee jaar goed werk leverde bij Sampdoria, volgde begin oktober Roberto Donadoni op als trainer. Hij bracht de ploeg continuïteit bij, vindt eigenaar Aurelio De Laurentiis (60). De fiere Napolitaanse filmmagnaat nam Napoli in september 2004 over toen de club failliet ging en in derde klasse speelde. De laatste twee jaar investeerde hij naar eigen zeggen 120 miljoen euro. Tegenwoordig maakt Napoli winst. Vorig jaar had het 18 miljoen euro overschot. De Laurentiis moet daarom zijn beste spelers niet verkopen. “Wat hier gebeurt, bewijst dat een club uit de dood kan verrijzen. Toen ik hier aankwam, was hier niets, zelfs geen stoel.”

In september brak een sportieve crisis uit. Sportief directeur Pier Paolo Marino verdween. De Laurentiis kwam zelf terug uit LA om de zaken van dichterbij op te volgen. “Mijn project voorziet Europees voetbal maar ik denk niet dat we al klaar zijn voor de CL. Het zou me niet goed afgaan daaraan deel te nemen om er al na de eerste ronde uit te vliegen.”

Dat de supporters naar grote namen snakken, doet hem niets. “Als we morgen in een Europese topcompetitie spelen, koop ik elf Messi’s. Nu wil ik spelers die nog beter kunnen worden, die groeipotentieel hebben. Ik laat me niet opjagen.”

Ook op AS Roma maakte Mario Balotelli (19) geen deel uit van de Interkern. Eerder miste de aanvaller om disciplinaire redenen de matchen tegen Catania, Palermo, Livorno en de Europese terugwedstrijd op Chelsea. Een gesprek tussen José Mourinho en de belofte leverde afgelopen vrijdag niets op. “Balotelli is zoals Adriano de vorige jaren”, meldde ploegmaat Iván Córdoba in een interview. “Hij moet leren begrijpen dat hij niet altijd gelijk heeft.” Balotelli zorgde ook voor ongenoegen door in een humoristisch tv-programma een shirt van Milan vast te nemen en aan te trekken.

Juventus herpakte zich zondag tegen Atalanta Bergamo, nadat het vier dagen eerder op Napoli de derde nederlaag op rij leed, tevens de elfde in competitieverband. Het was van het seizoen 1961/62 geleden dat de Oude Dame in de Serie A nog zo veel opdoffers te verwerken kreeg. De nog niet helemaal fitte Alexander Manninger werd opgevist, omdat derde doelman Antonio Chimenti vorige week na de nederlaag op Sampdoria van woede zo hard op de deur sloeg dat hij zich aan de hand blesseerde. Ook Gianluigi Buffon is bijna weer topfit.

Zoals verwacht tekende Mario Yepes (34), de Colombiaanse verdediger van Chievo, een contract voor twee seizoenen bij AC Milan.

Cagliari betaalde de tickets terug van de supporters die de nederlaag tegen Lazio (0-2) zagen. Voor de wedstrijd had voorzitter Massimo Cellino dat beloofd.

Bij Fiorentina beschouwt trainer Cesare Prandelli de uitlatingen van eigenaar Diego Della Valle als een aangekondigd ontslag. Della Valle riep Prandelli op openbaar te bevestigen dat hij volgend jaar geen trainer van Juventus wordt, en zijn contract dat loopt tot 2011 uit te doen. “Ik wil winnen”, stelde Prandelli. “Als ik alleen nog volgend jaar mag blijven, ben ik misschien verplicht daarvoor elders te gaan.”

geert foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content