Geboren op 22 maart 1954 in Lier.

Gehuwd met Gonda Heylen, vader van Ken (27).

Ga je graag op wintersportvakantie ?

“Twintig jaar geleden heb ik voor de laatste maal op de latten gestaan en dat kon je niet bepaald een succes noemen. We gingen in een rustige periode en alle talentvolle skiërs kwamen van de pistes. Het schaamrood verscheen toen op mijn wangen. Ik ben er snel mee gestopt en heb in de plaats daarvan dan maar mooie wandelingen gemaakt in de omgeving.”

Koop je wel eens iets online ?

“Dat is onlangs voor de eerste keer gebeurd, op aanvraag van mijn vrouw. Ze wilde graag een saunabelt.”

Met wie zou je op een onbewoond eiland willen stranden ?

“Geef mij maar George W. Bush. Ik ben heel nieuwsgierig naar de beweegredenen van die man. Maakt hij zijn beslissingen zelf of wordt hij daarin van buitenaf gepusht. Ik zou echt alles willen vragen.”

Hecht je veel belang aan materiële dingen ?

“Ik loop graag goed gekleed, maar dat is een heel andere zaak. Een auto bijvoorbeeld hoeft voor mij enkel te kunnen starten en te rijden. Liefst ook in die volgorde ( lacht). Maar ik ben niet de man die elke zes maanden een nieuwe auto wil.”

Lees jij je horoscoop ?

“Ik ben een ram, maar heb geen idee welke karaktertrekken daaraan vasthangen. Dat interesseert me ook niet. Als ik de krant doorneem, zal ik mijn horoscoop wel eens lezen, maar dat hoeft zeker niet elke week.”

Kan je iemand een gunst weigeren ?

“Als de supportersclub of de school vraagt iets voor hen te doen, kan ik geen nee zeggen.”

Geloof je in alternatieve geneeskunde ?

“Ik nam ooit kruiden om me beter in mijn vel te voelen, maar die werkten niet zoals verwacht. Ik vertrouw die alternatieve manieren dus niet zo hard meer.”

Heeft België nog een leger nodig ?

“Wat mij betreft niet. Ze leveren nog veel nuttig werk in het buitenland, maar dat zou evengoed met hulpverlening kunnen.”

Ben je kunstliefhebber ?

“Je zult me nooit in een museum tegen het lijf lopen. Ik krijg soms wel mailtjes met daarin foto’s over architectuur, en die zijn vaak heel mooi. De Taj Mahal en de gebouwen in Praag zijn gewoonweg prachtig. Je kunt dus wel stellen dat ik oog heb voor schoonheid.”

Was je vroeger thuis een rebel ?

“Nee, ik was een heel brave jongen.”

Ben je een nachtraaf of een vroege vogel ?

“Een nachtraaf. Ik ga redelijk laat slapen. Toch heb ik er geen problemen mee ’s ochtends vroeg uit de veren te komen. Op vrijdag- en zondagavond ga ik meestal met vrienden iets eten en drinken. Dat durft dan wel eens uit te lopen.”

Kan je mee met je tijd ?

“Ik denk het wel. Ik kan me er perfect bij neerleggen dat de jeugd andere principes hanteert dan vroeger. En ik heb thuis een laptop en een computer, dus ook op technologisch gebied heb ik geen achterstand opgelopen met de jaren.”

Wat neemt Herman Helleputte zeker mee op reis ?

“Mijn vrouw en zonnecrème, twee dingen die ik op onze geplande vakantie in Cannes niet zou willen missen.”

Wat is jouw mening over piercings en tatoeages ?

“Ik zal er nooit hebben, maar als mensen dat mooi vinden, moeten ze die maar laten zetten. Op het veld mogen de spelers hun piercings inhouden, hoewel ik het zeer gevaarlijk vind.”

Voor welke wereldleider heb je respect ?

“Voor Bill Clinton. Hij liet in zijn periode als president heel goede dingen zien. Zo bracht hij samen met nog andere wereldleiders meer rust in de wereld door de banden met de Russen opnieuw aan te halen. Daar plukken we nu nog de vruchten van.”

Hoe heb je enkele jaren terug je vijftigste verjaardag gevierd ?

“Op de dag zelf viel er weinig te vieren. We moesten voetballen tegen Moeskroen en verloren die wedstrijd met 5-0. Dat is ook vijftig, maar op die manier oogt het minder mooi. De dag daarop is er wel gefeest onder vrienden en familie.”

ANNELIES SIMOEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content