Vrijdagavond legde Club Brugge voor onbepaalde duur Henk Mariman, van wie het contract bij Germinal Beerschot dit seizoen afloopt, vast als jeugdcoördinator en opvolger van Hans Galjé. “Ik heb het gevoel dat het bij Club Brugge heel bewust en doorgedreven vanuit het bestuur komt, dat is een licht verschil met GBA.”

Mariman, 36, Lokerenaar en ex-doelman, haalde zijn trainersdiploma in Nederland, trainde de scholieren van Sint-Niklaas en Lokeren en begon bij Germinal Beerschot als trainer van de min-16-jarigen. Hij werd opgeleid als assistent van Urbain Haesaert en zette in 2004 de jeugdopleiding alleen verder toen Haesaert hoofdscout werd voor Ajax in België. Hij werkte acht seizoenen voor Germinal Beerschot en bezorgde de club de voorbije twee seizoenen het gouden label van Dexia Foot Pass. Via clinics rond een van de vijf boeken die hij schreef, kwam hij eerder al in contact met Luc Devroe bij Roeselare.

Hoe zal hij het in Brugge aanpakken ?

Henk Mariman : “Je moet altijd rekening houden met de clubcultuur en van daaruit vertrekken. Soms wordt er in België geopperd dat GBA het Ajaxsysteem overnam, maar dat was niet zo. Het werkt niet om extern zoiets te implementeren. Die blufcultuur, die frivole creativiteit van de Surinaamse spelers heeft Ajax ergens anders daarom nog niet kunnen brengen. Je moet de eigen cultuur gebruiken om van daaruit iets te organiseren. En het werk ligt, wat mij betreft, vooral op het veld, waarbij je rekening moet houden met een bepaald type voetballer. De sterkte van de Belgische voetballer is zijn inzet, zijn werkkracht en een zekere discipline om taken uit te voeren. Op het vlak van voetballen in balbezit en voetbaltechniek ligt nog een marge die je als opleider moet gebruiken. Elke speler heeft een profiel en daar moet je op inspelen. In samenwerking met Luc Devroe en het bestuur gaan we bekijken welk vast systeem we kunnen invoeren en daar dan een speelwijze en een manier van trainen aan toevoegen. Ik heb qua trainers altijd met plaatselijke mensen gewerkt, en dat wil ik ook in Brugge doen.”

Zal Brugge behalve opleiden ook elders agressiever spelers weghalen, zoals Genk of PSV dat doen ? “Als clubs als Genk of Ajax spelers weghalen, halen ze net die ene van wie ze zeker zijn, PSV haalt er acht of tien op alle niveaus en dat is uiteindelijk een slechte zaak voor club én speler. Mijn stelling is : we moeten niet gaan shoppen, maar echt spelers nemen die een meerwaarde hebben. Daar wordt dan vaak stemming rond gemaakt, maar als een jeugdspeler naar een hoger niveau kan, behoort dat gewoon tot de rechten van het kind. Zaak is om close contact te houden met de ouders, zodat ze voelen dat er van bovenuit in wordt geloofd en je een veilige haven bent.”

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content