Rafael van der Vaart begon een nieuw leven in Hamburg.

Tovenarij en niets minder verwachten de fans van Hamburg van hun nieuwe held Rafael van der Vaart (22). De Nederlandse international leeft sinds een kleine maand weer in de voor hem bekende wereld van superlatieven, nadat hij vorig seizoen bij Ajax volledig wegkwijnde en zich een tijdje moest tevreden stellen met een invallersrol. “Vanaf het moment dat we een signaal kregen dat hij te koop was, heb ik aangegeven dat ik hem er graag bij wilde”, verklaarde Thomas Doll (39), sinds oktober 2004 trainer van HSV. “Van der Vaart was mijn eerste keuze. Hij geeft ons zoveel extra’s. Rafael is nog jong, maar heeft al erg veel ervaring. Zijn manier van voetballen maakt ons spel gevarieerder. Als meest vooruitgeschoven middenvelder is het belangrijk dat je de tempowissels beheerst en gevaarlijk bent voor doel. Hij heeft bewezen over die kwaliteiten te beschikken. In de Bundesliga zal hij met een enorm tempo worden geconfronteerd. Om je daar tegen te wapenen, moet je topfit zijn.”

Van der Vaart maakte kennis met een nieuw werkregime : ’s ochtends voor acht uur een zware bosloop, om elf uur een pittige baltraining en in de namiddag nog een fitness-sessie. “Ik wist niet wat ik meemaakte”, grinnikte de geboren stilist in VI. “Maar het is blijkbaar wel goed voor een voetballer. Overal zit een gedachte achter, niemand klaagt er ook over. Het is me opgevallen dat niemand last heeft van blessures. Bij elke training was iedereen paraat. Bij Ajax trainden we in de voorbereiding ook altijd behoorlijk zwaar, maar na een paar dagen waren er altijd wel wat spelers die klaagden over een pijntje. Ik deed dat ook. Hier heeft niemand ergens last van. Dat zegt wel wat over de methodes.”

Hij werd in Duitsland ontvangen als dé nieuwe superster. Boulevardkrant Bild-Zeitung noemt hem Kleinen Engel. Een simpele trainingscombinatie tussen Sergey Barbarez, Emile Mpenza en Van der Vaart wordt beschreven als een vorm van tovenarij. Franz Beckenbauer verwacht dat de Nederlander voor HSV net zo belangrijk zal worden als Michael Ballack voor Bayern München. “Deze trainer wilde mij heel graag hebben. Dat blijkt nu uit alles. Hij maakt me belangrijk. Daar voel ik me prettig onder. Ik voel weer vertrouwen en dat was even geleden. Sinds het gedonder met Ronald Koeman had ik dat niet meer gevoeld. Hier beseffen ze dat een jonge voetballer niet altijd top kan presteren en zullen ze je na twee wedstrijden nooit uit het team gooien. Danny Blind vertelde me dat hij me graag wilde behouden. Maar ik vroeg me af waarom hij me dan niet opstelde. Dat feit maakte de keuze voor mij makkelijker. De absolute top in Europa was voor mij nog niet haalbaar, maar HSV is een fantastisch alternatief.” (FV)

Wesley Sonck (Gladbach) brak drie ribben tegen PSV. De Rode Duivel moet maar liefst zes weken aan de kant blijven.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content