Wat is de stomste manier waarop je ooit geld kwijtspeelde ?

“Ha ! (lacht) Ik leende ooit tien euro uit aan een Brit die zonder geld en benzine zat. We wisselden adressen uit en hij beloofde plechtig om me terug te betalen. Dat is nu vijf jaar geleden en ik wacht nog altijd op mijn geld. Misschien was het een beetje goedgelovig, maar mocht iemand mij helpen dan zou ik zeker mijn schuld inlossen.”

Heeft de Antwerpse kleedkamer je West-Vlaamse woordenschat uitgebreid ?

“Jazeker. Antwerpenaren hebben de neiging om overal het woordje ‘gast’ aan toe te voegen. Ik heb dat ondertussen overgenomen. In het begin zorgden de dialecten wel voor grappige situaties, maar ik ben hier nu zes jaar en dus volledig geïntegreerd (lacht).”

In welke situaties weet je jezelf geen houding te geven ?

“Hmm, even denken … Wanneer mijn vriendin, euh mijn vrouw (Monteyne trouwde in december, nvdr) in de winkel staat en ze is niet tevreden over iets, dan laat ze dat duidelijk merken. Ik ben meer het rustige type en probeer haar dan in te tomen. Daar voel ik me wel ongemakkelijk bij. Het is nochtans een hele lieve hoor, mijn vrouw. (lacht).”

Wat deed je vroeger op de speelplaats naast voetballen ?

“Euh, sorry, alleen voetballen. En achter de meisjes aan zitten. Ja, dat waren mijn twee hoofdbezigheden.”

Je jongere broer Martijn speelt voor Roeselare. Wie van jullie twee bouwt de mooiste voetbalcarrière uit ?

“Goh, dat is voor mij heel moeilijk te zeggen. Ik denk dat onze kwaliteiten dicht bij elkaar liggen. Het enige verschil is dat hij rechtsvoetig is. Als ik echt moet kiezen, ga ik voor mijn broer. Zijn duelkracht is wellicht groter dan die van mij.”

Wie heeft het meeste succes bij de vrouwen ?

“(lacht) Martijn. Hij legde vroeger wel makkelijk contacten. Maar ondertussen heeft hij ook al anderhalf jaar een vaste vriendin.”

Wie haalde de beste schoolrapporten ?

“Ha, dat was ik ! We waren beiden geen slechte studenten. Ik studeerde wetenschappen-wiskunde, hij economie-moderne talen. Ik was iets meer gedreven, dat maakte het verschil.”

Welke ringtone heb je momenteel op je gsm ?

“Dat was iets van 50 Cent, maar ik heb het onlangs veranderd. Nu is het Smack That van Eminen en Akon. Ik vind dat wel leuk, zo’n gepersonaliseerde gsm.”

Stel dat je een vervaarlijk uitziende dief betrapt in het spelershome van Germinal Beerschot, in wiens gezelschap stap je het liefst op hem af ?

“Met Igor Lolo zou ik wel tot de actie durven overgaan. Dat is een stevige vent. Een echte muur waar je niet zomaar voorbij raakt. Alhoewel, die is nu geblesseerd, dat is ook niet ideaal. Misschien moet ik voor Jurgen Cavens gaan, ook een kloeke kerel en een goede vriend. Die zou me zeker een handje helpen.”

Was je meteen geslaagd voor je rijexamen ?

“Jaja, theorie en praktijk meteen geslaagd. Op mijn achttiende reed ik al met de auto. Ik had die ook nodig om naar de training te gaan in Antwerpen. Eerder had ik al een brommer, maar daar is heel wat lobbywerk aan voorafgegaan. Mijn ouders waren daar absoluut niet voor te vinden, maar samen met mijn broer hebben we hen op andere gedachten kunnen brengen. In zulke situaties is samenwerking een must (lacht).”

Welk talent had je graag gehad ?

“Ik zou graag kunnen zingen. Mijn vrouw is bijvoorbeeld fan van Stan Van Samang. Als hij een liedje zingt, kan haar dat echt raken. Als zanger kan je iets teweegbrengen bij mensen. In het voetbal kan dat ook, maar op een veel minder persoonlijke manier. Jammer maar helaas, ik kan echt niet zingen.”

Geef de top drie van de gespreksonderwerpen in de kleedkamer van Germinal Beerschot.

“Op één staat ongetwijfeld het voetbal, met vrouwen als een goede tweede. Mannen onder elkaar hé. Het zijn de clichés, maar als het zo is, dan kan je die enkel bevestigen. Maar we praten ook over andere zaken hoor. Op drie … Tja, laat ik het ‘de dingen des levens’ noemen.”

jan-pieter de vlieger

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content