Peter Van der Heyden (28), linksback van Club Brugge en eind dit seizoen transfervrij, maakte vorige week bekend dat hij een driejarig contract tekende voor het Wolfsburg van Erik Gerets. Is hij klaar voor de Bundesliga ?

“Ik vind dat hij de kwaliteiten bezit om er te slagen”, zegt Stijn Vreven, die door Gerets naar Kaiserslautern werd gehaald en daar niét slaagde. “Een goede mentaliteit, veel loopvermogen, sterk in het duel. Heel belangrijk voor een nieuwe speler is dat de ploeg draait van zodra je meedoet. Anders gaan ze er heel snel over op jongens die er al langer zitten. De aanpassingsperiode mag niet te lang duren. Je moet ervoor zorgen dat je vanaf de eerste dag topfit bent en dadelijk aan de bak kunt, want het krediet is heel snel opgebruikt. Mijn ervaring is ook dat er alleen de dag van de wedstrijd een teamgevoel is. Voor de rest zijn het individualisten die keihard en met gebruik van alle middelen voor hun eigen plek vechten. Een totaal andere wereld dan de Belgische of Nederlandse mentaliteit, waarin het sociale aspect en het groepsgevoel nog een belangrijke rol spelen. Het is eigen aan grote competities, denk ik, waar er per team dertig spelers in de basis willen en kunnen staan. Ik lees nu van Gerets bijna exact dezelfde lovende woorden over Peter als destijds over mij, maar op de trainer mag Peter niet rekenen. Hij moet van zijn eigen kracht uitgaan en met niemand rekening houden, want er zal ook niemand rekening houden met hém. Daar moet hij heel goed voor uitkijken, daar moet hij zich heel goed op instellen. Zéér belangrijk.”

“De Bundesliga is een competitie die hem moet liggen”, denkt ook Jacky Peeters, die op dezelfde leeftijd als Van der Heyden naar Bielefeld vertrok. “Hij is fysiek sterk, man tegen man. Heeft een goede trap. En Gerets haalde hem toch. Goed, Gerets haalde ook Vreven en liet die aan de kant staan, maar Peter is een ander type. Hij is een nog iets verstandiger speler, denk ik. Ik bedoel : hij heeft op internationaal niveau toch iets meer meegemaakt. Champions League, interlands, een WK. Hij heeft meer ervaring en inzicht. En dat speelt een rol. Of hij defensief sterk genoeg is ? Feit is dat hij met Brugge gewoon is om dominant te spelen en dat hij met Wolfsburg in de Bundesliga bij momenten niet over de middenlijn zal komen en veel meer onder druk zal staan. De duelkracht is er groter dan hier. Het gaat er om Zweikämpfe winnen. Je hoort er niets anders. Ik denk wel dat Peter er het lichaam voor heeft.” ( CV)

CV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content