21 september 1980 – Hasselt – Voetballer bij Tongeren

“Ik heb echt wel eens gedacht : godverdomme Hans ! Ik kan zó kwaad op mezelf zijn als ik domme dingen doe in een wedstrijd. Omdat ik weet dat ik die bal duizend keer op training kan spelen zonder het één keer verkeerd te doen. Bij Genk kon ik meegaan met spelers die het niveau omhoogtrokken. Een Skoko bijvoorbeeld, die liet niet eens merken als de bal eens minder was ingespeeld. Maar ik heb er nooit problemen mee gehad dat anderen beter waren. Wat Sonck, Skoko of Zokora kunnen, tja, dat héb ik gewoon niet. Ik denk van de andere kant wel dat er ook nog veel zijn die het met minder moeten doen dan ik.

“Sinds ik met voetballen begonnen ben, is het altijd in stijgende lijn gegaan : ik was een van de beteren bij Club Luik en in het begin bij Genk ging het zó goed dat ik niet snapte wat er nu zo moeilijk was aan eerste klasse. Het ging almaar beter, maar op een bepaald moment ging het echt helemaal naar beneden. Ik heb gemerkt dat veel mensen rekening houden met dat laatste halve seizoen in Heusden-Zolder, wat – dat geef ik toe – niet goed was, maar ze vergeten dat ik een heel kampioenenseizoen heb meegedaan bij Genk.

“Op een gegeven moment heb ik het heel moeilijk gehad bij Heusden-Zolder. Ik kwam zomaar wat lopen trainen, wat niks zitten doen. Het zat in mijn hoofd. Maar nu kan ik zeggen dat ik daar sterker uit ben gekomen. Ik zal minder snel uit mijn lood geslagen zijn, ik zal niet meer zo nadenken wat Jan en alleman over mij vindt. Belangrijk is nu wat de mensen dicht bij mij zeggen. Daar hou ik het bij. Relativeren heb ik ook vroeger al heel snel geleerd. Mijn ouders hielden mij altijd voor wat de belangrijke dingen zijn in het leven en welke dingen vergankelijk zijn. Je kan een heel seizoen goed spelen en het jaar daarop niet meer meekunnen, terwijl vrienden en familie blijven. Als ik nu al eens een probleem heb met deze of gene, zal ik daarom rapper denken : dit kan ik niet zomaar laten schieten. Ik zal er moeite voor doen.

“Ik ben iemand voor wie voetbal niet alles in zijn leven is. Ik heb er veel voor opgegeven en ik zou zeker niet zonder kunnen, maar ik ben mij ervan bewust dat er buiten het voetbal ook nog een leven is. Ik ga ook graag eens op reis, heb vrienden en familie die ik graag zie, ik wil ook wel eens iets gaan drinken met vrienden, in het begin van de week. Ik kon goed opschieten met Theo Janssen bijvoorbeeld. Theo was heel rechtuit, zei wat hij dacht en deed wat hij wou doen. Zo ben ik ook. Sommige mensen kunnen daar minder mee overweg, maar ik hou van mensen die zeggen hoe het zit. Wij waren de mannen die altijd aan het lachen waren, ook voor een wedstrijd tijdens de opwarming nog. Dat moet kunnen, vind ik. Anderen hebben absolute stilte nodig, ik moest mij kunnen ontspannen door eens goed te lachen. Anderen zullen denken dat ik er niet echt mee bezig ben, maar dat is gewoon míjn manier van concentreren. Ik wás op mijn manier ook fanatiek.

“Ik had na Heusden de keuze tussen mijn contract vrijkopen of onder contract blijven bij Genk en ik heb voor dat laatste gekozen. Dus kon ik alleen naar Tongeren in derde klasse, waar Genk mee samenwerkt. Ik had pas een appartement gekocht en ik rekende op die twee jaar contract voor mijn lening. Ik wou voetballen, maar ik kon geen gekke dingen doen. Het leven is er niet minder mooi door geworden : mijn zus heeft onlangs een tweede kindje gekregen en dat is meer dan tien keer kampioen spelen. Als ik zie hoe gek ik op die twee ben, dan mag ik nog zoveel problemen hebben in het voetbal, als ik daar effe zit, dan, ben ik dat vergeten. Aan zulke dingen hou ik me vast.

“Ik heb veel ambitie in het voetbal. Ik wil volgend seizoen weer in tweede kunnen voetballen en na verloop van tijd misschien weer in eerste klasse, maar ik weet dat ik naar mezelf moet kijken en zien wat míjn niveau is. Als die andere dingen, zoals kinderen, er niet meer zouden zijn, dat zou veel erger zijn. Terwijl dat nu een toekomst is waar ik óók naar uit kan kijken.”

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content